måndag 18 november 2013

Snöbarnet - Eowyn Ivey

Författare: Eowyn Ivey
Titel: Snöbarnet
Utkom : 2013
Förlag:  Bazar


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget, debutroman
Handling:
Alaska, 1920. Mabel och Jack, ett medelålders äkta par, har slagit sig ned i Alaska. Där tänker de börja ett nytt och annorlunda liv. Men livet i ödemarken är hårt, och samtidigt tyngs de av saknaden efter det barn de aldrig fick. På årets första vinterdag grips de plötsligt av sprudlande livsglädje och bygger ett litet barn av snö. Nästa dag är snöbarnet borta ... men de får en glimt av en ljushårig liten flicka som springer iväg mellan träden.
Den lilla flickan kallar sig Faina. Hon lyckas oförklarligt överleva i den ogästvänliga naturen. Sakta, sakta vinner Mabel och Jack hennes förtroende, och så småningom börjar de betrakta henne som sin egen dotter. I tysthet föreställer sig Mabel att Faina fötts ur snö och is och kommit till dem som svar på deras önskan och längtan. Inte ens när hon tvingats inse att Fainas bakgrund är mycket mer jordnära och smärtsam kan hon släppa tanken på snöbarnet som kom till jorden på årets första vinternatt. Men ingenting är riktigt vad det verkar vara. Sanningen om Faina förändrar Jacks och Mabels liv för alltid ...


Mitt omdöme
Redan när jag såg att boken skulle handla om Alaska förstod jag att jag skulle gilla boken. Den karga miljön och parets vedermödor för att klara det hårda livet i början på 20-talet och vänskapen med närmsta grannarna har Ivey verkligen lyckats fånga.
Detta är en bok som kommer att ligga kvar i mitt minne under en långtid, en saga för vuxna, skriven med en värme i den kyliga miljön. Jag känner ofta att jag befinner mig ute i kylan och hör de olika djuren runt omkring mig, så miljöbeskrivningarna är väldigt bra. Ytterligare en debutroman som verkligen är suverän.
Mitt betyg blir CCCC.

 Ett stort tack till Bazar förlag för recensionsexet.

Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.