söndag 22 september 2013

En liten smula underbar - Dawn French

 

Författare: Dawn French
Titel: En liten smula underbar
Utkom : 2010
Förlag: Printz Publishing


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget För första gången är jag med och recenserar en bok i Bloggdalas bokcirkel. Denna gång är boken vald av Ergo Sum.

Dawn French är för mig en helt ny bekantskap, jag hade aldrig hört talas om henne innan jag fick denna bok i handen, det är hennes debutroman och den har toppat bestsellerlistorna i England.

Jag hade stora förväntningar när jag gav mig i kast med boken, som handlar om den icke perfekta familjen, mamma Mo som snart ska fylla femtio, dottern Dora snart 18 år, sonen Peter, 16 år och som tror att han är ett medium för Oscar Wilde och sen pappa. Boken är skriven i dagboksform och Mo, Dora och Peter får man följa medan pappan är med på ett hörn och tillägnas ett eget kapitel.

Jag hade svårt för att komma in i boken och hade svårt för att känna igen mig i någon av karaktärerna. Dottern Dora är enormt omogen för att snart vara 18 år, det hade varit rimligare att anta att hon var runt 13. Mamma Mo är extremt upptagen med sig själv och sina funderingar och ser inte sina egna barns problem, barnpsykolog som hon är. Sonen Peter, som hela tiden kallar sig Oscar är annorlunda och det är hans avsnitt som är roligast. Pappan är den som håller familjen flytande och känns mest sympatisk, vilket även mormodern Pamela gör, som även hon är en sidokaraktär.

Jag brukar inte vara en språkpolis, men i den upplagan jag har så är det massor med syftningsfel och stavfel som retar mig litegrann, känns inte som om korrekturläsningen varit på topp genom hela boken.

Sammantaget är jag lite besviken över boken, den är läsvärd men den lämnar mig ganska oberörd.
Några saker känner jag dock igen mig med, Doras sätt att undvika pluggandet och istället göra en smart pluggkalender, det skulle jag också ha kunnat gjort i hennes ålder istället för att plugga. Och Mos tanke när man slösat bort 40 minuter på något oviktigt när man redan ligger 6 månader back, det kan jag verkligen känna igen mig i.
Jag ger boken betyget CCc.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus

4 kommentarer:

 1. Precis som jag skrev till Ulrika (Sammelsurium) så blev jag förvånad. Jag trodde jag skulle gilla boken mer. Jag tyckte mkt om den, i enstaka episoder men inte som helhet. Kanske störde jag mej så ofantligt på Dora?
  Mamma Mo däremot som ni alla ger kritik kan jag identifiera mej med och jag tycker hon känns som en mest hel person av de beskrivna, en kvinna som gör så gott hon kan.
  Kram Asta

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig i allt! De känns inte som riktiga personer. Jag gäspade mig mest igenom den, och är glad över att vara klar. Men jag funderar på att testa recepten i slutet av boken, så kommer den till nån nytta i alla fall!

  SvaraRadera
 3. *ler* Jag tyckte bättre om boken på originalspråk - så därför kan jag mycket väl hålla med om att språket var under all kritik. Jag tycker väldigt mycket om French i andra sammanhang så jag hade höga förväntningar på hennes debutroman. Så jag blev besviken. För visst fanns det stycken i den som var briljanta men som en sammanhållen berättelse i en nästan 400-sidig bok, njaaaaa. Det fungerar inte. Alls.

  kram

  SvaraRadera
 4. recepten var nog det enda jag tyckte lät spännande, hittade dem när jag försökte tjuvläsa slutet.

  Jag är en extrem språkpolis, jag klarar inte av syftningsfel och dylikt, jag bara rättar det i huvudet och det förstör läsningen.

  Nae, det här var ingen bok för mig!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.