söndag 1 mars 2015

Du gamla, du fria - Liza Marklund

Författare: Liza Marklund
Titel: Du gamla, du fria
Utkom : 2011
Förlag: Piratförlaget

Antal sidor: 487
Boktyp: Inbunden
Utspelar sig i : Stockholm och Östafrika

Andra böcker jag läst av samma författare:

De flesta


Baksidan
Annika Bengtzon är tillbaka på Kvällspressens redaktion i Stockholm efter tre år som tidningens korrespondent i Washington. Hon har återförenats med sin make, Thomas, som arbetar på justitiedepartementet med internationella säkerhetsanalyser. En eftermiddag hittas en ung småbarnsmamma död och översnöad bakom ett daghem i förorten Axelsberg i södra Stockholm. Hon är det fjärde offret på kort tid under liknande omständig-heter: kvinna, ung, mamma, knivhuggen bakifrån. På Kvällspressen anar man en seriemördare, något Annika avfärdar som vilda fantasier.Thomas befinner sig på en konferens i Nairobi. Under en rekognoseringsresa vid somaliska gränsen kidnappas hela delegationen sju personer från olika delar av Europa.Allt eftersom kvinnomorden i Stockholms förorter blir allt fler, och misstankarna om en seriemördare börjar ta form även hos polisen, dras Annika in i ett våldsamt kidnappningsdrama som skakar både Europa och Östafrika. Kraven från kidnapparna är omöjliga och orimliga. När kraven avvisas avrättas gisslan i delegationen, en efter en.

Mitt omdöme:
Det var länge sedan jag läste en Liza Marklund bok, men trots det så kommer jag direkt in i handlingen och kommer ihåg vad som hänt i tidigare böcker. Marklunds språk är vasst och samhällskritiskt vilket jag gillar, men det är inte en av hennes bättre böcker.
Själva mordhistorien känns som sidoberättelse och därmed hamnar Annikas förmåga med grävande journalistik i skymundan, Bokens huvudhistoria är kidnappningen av Thomas. Jag gillar inläggen där Thomas berättar hur han mår och känner under sin tid i kidnapparnas våld, men som sagt det tar över lite för mycket för att jag ske boken full pott, det blir bara lite mer än medelbetyg. Ska försöka att inte vänta flera år med att läsa nästa bok i serien.

Mitt betyg CCCc.

Detta är mitt bidrag till februari månads spänningsutmaning.

Finns att köpa hos Adlibris och Bokus

7 kommentarer:

 1. Jag läste sprängaren för ganska länge sen, men jag tyckte inte så mycket om den så jag fortsatte aldrig serier. Jag tror att om jag skulle läsa den idag så skulle jag kanske tycka bättre om den. Så därför är jag lite sugen på att ge serien ett nytt försök.

  SvaraRadera
 2. Har läst alla böcker om Annika Bengtson och tycker att de är riktigt bra.

  SvaraRadera
 3. Den här tänkte jag läsa ganska så snart. Har inte heller läst någon Liza Marklund på flera år :)

  SvaraRadera
 4. Jag gillade denna bok, tycker böckerna om Annika Bengtsson är riktigt bra.

  SvaraRadera
 5. Har inte läst någon bok i den här serien men har hört mycket positivt om den.

  SvaraRadera
 6. Kanske gav jag upp serien om Annika Bengtzon för lättvindigt efter bara en bok? Blev inspirerat att prova ta upp den på nytt nu.

  SvaraRadera
 7. Jag har läst alla böcker om Annika Bengtzon och gillar dem.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.