torsdag 14 november 2013

Jungfrustenen - Michael Mortimer

Författare: Pseudonymen Michael Mortimer
Titel: Jungfrustenen
Utkom : 2013
Förlag:  Norstedts


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget, debutroman åtminstone som Michael Mortimer.
Handling:
1769 gör Linnés lärjunge Daniel Solander ett märkligt fynd på Nya Zeeland: en sten med besynnerliga egenskaper som utmanar hans läromästares syn på naturen, och därför göms undan. Stenen går i fyra bitar och under historiens gång hamnar de i händerna på så vitt skilda personer som Niels Bohr, Greta Garbo och Josef Stalin.

Mer än tvåhundra år efter Solanders död får studenten Ida Nordlund ett mystiskt samtal från sin mormor. Ida blir ombedd att ta hand om en ask, men något går fel. Den som ger henne asken dör och snart är hon eftersökt inte bara av polisen, utan också av ett hemligt nätverk av forskare som gör vad som helst för att komma åt den gåtfulla asken.

Ida jagas nu i högsta thrillertempo genom Norrland, in i Finland och slutligen in i Ryssland, mot sin hemlighetsfulla mormor. På vägen har hennes fosterfar Lasse anslutit.

Vad var det för sten Solander hittade? Vad var det Linné lät gömma inuti några flodpärlmusslor? Och varför övergavs Ida av sin mor Eva, som försvann för många år sedan?


Mitt omdöme
Jag är nyfiken på vem Michael Mortimer är, vet att det egentligen inte har någon betydelse, men mitt kontrollbehov säger att jag vill gärna veta. Boken som är den första boken i en serie av sex (enligt Adlibris) är snabbläst och jag gillar speciellt att Ida har bott här uppe i Jämtland och att en stor del av boken utspelas i Norrland. Insprängd i historien finns också en hel del fakta och svartvita bilder som ger berättelse ytterligare en dimension.
Jag brukar ha lite svårt för denna typ av påhittade historier med anfallande trutar och vargar, för att inte tala om den magiska stenen, men jag gillar denna bok i alla fall och känner att jag måste bara läsa ett kapitel till osv, en bladvändare med andra ord.
Boken slutar utan att man får något svar på alla gåtor som dyker upp vilket jag antar att man inte får förrän efter sista boken. Frågan är om storyn verkligen håller för sex delar? Jag är inte helt säker på det, men jag ser framemot nästa del som jag definitivt kommer att läsa.
Mitt betyg blir CCCc.

Ett stort tack till Norstedts förlag för recensionsexet (e-bok).

 Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus

1 kommentar:

  1. Sedan jag fick veta att detta är en svensk författare så har jag blivit så fruktansvärt nyfiken på den här boken. Det blir inte bättre av att den dyker upp på blogg efter blogg :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.