lördag 30 november 2013

Summering av november

Lästa böcker
 1. Mareld - Dennis Karlsson
 2. Änglavakter - Kristina Ohlsson
 3. Ett fjärran krig - Göran Redin
 4. Status 12 - Martin Melin
 5. Jungfrustenen - Michael Mortimer
 6. Snöbarnet - Eowyn Ivey
 7. Förr eller senare exploderar jag - John Green

Totalt : 7 böcker (2806 sidor)
Författare: 5 svenska och 2 amerikanska.

Bästa boken: Återigen en höjdarmånad när det gäller kvaliteten på böcker, mestadels har jag gett dem 4 eller 4,5 i betyg, men om jag ska välja vilken som är månadens bästa bok så blir det Mareld av Dennis Karlsson, en riktigt bra svensk deckardebut.

Sämsta bokenFörr eller senare exploderar jag, Bloggdalas cirkelbok som inte alls grep tag i mig som jag hade hoppats.

Största överraskningen: Ett fjärran krig, en bok som till stor del handlar om krig, men där författaren fått in en handling om livet under stormaktstiden som tilltalade mig. Efter min recension fick jag ett mail från författaren där han skrev att han gladde sig extra mycket när kvinnor tyckte om hans berättelse. Roligt att få ett mail direkt från författaren.

Summering: Början av november var en relativt lugn månad så jag hann med att läsa ganska många böcker, men någonstans i mitten så kom verkligheten ikapp med mängder att göra på jobbet och ett skidskytte som satte fart med både SM tävling och nu senast World Cup. Det har inneburit att jag inte alls hunnit med allt som jag trodde, så jag får vara nöjd med att ha hunnit läsa 7 böcker trots allt. Planeringen inför oktober lyckades jag nästan med, det blev bara två böcker som inte hanns med.

Planerar att läsa i november: Måste läsa klart boken  En rasande eld, den sista som jag hade på min tre på tre utmaning som eftersom den fortfarande inte är utläst gör att jag failade på den utmaningen. Får komma igen på nästa istället. Tänker självklart läsa Bloggdalas cirkelbok Inlåsta, samt Booked boken Vanmakt. Dessutom har jag 4 böcker olästa som jag fått från förlaget Bazar där jag åtminstone tänker hinna läsa två av dem. Förhoppningsvis kommer vår semestervecka på Gran Canaria att ge tillfälle till att både läsa och lyssna på ett antal fler böcker.

torsdag 28 november 2013

Lite mindre bloggande under några dagar

Har hur mycket som helst att göra, så jag hinner knappt ta i en bok för stunden och än mindre blogga. Jag försöker dock läsa alla andras bloggar varje dag och idag hittade jag en julkalender som jag definitivt kommer att följa under december. Det är Nilma som har en julkalender som även går att följa på Facebook, så om ni också vill hänga med hittar ni mer information här.
Ha en fantastisk avslutning på veckan, för egen del blir det arbete på Världscupen i Skidskytte för hela slanten.

söndag 24 november 2013

En smakebit på söndag

 
Återigen dags för Flukten från virkelighetens söndags smakbitar, ett fantastiskt sätt att hitta nyaintressanta böcker i andras bokbloggar.


Idag borde jag egentligen läsa den här boken, eftersom det är vad min närmsta vecka kommer att vara fylld av, förutom att jobba heltid, så ifall det blir få inlägg i min blogg den kommande veckan så vet ni vart jag är (i sekretariatet på WC skidskytte i Östersund).
 Men eftersom jag antar att en smakbit ur den boken skulle vara tråkig för alla er andra så har jag istället valt boken som jag precis ska börja läsa, Glasslottet av Jeannette Walls. Smakbiten kommer från den första sidan som lovar gott för resterande delen av boken:

Jag satt i en taxi och funderade på om jag var för uppklädd för kvällen, när jag kastade en blick ut genom rutan och såg mamma rota i en sopcontainer. Det var i skymningen en blåsig marskväll. Vinden slet i ångan som kom upp ur gatubrunnarna, och människor skyndade längs trottoarerna med uppfällda kragar. Jag satt fast i trafiken två kvarter bort från festen jag var bjuden till.
Mamma stod knappt fem meter bort. Hon hade knutit trasor om axlarna som skydd mot vårkylan och grävde bland soporna medan hennes hund, en svartvit terrierblandning, lekte vid hennes fötter. Mammas rörelser var så välbekanta - sättet att lägga huvudet på sned och skjuta ut underläppen medan hon bedömde det potentiella värdet hos föremålen hon fiskat upp ur containern ....


Ha en trevlig söndag allesammans och missa inte dagens mixed stafett i skidskytte!

En ny Bloggdala recension - Förr eller senare exploderar jag


Författare: John Green
Titel: Förr eller senare exploderar jag
 Andra böcker jag läst av samma författare:
IngetSkyndar mig allt jag hinner för att träffa mina vänner vid brunnen i Bloggdala så att vi ska hinna recensera cirkelns senaste bok. Denna gång var det Therese tur att välja bok, en ungdomsbok som jag hört mycket om och som enbart fått fantastiska recensioner.

Boken handlar om Hazel som 17 år och kommer aldrig att bli frisk igen. Det har hon vetat sedan dagen då hon fick sin cancerdiagnos för tre år sedan.
Hazels mamma är orolig för att Hazel ska missbruka Americas Next Top Model och bli allt mer isolerad hemma vid teven. Depression är ju en vanlig bieffekt till cancer har hon läst (Hazel menar att det inte är cancern som gör henne deppig - det är vetskapen om att hon ska dö).
Lösningen blir att anmäla Hazel till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Men mötena visar sig vara allt annat än uppiggande och följer ungefär samma mönster som ett AA-möte.
Men en eftermiddag i den där stödgruppen förändras livet. Augustus Waters, friskförklarad från sin cancer, dyker upp.


Jag läser och läser och läser och det känns aldrig som om jag kommer framåt i boken. Den är absolut inte dålig utan den berör, men ibland väldigt ytligt. Jag kommer inte riktigt huvudpersonerna tillräckligt nära. När Hazel och Gus får åka till Holland och träffa Hazel favorit författare för att äntligen få veta slutet på favoritboken "Ett storslaget lidande" och han visar sig vara en försupen och elak person känner jag ilska, men när sedan samme författare kommer till Gus begravning och visar en viss medkänsla och Hazel förstår att han själv förlorat sin dotter till cancern så känns det som det bara hastas förbi.
Jag hade enormt stora förväntningar innan jag började läsa, men tyvärr lyckades den inte infria dessa. Boken är läsvärd, men inte mer och jag ger den betyget CCC.


 

onsdag 20 november 2013

Omslagsonsdag #19 Rosa

Jag tittar sällan på omslaget när jag köper böcker, det är innehållet som räknas i min värld. Därför är det så roligt med Elens utmaning omslagsonsdag, där jag får botanisera i min bokhylla för att hitta omslag som kan passa in. Denna vecka är rosa temat och några böcker lyckades jag hitta. Ingen som jag tycker är så där jättefin, men jag måste ju välja och då blir det Johnny be good, gillar färgkombinationen på den bäst. Vilken tycker ni andra?

tisdag 19 november 2013

Tematrio - Elisabeth

I veckan tematrio hos Lyrans noblesser vill Elisabeth att vi försöker hitta tre litterära figurer eller författare som heter Elisabeth. Jag har valt att hitta tre figurer i böcker som jag gillat. Så här är mina tre:

1.Den första bok jag läste av Lesley Pearse hette Elizabeth och var en bok som verkligen var härlig. Det väckte ett intresse att läsa fler böcker av henne och därför läste jag nästan omedelbart boken

2.  Beth & Susan som jag gillade ännu mer än Elizabeth, här lyckades Pearse verkligen fånga mig från första till sista sidan och jag ville verkligen inte att boken skulle ta slut.

3. Sista figuren blir Beth, som var en av de två systrarna i boken Carolines arv av Katherine Webb.

måndag 18 november 2013

Snöbarnet - Eowyn Ivey

Författare: Eowyn Ivey
Titel: Snöbarnet
Utkom : 2013
Förlag:  Bazar


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget, debutroman
Handling:
Alaska, 1920. Mabel och Jack, ett medelålders äkta par, har slagit sig ned i Alaska. Där tänker de börja ett nytt och annorlunda liv. Men livet i ödemarken är hårt, och samtidigt tyngs de av saknaden efter det barn de aldrig fick. På årets första vinterdag grips de plötsligt av sprudlande livsglädje och bygger ett litet barn av snö. Nästa dag är snöbarnet borta ... men de får en glimt av en ljushårig liten flicka som springer iväg mellan träden.
Den lilla flickan kallar sig Faina. Hon lyckas oförklarligt överleva i den ogästvänliga naturen. Sakta, sakta vinner Mabel och Jack hennes förtroende, och så småningom börjar de betrakta henne som sin egen dotter. I tysthet föreställer sig Mabel att Faina fötts ur snö och is och kommit till dem som svar på deras önskan och längtan. Inte ens när hon tvingats inse att Fainas bakgrund är mycket mer jordnära och smärtsam kan hon släppa tanken på snöbarnet som kom till jorden på årets första vinternatt. Men ingenting är riktigt vad det verkar vara. Sanningen om Faina förändrar Jacks och Mabels liv för alltid ...


Mitt omdöme
Redan när jag såg att boken skulle handla om Alaska förstod jag att jag skulle gilla boken. Den karga miljön och parets vedermödor för att klara det hårda livet i början på 20-talet och vänskapen med närmsta grannarna har Ivey verkligen lyckats fånga.
Detta är en bok som kommer att ligga kvar i mitt minne under en långtid, en saga för vuxna, skriven med en värme i den kyliga miljön. Jag känner ofta att jag befinner mig ute i kylan och hör de olika djuren runt omkring mig, så miljöbeskrivningarna är väldigt bra. Ytterligare en debutroman som verkligen är suverän.
Mitt betyg blir CCCC.

 Ett stort tack till Bazar förlag för recensionsexet.

Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus

söndag 17 november 2013

En smakebit på söndag


Gillar verkligen Flukten från virkelighetens söndags smakbitar, hittar alltid en massa nya godbitar genom att läsa alla andras bidrag.
Idag kommer mitt bidrag från boken Snöbarnet av Eowyn Ivey. En debutroman från en författare i Alaska. Boken handlar om ett ofrivilligt barnlöst par, Jack & Mabel, som precis flyttat till Alaska. Smakbiten kommer från sidan 59 där Mabel precis upptäckt att snöflickan de gjorde av snö kvällen innan är borta.


"Jack? Någon har förstört vårt snöbarn. Någon har varit inne på gårdsplanen."
Han stod vid bänken och slipade sin fickkniv mot ett brynstål.
"Jag vet."
"Jag trodde det var en räv."
"Det finns rävspår också. Inne i skogen."
"Men de här ute?"
"Ett barns."
"Hur vet du det?"
"Storleken på spåren. Och jag är rätt säker på att jag såg henne. I går kväll. Hon sprang bland träden".
"Henne? Vem då?
"En liten flicka. Hon hade din röda halsduk på sig."

Ha en trevlig söndag allesammans!

fredag 15 november 2013

Veckans nyheter

En vecka fylld av böcker i brevlådan. Fem böcker från Bazar förlag, boken Vanmakt som jag lyckades få via Booked och två böcker via min prenumeration hos Harlequin.
Blir spännande att börja läsa dessa. Har ni läst någon av dem?  Vilken är bäst? Trevlig helg allesammans!

torsdag 14 november 2013

Jungfrustenen - Michael Mortimer

Författare: Pseudonymen Michael Mortimer
Titel: Jungfrustenen
Utkom : 2013
Förlag:  Norstedts


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget, debutroman åtminstone som Michael Mortimer.
Handling:
1769 gör Linnés lärjunge Daniel Solander ett märkligt fynd på Nya Zeeland: en sten med besynnerliga egenskaper som utmanar hans läromästares syn på naturen, och därför göms undan. Stenen går i fyra bitar och under historiens gång hamnar de i händerna på så vitt skilda personer som Niels Bohr, Greta Garbo och Josef Stalin.

Mer än tvåhundra år efter Solanders död får studenten Ida Nordlund ett mystiskt samtal från sin mormor. Ida blir ombedd att ta hand om en ask, men något går fel. Den som ger henne asken dör och snart är hon eftersökt inte bara av polisen, utan också av ett hemligt nätverk av forskare som gör vad som helst för att komma åt den gåtfulla asken.

Ida jagas nu i högsta thrillertempo genom Norrland, in i Finland och slutligen in i Ryssland, mot sin hemlighetsfulla mormor. På vägen har hennes fosterfar Lasse anslutit.

Vad var det för sten Solander hittade? Vad var det Linné lät gömma inuti några flodpärlmusslor? Och varför övergavs Ida av sin mor Eva, som försvann för många år sedan?


Mitt omdöme
Jag är nyfiken på vem Michael Mortimer är, vet att det egentligen inte har någon betydelse, men mitt kontrollbehov säger att jag vill gärna veta. Boken som är den första boken i en serie av sex (enligt Adlibris) är snabbläst och jag gillar speciellt att Ida har bott här uppe i Jämtland och att en stor del av boken utspelas i Norrland. Insprängd i historien finns också en hel del fakta och svartvita bilder som ger berättelse ytterligare en dimension.
Jag brukar ha lite svårt för denna typ av påhittade historier med anfallande trutar och vargar, för att inte tala om den magiska stenen, men jag gillar denna bok i alla fall och känner att jag måste bara läsa ett kapitel till osv, en bladvändare med andra ord.
Boken slutar utan att man får något svar på alla gåtor som dyker upp vilket jag antar att man inte får förrän efter sista boken. Frågan är om storyn verkligen håller för sex delar? Jag är inte helt säker på det, men jag ser framemot nästa del som jag definitivt kommer att läsa.
Mitt betyg blir CCCc.

Ett stort tack till Norstedts förlag för recensionsexet (e-bok).

 Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus

onsdag 13 november 2013

Omslagsonsdag #18 Lila

Veckorna springer iväg och idag är det bara 1 månad kvar till lucia. Onsdag betyder Omslagsonsdag  hos Elen, som denna gång valt färgen lila som tema. Några böcker hittade jag i bokhyllan. Vet inte riktigt om det är någon jag gillar speciellt mycket, även om lila är en av mina favoritfärger, men om jag måste välja så blir det Shelter Mountain med den inbjudande brasan.
 

tisdag 12 november 2013

Ett fjärran krig - Göran Redin

Författare: Göran Redin
Titel: Ett fjärran krig
Utkom : 2013
Förlag:  Hoi Förlag


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget, debutroman.
Handling:
År 1610 föds tvillingarna Erik och Karin på en gård i Östergötland. När deras familj blir off er för hämnd, hot och utpressning tvingas de bort från hemmet. Men den tidiga stormaktstiden är en tid av möjligheter och oväntade möten, när begåvning och mod leder långt och när människornas liv och rikets framtid styrs av ett fjärran krig.

Göran Redins debutroman Ett fjärran krig är en sinnrik väv av människor, miljöer och händelser under det tidiga 1600-talet. Bönder och soldater, högadel och präster, kungen och hans kansler; alla får de sin plats i skildringen av den mest spännande epoken i svensk historia.
Ett fjärran krig är den första boken om syskonen från Lövberga gård under den svenska stormaktstiden.


Mitt omdöme
Återigen en debutroman som jag verkligen gillar. Historien rymmer massor av miljöer från stormaktstiden, vi får följa bägge tvillingarnas öden som unga och deras familj som lever som bönder på gården Lövberga. Kungen Gustaf Adolf blandas också in i handlingen och hans tankar kring kriget först mot Polen och sedan mot Tyskland.
Att tycka om Erik och Karin är väldigt lätt, man förstår att det var inte lätt att leva på 1600-talet och framförallt inte som yngste sonen på en gård eller att vara dotter och intresserad av att lära sig mer än bara hushållssysslor. Tvillingarna har ett nära förhållande och stödjer varandra. Mor Karolina och mormor Ebba är tuffa kvinnor, medan pappa Jon är lite mer rädd för vad andra ska tycka och tänka och självklart också rädd om sin gård. Miljöerna är mycket väl beskrivna och känns äkta.
Kapitlen som handlar om kungen känns lite onödig till en början och jag vill helst hoppa över de för att kunna fortsätta läsa om Erik och Karin, men det är ett bra sätt att väva in den svenska krigshistorien på. Om man tycker om historia och som i detta fall i romanform så kommer man att gilla boken. Ser verkligen framemot fortsättningen om syskonens liv.
Jag gillade verkligen boken även om det bitvis var mycket krigsskildringar som inte brukar falla mig i smaken, men i denna bok var det helt okey. Mitt betyg blir CCCC.

Tack till Hoi förlag för recensionsexet (PDF-bok).

 Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus

måndag 11 november 2013

Tematrio - avbrott

I veckan tematrio hos Lyrans noblesser handlar det om böcker som man inte läst ut. Det är svårt att hitta tre böcker som jag avslutat, brukar försöka slutföra boken jag påbörjat, men ibland kan det ta ett tag innan jag läser färdigt. Antar att det beror på att man är olika mottaglig för en bok beroende på när man läser boken.

1. Detta kommer många att ha svårt att förstå, men jag lyckades inte läsa ut Jo Nesbös första bok Fladdermusmannen. Vet inte riktigt varför, men jag la den åt sidan och där har den legat i många år nu. Ska kanske försöka ta upp hans böcker igen och se ifall jag tycker bättre om dem nu.

2.  Jag brukar älska Jeffrey Archers böcker, men boken Drömmen om Everest är undantaget som bekräftar regeln. Storyn gick så långsamt att jag tröttnade innan jag nått halvvägs. Kan hända att om den får ligga till sig några fler år så kanske den blir läst från pärm till pärm.

3. Jag har alltid varit fascinerad av Jack the Ripper och därför skäms jag över att jag fortfarande inte lyckats ta mig igenom Patricia Cornwells bok Porträtt av en mördare. Kanske måste försöka mig på även den igen.Status 12 - Martin Melin

Författare: Martin Melin
Titel: Status 12
Utkom : 2013
Förlag: A Nice Noise
Uppläsare: Rafael Edholm

Andra böcker jag läst av samma författare:
Inga
Handling:
Thomas ser hur två av kollegorna sliter upp mannen från marken. "Håll fast honom", väser Mårtensson. Sedan kommer det första slaget. Thomas kan inte tro sina ögon.
När Thomas Hallgren börjar sin första dag på Norrmalms polisstation är han nervös. Han vill så gärna göra sin far stolt - mannen som var en otroligt uppskattad polis. Under utbildningen var Thomas kursettan, killen som gjorde alla rätt, men kommer det att räcka?
Redan under de första dagarna inser han att det han fått lära sig under kontrollerade former inte går att tillämpa i verkligheten. Han känner alltmer sympati för de kollegor som rör sig i gråzonen, de får trots allt saker och ting gjorda.
Så händer det som förändrar allt: Thomas grupp skickas till Zinkensdamm för att stoppa ett huliganbråk som urartat. I tumultet som följer blir flera poliser nedslagna och allt slutar med att Thomas närmaste chef misshandlar en av de misstänkta huliganerna. Vad de inte vet är att någon filmar dem. Dagen därpå visas filmen i flera nyhetsinslag på tv.
En internutredning dras igång och Thomas undrar snart om han kommer att klara av sitt första år som polis. Och är det värt det? De tvivel han bär på blir ännu starkare när han får höra att pappan som han alltid sett upp till gjort flera våldsamma ingripanden som polis. Vill han verkligen bli som sin far?


Mitt omdöme
Hade verkligen stora förväntningar på denna ljudbok och till en början kände jag mig lite besviken. Jag gillade inte Rafael Edholm som uppläsare, han kändes stressad, men efter ett tag kom jag in i boken och tyckte bättre om honom. Handlingen i boken är bra och man hänger lätt med i svängarna mellan de olika poliserna. Gillar att man även tar med Thomas fru Maria i berättelsen och deras familjerelationer. En hel del tankeställningar om polisens arbete får man också, vad är rätt och vad är fel? Det avslutande kapitlet med intervjuer med både författaren och uppläsaren var ett bra tillskott till boken och gav mig ytterligare dimensioner på bokens innehåll. Jag hoppas på en fortsättning.
Mitt betyg blir CCCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus

söndag 10 november 2013

En smakebit på söndag


Ja, då var det återigen söndag och dags för Flukten från virkelighetens söndags smakbitar.
Smakbiten från mig idag blir från "Ett fjärran krig" av Göran Redin, en debutroman som ser ut att falla mig i smaken. Den handlar om några syskon på Lövberga gård i tidigt 1600-tal.  Jag har läst ungefär halvvägs så min recension kommer under kommande vecka. Smakbiten har jag hämtat från sida 103, där en av syskonen (Karin) har rusat ut från hemmet och hennes tvillingbror gått för att hitta henne.

Det var Karin som först hade hittat de nästan osynliga steg som fanns i stenens släta kanter och som ledde till toppen. Sedan den dagen hade stenen på kullen varit hennes hemliga plats. Erik klättrade upp, fortfarande med viss möda. Och mycket riktigt, där satt hon med ryggen vänd mot honom och armarna om knäna.
Erik satte sig, repade av ett par omogna lingon och tuggade på dem. Till slut var det Karin som bröt tystnaden:
"Det är bara så orättvist. Varför ska du gå i lära, varför inte jag?"
Erik spottade ut de sura lingonen.
"Jag tror inte att far vågade."
"Va då inte vågade?" sa Karin och vred sig häftigt om.
"Ja, alltså, du är ju flicka", sa Erik tveksamt.

Ha en skön söndag allesammans. Här har det fallit en halv centimeter snö och genast så känns hösten mindre grå och mörk. Den vita snön lyser upp allt så vackert.

lördag 9 november 2013

Änglavakter - Kristina Ohlsson

Författare: Kristina Ohlsson
Titel: Änglavakter
Utkom : 2011
Förlag: Piratförlaget
Uppläsare: Mirja Turestedt

Andra böcker jag läst av samma författare:
Askungar och Tusenskönor
Handling:
En ung kvinna hittas styckad och begravd i ett skogsparti i Midsommarkransen utanför Stockholm. Hon identifieras som Rebecca Trolle, en student som varit försvunnen i två år. Medan Alex Recht och hans utredningsgrupp försöker förstå varför Rebecca gick ett så våldsamt öde till mötes, görs fler fynd på brottsplatsen. Den rymmer hemligheter som visar sig vara flera decennier gamla. Någon har vid upprepade tillfällen återvänt till skogen för att dölja sina offer för omvärlden. På ett ålderdomshem sitter en stum barnboksförfattarinna. Om och om igen dyker hennes namn upp i polisutredningen kring morden i Midsommarkransen, men hon sluter sig i sin tystnad. Spåren leder till den mörkaste av sanningar och obönhörligen dras både Fredrika Bergman och Peder Rydh in i historien kring graven och den döda studenten. Fredrika ställs inför ett svårt dilemma när hennes älskade Spencers namn dyker upp i utredningen. Är det verkligen möjligt att han är en del av gåtans lösning? Och vilken roll spelar egentligen den stumma författarinnan? Med en stark undergångston närmar sig utredningsgruppen fallets upplösning och till sist kvarstår bara en fråga att besvara: Vems tur är det att läggas i graven då mördaren återigen beger sig till Midsommarkransen?

Mitt omdöme
Den här boken tyckte jag betydligt bättre om än den förra. Jag gillar verkligen att man får följa med huvudpersonerna och deras liv. De blir allt tydligare beskrivningar av Fredrika, Alex och Peder. Kan knappt bärga mig till dess att jag får fortsätta lyssna/läsa om deras liv och problem med både jobb och privatliv. Brottet denna gång är riktigt intressant och bygger på ett gammalt rykte om en barnbokförfattare. Handlingen hoppar mellan de olika karaktärerna och det gör mig intresserad av att fortsätta lyssna. Mirja Turestedt som uppläsare är kanon.
Mitt betyg blir CCCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus

fredag 8 november 2013

Bokbloggsjerka 8-11 november

Veckorna går fort och det är redan dags för en ny jerka hos Annika. Denna veckas fråga är:

Vad önskar du dig mest av allt just nu som är relaterat till böckernas värld?

Jag måste säga en solsemester, tänk att få ligga på en strand och läsa eller lyssna på böcker och ha all tid i världen åtminstone för en vecka. I andra hand skulle jag vilja ha ett riktigt bibliotek med mängder av bokhyllor, som det är nu är bokhyllorna i sovrummet fyllda med dubbla rader och det är väldigt dålig ordning. Jag brukar ha haft mina böcker i bokstavsordning, men det är länge sedan det systemet krackelerade.

Ha en trevlig läshelg allesammans!

torsdag 7 november 2013

Nya böcker i hyllan

Som vanligt så har jag svårt att motstå nya böcker och min vana trogen så lyckades jag igår när jag skulle köpa en ljudbok till maken på farsdag även hitta en till mig själv (hade precis lyssnat ut Änglavakter så jag behövde en direkt :-)) Det blev:

I slutet av förra veckan fick jag även tre recensionsex två som PDF och en ebok.
 

Mareld har jag redan läst ut och recenserat här, Jungfrustenen är nästan utläst och snart ger jag mig i kast med Ett fjärran krig (har smygbörjat lite och den ser riktigt bra ut även den).
 
Min vana trogen så lyckades jag återigen glömma att avboka månadens bok i Lyssnarklubben så jag fick hem Leif GW Persons ljudbok "Den sanna historien om Pinocchios näsa" och när jag ändock hade missat att avboka den så beställde jag Mp3 filen "Rörgast" av Johan Theorin, så nu har jag gått om ljudböcker att lyssna på när det börjar bli dags för julstöket.
 


onsdag 6 november 2013

Omslagsonsdag #17 Blommor

Omslagsonsdag igen hos Elen, denna gång med blommor som tema, ett relativt enkelt tema trodde jag till dess att jag började leta i bokhyllan. Några hittade jag till slut.
Tyvärr blänker det lite i bilden, men om jag ska välja vilket som är vackrast så blir det Nora Roberts Äppelblom, vad tycker ni?

tisdag 5 november 2013

Mareld - Dennis Karlsson

Författare: Dennis Karlsson
Titel: Mareld
Utkom : 2013
Förlag:  Hoi Förlag


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget
Handling:
"De satt med ryggarna mot bergväggen, och hon fick intrycket att de dukat till fest. En kärleksmåltid på klipporna i avskildhet. Så nära havet det bara gick att komma. Synen var grotesk."

Kriminalkommissarie Vera Lind inser snabbt att det hon har framför sig inte är något vanligt mord, och att den som ligger bakom inte är någon vanlig mördare. Platsen och tidpunkten gör inte saken lättare: Marstrand i midsommartid!
Vad är det för en människa som kan utföra något som det här? Frågetecknen blir inte färre när det visar sig att ett nästan identiskt mord utförts i Skagen, i Danmark, i stort sett samtidigt ?
Medan utredningen trampar vatten och tidningarna spekulerar jobbar Vera på sidospår som hon har svårt att förankra hos den övriga gruppen. Vid sin sida har hon den semestrande kriminalteknikern Gabriel Smedberg, och tillsammans börjar de nysta i ett nät som sträcker sig allt längre bakåt i tiden.
Frågan om vem, eller vilka, ersätts snart av ett varför.


Mitt omdöme
Vilken debutroman! En deckare med så mycket mer än bara deckargåtan. Man får tidigt följa även den misstänkte och dennes uppväxt för att "förstå" handlingarna som utförs, vilket ger ett bra driv i handlingen.
Kommissarie Vera och hennes kollegor kommer man väldigt snabbt in på livet. Boken har precis allt för att falla mig i smaken, bra skildringar av platser, närgående porträtt av de olika personligheterna, såväl offer, gärningsman som poliser. Det enda som är rörigt ibland är när författaren använder sig ömsom av efternamn och förnamn på samma personer, man måste vara vaken för att hänga med.
Jag hoppas verkligen att det kommer fler böcker om Vera Lind för jag kommer definitivt att vilja läsa mer om henne.
En riktig bladvändare som jag hade riktigt svårt att lägga ifrån mig så därför blir betyget CCCCc.

Tack till Hoi förlag för recensionsexet.

 Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus

söndag 3 november 2013

En smakebit på söndag


Söndag och återigen dags för  Flukten från virkelighetens söndags smakbitar, blir att hoppa runt i bokbloggsvärlden och ta del av andras lästips. Hade lite svårt att välja smakbit idag, men det blir ur boken "Mareld" av Dennis Karlsson, som jag läser just nu. Boken handlar om kriminalaren Vera och hennes kollegor som utreder två dubbelmord, det ena i Marstrand och det andra i Skagen. Smakbiten är hämtad från sida 79 när Vera besöker kollegorna i Skagen:

"Idag är Skagen en fiskeby", fortsatte Thorning," men så har det inte alltid varit. Fisket här kom igång ganska sent faktiskt, och det har i allra högsta grad med fyrarna att göra". Han log, och tog ytterligare en klunk. " Före fyrarnas tid var det nämligen inte så många som försörjde sig på fiske här i trakten. Då hade man andra inkomster, kan man säga. Mest satt gubbarna med armarna i kors och väntade på att någon skuta skulle gå på grund ute på Skagens rev, men när det skedde blev det å andra sidan en jäkla aktivitet. Man gjorde stora inkomster på att bärga eller undsätta grundstötta fartyg. Eventuellt plundrades det lite också. Vad vet jag?"
Thorning flinade och tog en klunk på sin öl innan han fortsatte.
"Det där sista står det inte så mycket om i historieböckerna. Hur som helst. Den ena fyren efter den andra dök upp och till sist, i och med att det grå fyr uppfördes, tror det var 1858, var Skagens Gren så effektivt utmärkt att inga fartyg längre kunde missa det. Det betydde ekonomisk katastrof för hela bygden. Plötsligt hade man inga inkomster längre. Man blev helt enkelt tvungna att börja fiska."

Om detta är sant eller inte har jag inte undersökt, men jag gillar när man väver in lite historia i handlingen.
Ha en fortsatt trevlig söndag!

lördag 2 november 2013

Carolines arv - Katherine Webb

Författare: Katherine Webb
Titel: Carolines arv
Utkom : 2013
Förlag: Historiska Media


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget
Baksidan:
Systrarna Beth och Erica ärver släktens gamla gods. När de sorterar igenom gammelmormor Carolines tillhörigheter, väller minnena över dem. Idylliska barndomssomrar som visar sig ruva på olösta hemligheter. Det är gåtor som måste få ett svar. Minnen av kusin Henry som försvann spårlöst en het sommardag. Minnen av en elak mormor, vars liv kantades av bittert svek. Och en hemlighet som spänner över två kontinenter och mer än hundra år.


Mitt omdöme
Ytterligare ett recensionsex av en "ny" författare som blev ett lyckodrag. Jag mer eller mindre sträckläste boken, längtade hem från jobbet för att kunna läsa lite till om Caroline och hennes barnbarnsbarn. Upplägget i boken är av det alltmer vanliga slaget att man hoppar mellan dåtid och nutid. Ofta brukar jag gilla någon av delarna bättre, men i denna var bägge lika intressanta. Carolines annorlunda liv i USA innan hon blev lady Calcott och den olyckliga Beth och nyfikna Erica som söker efter svaret på barndomens gåta vart tog kusin Henry vägen. De kringresande folket som drar till sig både rädsla och nyfikenhet både förr och nu har en betydande roll i handlingen på samma sätt som indianerna i Carolines förra liv. Mitt råd till alla är läs boken, jag hoppas verkligen att det kommer fler översättningar av Katherine Webbs böcker.
Betyget blir CCCCc.

Tack till Historiska Media för recensionsexet.

 Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus

fredag 1 november 2013

Summering av oktober

Lästa böcker
 1. Svarta änglar - Rebecca Chance
 2. Sparkle - Kaya Mclaren
 3. Drottningens hemlighet - Johan Åsard
 4. Sju jävligt långa dagar - Jonathan Tropper
 5. Dagen när James McDougal försvann - Kalle Dixelius
 6. Defintionen av liv - Anthony Marra
 7. Analfabeten som kunde räkna - Jonas Jonasson
 8. Carolines arv - Katherine Webb (recension kommer imorgon)

Totalt : 8 böcker (3007 sidor)
Författare: 3 svenska, 2 engelska och 3 amerikanska.

Bästa boken: Denna månad var det flera riktigt bra böcker så det är svårt att säga vilken som var absolut bäst eftersom det var så olika kategorier. Sju jävligt långa dagar var rolig och lättläst, Carolines arv var en riktig bladvändare, så de far klassas som månadens bästa.

Sämsta bokenDrottningens hemlighet, den blev alldeles för tjatig.

Största överraskningen: Dagen när James McDougal försvann, en bok som handlar om onaturliga fenomen är inte riktigt min typ av böcker. Trodde jag till dess att jag läst denna i alla fall.

Summering: Att återigen ha hunnit med att läsa 8 böcker känner jag mig mer än nöjd med. Hann ju även med att gå en helgkurs i reseskrivande, jobba och ha ett antal kvällsmöten. Helgerna i stugan har dock hjälpt till med läsandet, där kan man helt koppla bort allt annat som borde göras och sjunka in i böckernas värld istället.

Planerar att läsa i november: När jag tittar på vad jag hade planerat att läsa i oktober så blev det inte alls så, den enda bok som fanns med i planeringen var Bloggdalas cirkelbok Sju jävligt långa dagar, vi får se ifall min november planering fungerar bättre.
Jag tänker läsa klart En rasande eld, min sista tre på tre, Bloggdalas cirkelbok Förr eller senare exploderar jag, plus recensionsexen Mareld, Ett fjärran krig och Jungfrustenen. Dessutom fick jag Tamara McKinley´s senaste bok Eldhärjad idag så den kommer med på läslistan.

Bokbloggsjerka 1-4 november

Fredag och åter dags för bokbloggsjerka hos Annika. Denna vecka är frågan:

Boktrailers bli allt vanligare men det är ingenting jag själv brukar titta på, men frågan är hur du ställer dig till dessa och om det finns någon trailer/några trailers som du tycker att vi bör se?

Jag måste vara ärlig och säga att jag aldrig har tittat på några boktrailers, blev lite nyfiken nu och känner att jag ska försöka se någon framgent.
Är dock lite tveksam eftersom tjusning med bokläsning är att själv få skapa sin bild av hur miljön ser ut. Brukar oftast bli besviken när en bok blir film och miljön är så olik min bild.

Min Halloween/Allhelgona helg började redan igår med min egen skräck över att dra ut två tänder. Det gick jättebra och jag har inte ens speciellt ont, men kommer ändå att ta det riktigt lugnt i helgen och ligga och läsa:-).
Trevlig helg allesammans!