torsdag 26 februari 2015

Årets bokrea

Bestämde mig tidigt för att inte kolla i bokreakatalogerna för att "slippa" känna mig tvungen att köpa några fler böcker till mina redan överfulla bokhyllor, men varför tänkte jag inte på att inte gå in och kolla på eboksrea som i år känns större än tidigare. Det fanns massor av böcker som jag bara måste köpa och till nästan inget pris alls och det bästa av allt är att min läsaplatta rymmer massor av böcker till. Så i ett huj har jag klickat hem 6 böcker till priset av en. Jag älskar bokrean :-)

tisdag 24 februari 2015

Hundra omistliga ting - Lucy Dillon

Författare: Lucy Dillon
Titel: Hundra omistliga ting
Utkom : 2015
Förlag: Forum

Antal sidor: 487
Boktyp: E-bok
Utspelar sig i : Longhampton, Oxford

Andra böcker jag läst av samma författare:

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar
Hundar,hus och hjärtats längtan
Och så levde de lyckliga,  och Tango för vilsna själar,

Baksidan
Gina Bellamy börjar om på nytt efter ett år som hon allra helst skulle vilja glömma. Efter att ha gått igenom en sjukdomsperiod och därefter skilsmässa ska hon nu flytta från det vackra viktorianska huset till en betydligt mindre lägenhet. Alla saker som hon vårdat ömt så länge verkar inte längre passa den hon är. För att hitta sig själv igen bestämmer hon sig för att slänga det mesta hon äger. Endast hundra saker får hon spara, hundra personliga saker ska bli den nystart hon längtar efter.
Att rensa bland ägodelarna väcker minnen till liv som får Gina att omvärdera sådant som hon tidigare har trott på och tagit för givet. Och att börja om blir svårare än hon har tänkt sig.
Med hjälp av ett husrenoveringsprojekt, bästa väninnan och en hemlös greyhound vågar Gina till slut börja blicka framåt och se ljust på livet igen. Och när kärleken åter finns inom räckhåll vet hon hur viktigt det är att leva i nuet och ta vara på varje ögonblick av lycka.


Mitt omdöme:
Jag älskar verkligen Lucy Dillons böcker och detta är verkligen inget undantag. Lättläst, underhållande och med mycket tänkvärdhet. Varför behåller man vissa saker? Vad är det som gör en lycklig?
Bokens uppbyggnad med bakåtblickar genom de olika föremål som Gina plockar upp ur sina flyttlådor varvas med nutid. Man vill aldrig sluta läsa eftersom man är nyfiken på vad det var som hände henne i ungdomen och som påverkat henne. Ginas cancersjukdom och efterbehandling har gett henne en annorlunda syn på sitt liv och inser att det är dags att göra upp med sitt förflutna.
Dillon blandar även in Rachel från hundpensionatet i hennes tidigare böcker och det gillar jag, alltid trevligt att återse gamla karaktärer.
En riktig feelgood roman med äkta känsla av både glädje och sorg. Rekommenderas varmt.

Mitt betyg CCCCc.

Tusen tack till Forum för recensionsexet

Finns att köpa hos Adlibris och Bokus

fredag 20 februari 2015

Bokbloggsjerka 20-23 februari

Vad skönt att fredagen äntligen är här, veckorna springer iväg och jag hinner varken läsa eller blogga för tillfället. Februari är alltid en hektisk månad för mig som jobbar med ekonomi, men denna månad har varit extrem, vilket kan bero på att min kollega är sjukskriven och hennes arbetsuppgifter har till stor del hamnat på mig, puuh! Därför känns Annikas jerka idag som något jag också skulle behöva hjälp med, även om det för Annikas del handlar om värk.


Suget att skriva är dock ständigt närvarande och jag försöker verkligen hitta sätt för att kunna slänga ihop ett par inlägg i veckan åtminstone. Hittills har jag inte kommit på något som skulle hjälpa mig på vägen och därför skulle jag vilja ta del av era bästa tips. Det vill säga var (och hur) författar du dina inlägg?

Jag är en humörmänniska så ibland har jag ingen som helst lust att skriva något alls eller som nu när jag inte har någon tid över. Något som jag börjat med på senare tid är att så snart jag börjat läsa en bok så gör jag ett utkast som jag sedan fyller på med enkla kommentarer allteftersom jag läser boken, vilket känns som om det fungerar bra eftersom jag läser de flesta böcker på Ipaden och om inte annat så har jag den oftast i närheten.

När jag har gått om tid brukar jag försöka skriva ett antal inlägg som jag sedan schemalägger. Jag tror att man måste försöka att inte låta bloggen bli ett stressmoment, vilket jag har väldigt lätt att göra. Vill ju skriva och framförallt läsa vad alla andra skriver och då blir det lätt ett tungt ok att bära, så även jag ser framemot att läsa vad ni andra svarar på Annikas inlägg.

Trevlig helg allesammans, själv ska jag på Melodifestival tillsammans med hela familjen!


söndag 8 februari 2015

Bloggdala recenserar "Låt vargarna komma"

Författare: Carol Rifka Brunt
Titel: Låt vargarna komma
Utkom : 2013
Förlag: Gilla Böcker

Antal sidor: 415
Boktyp: E-bok
Utspelar sig i : New York med fötort

Andra böcker jag läst av samma författare:

Debutroman


Återigen dags att träffas i Bloggdala efter en snöstorms helg, men som hade fördelen att jag hann läsa ut denna månads cirkelbok. Boken handlar om 14-åriga June som bor i en förort till New York tillsammans med sin syster Greta. June är annorlunda och älskar bland annat medeltiden. Hennes enda och bästa vän är morbrodern Finn och när han dör i aids blir hela hennes värld annorlunda. Det visar sig att Finn inte levde ensam som June hela tiden trott utan han delade sitt liv med Toby, en man som Junes mamma anklagar för Finns död.
Genom sin nya förbjudna vänskap med Toby lär sig June mycket om sig själv och sina närmsta.

Vad tycker då jag om boken? Jag vill verkligen gilla den och jag gör det till stor del, det finns mycket kärlek i boken och jag kan känna igen den unga flickans kärlek till sin äldre släkting. Men samtidigt blir jag lite irriterad på att inte June kan se Gretas ensamhet, vilket förmodligen beror på att jag glömmer att June bara är 14 år och det är hennes ord man hör i berättelsen. Jag vet att jag inte är rätt målgrupp för boken och det kanske är där felet ligger. Jag går mer in i föräldrarollen och då blir jag ifrågasättande, hur kan June tillbringa så mycket tid i New York utan att föräldrarna märker något?

På något konstigt sätt så flyter inte läsningen på som jag hade velat, även om det inte på något sätt gör den tråkig. Som ni ser så är jag väldigt splittrad till den och jag som normalt läser flera böcker samtidigt läste bara en bok denna gång och det kanske var fel sätt för mig att tackla boken, jag fick ingen distans där jag kunde fundera kring handlingen.
Det är ingen dålig bok och jag ångrar inte att jag läste den, men efter alla fantastiska böcker jag läst senaste tiden så blir mitt betyg bara CCCc.
Det blir spännande att höra vad mina vänner i Bloggdala tycker om boken.

torsdag 5 februari 2015

Januari månads summering

Lästa böcker
  1. Bara människor - Anne Liljeroth
  2. Den svarta löparen - Kristina Appelqvist
  3. Till flickorna i sjön - Elin Olofsson
  4. Värdshuset - Nora Roberts
  5. Förvandlerskan - Charlotta Larsson
  6. Tjockare än vatten - Carin Gerhardsen
  7. En mörkare himmel - Mari Jungstedt
  8. Svara om du hör mig - Ninni Schulman
  9. Kvinnan som stal mitt liv - Marian Keyes
  10. Den första lögnen - Sara Larsson

Totalt : 10 böcker ( 3 452 sidor)
Författare: 8 svenska, 1 amerikansk & 1 irländsk
Nya böcker i hyllan : 17 stycken

Bästa boken: En helt otroligt bra läsmånad och vilka böcker sedan, alla var riktigt bra, men den som hamnar allra överst på listan är "Den första lögnen" av Sara Larsson.

Sämsta boken: Känns inte riktigt rättvist att utse en sämsta bok, när det lästa betyget någon av mina januariböcker fick är 3,5, så det blir ingen sämsta denna månad.

Största överraskningen: Kristina Appelqvists bok "Den svarta löparen", hur har jag kunnat missa hennes böcker? Har självklart köpt in resterande böcker i serien.

Summering: En riktigt bra månad, blir svårt att slå denna både med bra böcker och antal.

Utmaningar: Spänningsutmaningens januaribok är läst, någon punkt på läsutmaningen och kaosutmaningen borde jag kunna stryka.

Planerar att läsa i februari: Planerar att läsa åtminstone fem hyllvärmare (Lejontämjaren av Camilla Läckberg, Du gamla, du fria av Liza Marklund, Falska kvinnor av Rebecca Chance, Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson och Livet efter dig av Jojo Moyes), dessutom några recensionsex och Bloggdalas bok Låt vargarna komma. Kan bli svårt eftersom februari är en något för kort månad, med både Världscup i längd och Melodifestival som ska besökas, men försöka går ju alltid.

onsdag 4 februari 2015

Den första lögnen-Sara Larsson

Författare: Sara Larsson
Titel: Den första lögnen
Utkom : 2015
Förlag: Norstedts

Antal sidor: 400
Boktyp: E-bok
Utspelar sig i : Visby & Stockholm

Andra böcker jag läst av samma författare:

Debutroman


Baksidan
Visby 1997. Sextonåriga Josefin vaknar i en främmande säng och det tar en stund innan hon inser vad som har hänt. Att hon har blivit brutalt våldtagen av tre manliga skolkamrater. I den följande rättegången frias de åtalade eftersom ord står mot ord.

Thailand 2010. Den framgångsrike idrottsmannen Oskar semestrar med sin fru och sina två barn. Även om det på ytan ter det sig idylliskt är Oskar mer intresserad av barerna och nattlivet än av familjen. Men efter en särskilt blöt kväll går allt överstyr och han tvingas fatta ett helt livsavgörande beslut.

Många år efter det som hände i Visby 1997 dyker det upp mejl och sms med hotfulla meddelanden och bilder av gruppvåldtäkten. Männen är vuxna nu, lever vitt skilda liv, men måste träffas för att hindra att deras liv slås i spillror. Efter den första lögnen måste nu flera nya ta vid för att de ännu en gång ska gå fria.


Mitt omdöme:
Kanon debut! Helt klart min första femma detta år. Jag fastnar för historien på en gång och boken är omöjlig att lägga ifrån sig. Upplägget med att få följa våldtäktsfallet från både killarnas sida och även från deras närmsta sida är briljant. Jag gillar verkligen Oskars fru Veronica som visar sig vara en starkare kvinna än vad man till en början tror. Hela historien är mycket trovärdig och man blir upprörd hur fallet har hanterats.
Grattis till er som ännu inte läst denna bok, ni har något att se fram emot. Jag hoppas verkligen att Sara Larsson skriver fler böcker.

Mitt betyg CCCCC.

Tusen tack till Norstedts för recensionsexet

Finns att köpa hos Adlibris och Bokus


måndag 2 februari 2015

Kvinnan som stal mitt liv - Marian Keyes

Författare: Marian Keyes
Titel: Kvinnan som stal mitt liv
Utkom : 2015
Förlag: Norstedts

Antal sidor: 463
Boktyp: E-bok
Utspelar sig i : Dublin & New York

Andra böcker jag läst av samma författare:

Vattenmelonen, När Lucy Sullivan skulle gifta sig


Baksidan
Stella Sweeney är hemma i Dublin efter att ha levt ett drömliv i New York i ett år. Hon har rest runt i USA och gjort PR för sin enormt framgångsrika självhjälpsbok. Pratshower och lyxhotell, fina middagar och beundrare.
Men nu är hon tillbaka i vardagen med en smäll och har ingen aning om vad hon ska skriva om härnäst. Hur ska hon komma ur skrivkrampen.
Stella lämnade inte New York på topp. Varför hade hon så bråttom tillbaka till Irland? Vem är det som håller på och ringer henne? Stella vill återigen bli kvinnan som hon brukade vara, Men kan hon? Och borde hon egentligen? 
 
Mitt omdöme: Upplägget i boken känns lite annorlunda. Till en början får man följa Stellas försök att skriva en ny bok i dagboksform. Däremellan kommer utdrag ur hennes första bok som handlar om hennes annorlunda sjukdom. Det tar ett tag innan man kommer in i handlingen, men det gör ingenting. Efter halva boken blir handlingen mer sammanhängande och man får en större förståelse av vad som hände i New York och varför Stella återvände till Dublin.
Jag gillar upplägget och det finns en hel del igenkänningsfaktorer i boken, men det saknas något för att jag ska tycka att det är en riktig kanonbok så mitt betyg blir CCCc.

Tusen tack till Norstedts för recensionsexet.

Finns att köpa hos Adlibris och Bokus


söndag 1 februari 2015

Spänningsutmaningen februari

Alltid svårt att välja böcker, speciellt när det kryllar av olästa spännande böcker i bokhyllan, men efter moget övervägande så känner jag att det är dags att börja avsluta lite serier och därför kommer jag att läsa Liza Marklunds Du gamla Du fria som är bok nio i serien om Annika Bengtzon.