tisdag 29 oktober 2013

Definitionen av liv - Anthony Marra

Författare: Anthony Marra
Titel: Definitionen av liv
Utkom : 2013
Förlag: Damm recensionsex från Booked


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget
Handling:
I en liten by i Tjetjenien, gömmer sig åttaåriga Chava i skogen när hennes far förs bort av de ryska styrkorna. Hon blir räddad av grannen Achmed som tar med henne till det utbombade sjukhuset i staden. Där behandlar Sonja, den enda kvarvarande läkaren, en stadig ström av skadade. När Achmed kommer med Chava orkar hon inte med mer ansvar och är avvisande.

Men under fem dramatiska dagar avslöjas ett mönster av sammanträffanden, svek och förlåtelse som oväntat binder dem samman. Det förändrar dem i grunden och avgör deras öden.


Mitt omdöme
Ytterligare en helt ny bekantskap, Anthony Marra, en ung amerikan som vunnit flera priser för noveller som han tidigare har skrivit, och som var en av de första västerlänningar som besökte Tjetjenien efter de två uppslitande krigen där.
Att han kan den tjetjeniska historien märks tydligt i boken och han lyckas få huvudpersonerna i böckerna levande. Historien är tragisk, men det finns några humoristiska inslag som höjer stämningen. Ibland blir tillbakablickarna lite svåra att följa med invecklade förklaringar av kriget.
Man känner starkt med den unga Chava och hennes förlust och även med Achmed som försöker göra allt så bra som möjligt för både Chava och för sin svårt sjuka fru. Läkaren Sonja är annorlunda med en historia som jag skulle velat veta lite mer om, några delar lämnas oförklarade.
Boken är läsvärd och tänkvärd, men den får trots det endast betyget CCC, jag saknar det där lilla extra. Kan inte säga exakt vad, men det är något som inte finns där för att betyget ska bli högre.

 Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.