lördag 19 oktober 2013

Drottningen hemlighet - Johan Åsard


Författare: Johan Åsard
Titel: Drottningens hemlighet
Utkom : 2013
Förlag: Rec ex från  Ordfront


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget

Baksidan:
Storkyrkan i Stockholm midsommaren 1976. Den unge kungen Carl XVI Gustav vandrar altargången fram med sin Silvia.
På första bänk sitter brudens föräldrar, Walther och Alice Sommerlath. För dem är denna dag, då deras dotter blir drottning av Sverige, den största i deras liv.
Men det är något märkligt med familjen Sommerlath. Så lite förblir, trots all medieuppmärksamhet, känt om dem. Vad gjorde de till exempel under kriget? Vilken var Walthers rolldå? Han drev en fabrik och var inte medlem i nazistpartiet, sade han själv på direkt förfrågan.
Men det var inte sant. Detta avslöjade tidningen Arbetaren 2002. Och 2010 kunde TV4:s Kalla fakta visa att Walther Sommerlaths fabriksförvärv 1938 var en del av tvångsövertagandet av judisk egendom.
Avslöjandena skakade kungahuset. Drottningen tillsatte en egen utredning och aktiverade ett nätverk av kända personer, både utomlands och i Sverige, för att visa att hennes pappa var utan moralisk skuld och i själva verket en hjälte.
I Drottningens hemlighet berättar Johan Åsard om hur avslöjandena om Walther Sommerlath växte fram. Han visar också att det är osannolikt att Sommerlath räddade fabriksägaren Efim Wechsler och att drottning Silvia ända sedan mitten av 1980-talet rimligen måste ha känt till att hennes far tog över judisk egendom.


Mitt omdöme
Måste först och främst medge att jag inte har sett Kalla faktas program om Walther Sommerlath. Den första delen av boken är väldigt intressant att läsa. Sättet man har jobbat för att ta fram material om Drottningens far och vävt ihop det hela med det fruktansvärda judehatet under andra världskriget var lysande. Det var intressant att få mer fakta om den så kallade ariseringen som ägde rum och som man misstänker att Sommerlath var en del av. Som släktforskare rycktes jag med och tyckte att boken var en intressant research bok, men någonstans efter mitten tappar jag fokus. Tröttnar på tjatet om Efim Weschlers byte av mark mot fabrik med Walther Sommerlath var okey eller inte, Drottningens försök att behålla sin bild på fadern genom att ta "hjälp av" sina kontakter och vänner blir tröttsamt att läsa efter ett tag.
Mitt betyg blir därför endast CC.

 Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.