onsdag 21 januari 2015

Förvandlerskan - Charlotta Larsson

Författare: Charlotta Larsson
Titel: Förvandlerskan
Utkom : 2015
Förlag: Forum

Antal sidor: 204
Boktyp: E-bok
Utspelar sig i : Wien, fiktiv svensk by (Hägersjön), Paris & Sankt Petersburg

Andra böcker jag läst av samma författare:

Inget, debut

 
Baksidan
Förvandlerskan är en suggestiv och atmosfärisk roman om livslögner, saknad och en gåtfull Kvinnoby. Den inleds i Wien på 1980-talet där Vera har en lycklig barndom. Men hela hennes tillvaro slås i kras när det uppdagas att hennes pappa lever ett dubbelliv med två familjer. Fadern väljer sin andra familj, och hålet efter honom kan aldrig fyllas. Veras mamma skriver en avhandling om upptäcktsresande kvinnor under 1800-talet och försvinner allt mer in i sina studier. Särskilt då hon kommer en häpnadsväckande historia på spåren: det ska ha funnits en okänd by i Ryssland befolkad av bara kvinnor.

Modern samarbetar med historieprofessorn Sarah Beth som bor i ett hus vid Hägersjön i Sverige. Hon bestämmer sig för att ta med sig Vera och åka dit. Sarah Beths dotter Paula är till en början avståndstagande, men långsamt växer en vänskap fram mellan flickorna. När deras mammor ger sig av på en forskningsresa till Ryssland och försvinner spårlöst, omkullkastas Veras liv återigen.

Tretton år senare väntar Vera barn och inser att hon bara har levt ett halvt liv sedan modern försvann. I sitt sökande efter svar beger hon sig ut på en resa som för henne genom Europa till Sankt Petersburg via Stockholm och slutligen ut i den ryska vildmarken. Tillsammans med Paula söker hon efter den Kvinnoby som kanske bara är en saga, och efter sanningen om vad som egentligen hände deras mödrar.
  

Mitt omdöme: En bok som jag sträckläste, hade svårt att lägga den ifrån mig, ville hela tiden veta vad som hänt med mamman. Första delen handlar om Veras barndom i Wien med en far som sviker och en mor som ständigt väntar. Andra delen av boken utspelar sig till stor del i Sverige till dess att modern och hennes väninna försvinner i samband med sin jakt på Kvinnobyn. Boken håller en i sitt grepp i stort sett hela tiden, men Veras eget sökande efter sin mor är i mitt tycke en alldeles för liten del i boken och framförallt skulle man velat veta ännu mer om Kvinnobyn och dess befolkning.
Ett klart läsvärd debut som ger en många tankar om framförallt väntan på något bättre eller om man ska vara nöjd som man har det idag.

Mitt betyg CCCC.

Finns att köpa hos Adlibris och Bokus

Tusen tack till Forum för recensionsexet.

1 kommentar:

  1. Jag gillade den också, men precis dom du skriver kunde hon ha tagit det där med kvinnobyn ett steg längre :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.