tisdag 12 november 2013

Ett fjärran krig - Göran Redin

Författare: Göran Redin
Titel: Ett fjärran krig
Utkom : 2013
Förlag:  Hoi Förlag


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget, debutroman.




Handling:
År 1610 föds tvillingarna Erik och Karin på en gård i Östergötland. När deras familj blir off er för hämnd, hot och utpressning tvingas de bort från hemmet. Men den tidiga stormaktstiden är en tid av möjligheter och oväntade möten, när begåvning och mod leder långt och när människornas liv och rikets framtid styrs av ett fjärran krig.

Göran Redins debutroman Ett fjärran krig är en sinnrik väv av människor, miljöer och händelser under det tidiga 1600-talet. Bönder och soldater, högadel och präster, kungen och hans kansler; alla får de sin plats i skildringen av den mest spännande epoken i svensk historia.
Ett fjärran krig är den första boken om syskonen från Lövberga gård under den svenska stormaktstiden.


Mitt omdöme
Återigen en debutroman som jag verkligen gillar. Historien rymmer massor av miljöer från stormaktstiden, vi får följa bägge tvillingarnas öden som unga och deras familj som lever som bönder på gården Lövberga. Kungen Gustaf Adolf blandas också in i handlingen och hans tankar kring kriget först mot Polen och sedan mot Tyskland.
Att tycka om Erik och Karin är väldigt lätt, man förstår att det var inte lätt att leva på 1600-talet och framförallt inte som yngste sonen på en gård eller att vara dotter och intresserad av att lära sig mer än bara hushållssysslor. Tvillingarna har ett nära förhållande och stödjer varandra. Mor Karolina och mormor Ebba är tuffa kvinnor, medan pappa Jon är lite mer rädd för vad andra ska tycka och tänka och självklart också rädd om sin gård. Miljöerna är mycket väl beskrivna och känns äkta.
Kapitlen som handlar om kungen känns lite onödig till en början och jag vill helst hoppa över de för att kunna fortsätta läsa om Erik och Karin, men det är ett bra sätt att väva in den svenska krigshistorien på. Om man tycker om historia och som i detta fall i romanform så kommer man att gilla boken. Ser verkligen framemot fortsättningen om syskonens liv.
Jag gillade verkligen boken även om det bitvis var mycket krigsskildringar som inte brukar falla mig i smaken, men i denna bok var det helt okey. Mitt betyg blir CCCC.

Tack till Hoi förlag för recensionsexet (PDF-bok).

 Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.