torsdag 27 februari 2014

Bokgeografi - Kanada

Hittade för några dagar sedan bokgeografin hos Enligt O och blev genast sugen att haka på. Jag som älskar att resa och läsa om andra länder gillade verkligen det inititativet, förra veckans land Finland hoppar jag över så länge, får se om jag återkommer till det, men Kanada känns som ett intressant land att fundera kring.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Kanada eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Kanada har alltid fascinerat mig som land och jag har hört av de som besökt landet att det är väldigt vackert. Den första bok som jag kan komma på som handlar om Kanada och som dessutom är är skriven av en kanadensisk författare, nämligen Louise Pennys böcker om kommissarie Gamache som utspelar sig i den påhittade byn Three Pines.  I den första och hittills enda bok som jag läst Mörkt motiv utmålas får jag en härlig bild som motsvarar min egen bild av Kanada. Jag som precis bestämt att jag inte skulle köpa fler böcker på rean såg att del två Nådastöt ligger på Adlibris rea och den måste jag bara införskaffa.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Kanada. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Jag har otroligt dålig koll på vilka kanadensiska författare som finns, men Alice Munro är väl den första som jag kommer att tänka på. Jag läste hennes novellsamling Brinnande Livet i höstas och blev inte helt begeistrad. Kan konstatera att jag inte är någon älskare av noveller, så det kan ha haft inverkan på att jag inte läst klart hela boken.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Kanada, som du inte läst, men är nyfiken på.
Jag skulle vilja läsa något av Margaret Atwood, en författare jag har hört talas om och som jag inte läst något av, såg dessutom att en av hennes böcker "Upp till ytan" finns på Adlibris bokrea, så det kanske blir att klicka hem den, men innan dess tänker jag titta på vad andra har skrivit i detta tema och kanske hittar jag någon ny favorit. Kanada känns som ett land som jag verkligen skulle vilja läsa mer om.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Kanada.
Jag har under flera år hållit på med släktforskning och framförallt försökt hitta min mans utvandrade släkt. För drygt ett år sedan hittade jag igen en av hans släktingar som bosatt sig i Kanada och som visade sig vara konstnärligt lagd. Han skickade mig en bild på en av hans fina målningar och den var verkligen vacker, så det får bli mitt kulturella inslag från hans del av Kanada.3 kommentarer:

  1. Skulle också gärna åka till Kanada. Tills dess får jag kanske läsa något av Louise Penny. Väldigt roligt att läsa dina svar!

    SvaraRadera
  2. Vilken fin målning! Louise Penny var ett nytt namn för mig - tack för tipset!

    SvaraRadera
  3. Oj, vilken vacker målning! Och så kul att läsa dina funderingar om Kanada. När jag tänker på detta land, går tankarna till Anne på Grönkulla.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.