söndag 23 februari 2014

Bloggdala recension Örfilen

Författare: Christos Tsiolkas
Titel: Örfilen
Utkom : 2012
Förlag:  Leopard Förlag


Andra böcker jag läst av samma författare:
IngenÅterigen dags för ett möte i Bloggdala för att diskutera vår senaste cirkelbok, Örfilen av Christos Tsiolkas. Handlingen utspelar sig i Australien och Örfilen utdelas till en liten pojke på en "vuxen" fest, pojkens föräldrar väljer att polisanmäla händelsen och i och med det så splittras det gamla kompisgänget, var det rätt eller var det fel, frågan delar paren i olika läger.
Jag köpte boken som ebok så snart Asta hade valt den och det tog verkligen tid att komma igen de första delarna, det visade sig sedan att varje boksida i eboken var minst 4 sidor mot normala 2,5, så det var nog en del av förklaringen att jag tyckte det tog lång tid att komma igenom början, men efter ca 100 sidor gick det betydligt snabbare.
Jag gillar boken och dess tanke, karaktärerna är väl beskrivna och upplägget där man följer en och en av dem och ser deras olika syn på händelsen ger boken tyngd och det driver hela tiden berättelsen framåt.
Det är självklart att en vuxen man inte bör slå ett litet barn, men man kan tycka att föräldrarna borde kunnat lösa det sinsemellan utan rättegång. Barnet framställs som riktigt bortskämt, förutom i delarna som handlar om pojkens mor och barnvakten, så frågan är vad som är sant eller inte.
Flera av paren i boken är grekiska australiensare och de håller ihop mot de "övriga", det blir lite av rasism också av det hela. Jag reagerar på att den äldre grekiska kvinnan vägrar kalla sin sonhustru med namn utan enbart indiskan, det känns inte alls okey.
En annan invändning som jag har emot boken är inställningen till droger. Det används flitigt av både gammal och ung och det verkar vara väldigt accepterat.
Det jag absolut inte gillar med boken är som så många andra redan skrivit att den är väldigt sexistisk och det är den verkligen, det blir alldeles för mycket grov sex i boken.
Denna bok har gått som serie i SVT och jag tycker det är synd att jag missat den, skulle varit intressant att se filmatiseringen. Är det någon som vet ifall den går att köpa på DVD eller liknande?
Mitt betyg blir CCCC.2 kommentarer:

  1. Vi verkade tycka väldigt lika. På min blogg för jag lite sidodiskussioner kring boken. Jag tycker den öppnade upp för många sådana. Häng gärna på. Bland mina kommentarer el i egna inlägg. Kram

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att det var så synd om den lilla killen, en mamma som levde genom att vara mor och inte ville att han skulle frigöra sig. Så otroligt sorgligt och något som kommer att vara svårt för pojken att förhålla sig till senare i livet. Det är en sak att älska sitt barn, ett helt annat att lägga hela sitt liv på barnets axlar... Det rymdes inte i min recension, den blev lång nog ändå... Vi reagerar på samma saker i övrigt i boken, sexismen, rasismen och drogerna, den känns så långt ifrån den värld jag lever i...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.