torsdag 31 oktober 2013

Dagen när James McDougal försvann - Kalle Dixelius

Författare: Kalle Dixelius
Titel: Dagen när James McDougal försvann
Utkom : 2013
Förlag: Rec ex från  Ordfront


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget
Baksidan:
Det är en vanlig dag men ändå inte. Den tystlåtne, undanglidande nörden James McDougal driver som vanligt omkring efter jobbet och gör ingenting. Flanerar och tittar på tillbehör till sin avancerade stereo- och tvanläggning. Går ut och tar en öl. Sitter som vanligt ensam vid ett bord och låtsas få SMS. Så får han syn på henne. Maria Nagy från tältsemestern -86, kvinnan han aldrig kunnat glömma. Och det verkar först som om hon får syn på honom. Men nej. Hon ser honom inte. Och han glider sorgsen och ensam ut från krogen. Och sedan. På hemväg i tunnelbanan. En kvinna sätter sig på honom av misstag. Hon ser honom inte heller.
Sakta går det upp för James McDougal vad som hänt. Han har blivit osynlig. Och det är där berättelsen börjar. Historien om ett gäng vilsna och förvirrade människor som plötsligt inser sig äga olika varianter av superkrafter som föds ur deras svagheter. För James är inte ensam. Och tillsammans med de andra superhjältarna förstår han att det är de och enbart de, som med sin tankeläsande ledare i spetsen kan rädda världen från dess snara undergång.


Mitt omdöme
En för mig ny författare som överraskade mig positivt. Jag brukar inte vara så förtjust i böcker med människor som får superkrafter, men denna bok är ett undantag. Boken är lättläst med många igenkänningsfaktorer speciellt från 80-talet. Språket är enkelt och kraftfullt. Huvudpersonerna beskrivs ingående och man kommer dem snabbt inpå livet och följer med dem genom bokens gång tills de slutligen möts och får nytta av sina nya krafter.
Huvudpersonen James är olycklig och ensam, vilket beskrivs ingående på ett sätt som får en att tänka på hur många James det finns runtomkring en och som man inte ser.
"- Drick aldrig regnvatten":-),  men läs denna bok.
Jag ger den betyget CCCC.

 Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus

1 kommentar:

  1. Så nyfiken på den här, ska försöka läsa den någon gång :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.