söndag 30 november 2014

Bloggdala recenserar Läsarna i Broken Wheel rekommenderar


Första advent och adventsljusen brinner så vackert i husen här i Bloggdala. Jag skyndar mig ner till brunnen för att få lite adventsfika under tiden vi diskuterar vår senast lästa bok, Läsarna i Broken Wheel rekommenderar, Katarina Biwalds debutroman.
Den här boken har jag länge funderat att läsa så jag blev väldigt glad när Freja valde den. Så mina förväntningar var minst sagt höga efter att ha läst en hel del om boken.
Handlingen utspelar sig i den lilla avsomnade byn Broken Wheel dit svenska Sara kommer efter att ha brevväxlat och utbytt böcker med Amy, som visat sig ha dött sedan Sara sist hörde av henne.
Sara som jobbat i en bokhandel som lagts ner och verkligen älskar böcker har lite svårt att känna sig hemma i den lilla amerikanska byn. Men allteftersom tiden går och hon lär känna invånarna vill hon inte åka hem till Sverige utan stanna i Broken Wheel där hon öppnat en bokhandel.
Boken är lättläst men det tar ett tag innan man kommer in i handlingen. Det är en riktigt feel good roman och Saras utveckling från att vara en blyg kvinna utan vänner till att bli en person som utvecklar den lilla byn gillar jag.
Det saknas något i boken som jag inte riktigt kan sätta fingret på för att jag ska gilla den fullt ut, vet inte om det beror på att den är så förutsägbar, vilket i och för sig feelgood romaner ska vara eller om det är att vissa av karaktärerna känns lite platta och man kommer dem inte riktigt in på livet. En del trådar blir olösta och en del personer känns som utfyllnad, så mitt betyg blir bara CCCc.

onsdag 26 november 2014

Ferry tales - Björn Ferry

Författare: Björn Ferry
Titel: Ferry tales: inte så förbannat tillrättalagt
Utkom : 2014
Förlag: Forum


Andra böcker jag läst av samma författare:

Inget





Baksidan:
Björn Ferry är Sveriges mest framgångsrika manliga skidskytt med både VM- och OS-guld i prisskåpet. I mars 2014 gjorde han patron ur och nu släpper vi hans dagboksbiografi.

"Jag hade länge drömt om att skriva en bok. Jag började skriva om sådant jag trodde folk skulle gilla; om onanins effekter på formen, vindrickande och andra diverse lustigheter. Men vartefter tiden gick tvingade skrivandet mig att också tänka och reflektera. Jag har lärt mig massor om mål och mening, livet och framtiden. Jag har lärt mig saker om mig själv, både bra och dåliga.

Boken handlar om mitt liv som jag upplevt det, om skidskytte, skog och politik - om träningen, pengarna och kärleken. Om omgivningens uppoffringar, rädslan för smittor och att inte vara där för dem som man tycker om. En resa under drygt två år, om livet som elitidrottsman, frånvarande pappa och smygkapitalist. Och inte så förbannat tillrättalagt. Inte alls. Tvärtom, öppen, bitvis inskränkt, om mina tankar, drömmar och möten." 



Mitt omdöme
En bok som inte direkt behöver någon presentation efter den hysteri som blev i media när den släpptes några veckor tidigare än planerat. Det känns lite annorlunda att recensera en bok som många redan har massor av åsikter om innan de ens läst boken.
En bok skriven av rubrikmakare Björn Ferry. Har man följt Ferrys framfart i spåren och lyssnat på intervjuerna med honom efter så vet man att det kan komma precis vad som helst.
Visst det är en hel del av Björns kroppsvätskehumor i boken, som han säkert kunnat hoppa över, men det är hans dagbok och då bör det inte vara tillrättalagt precis som titeln säger. Kritikerna gillar inte hans sätt att hoppa på sina landslagskompisar, men som ofta sker så är det lösrykta delar och själva diskussionen som kommer efter eller före gav i alla fall mig en något annan syn än vad media uttryckte, sedan får man inte glömma att det är hans upplevelser, sanningen i någon annans ögon kan ju vara en helt annan! Det har inte stått någonstans om alla positiva ord som han också gett till mängder av personer i sin omgivning.
Vem tilltalar denna bok? Mig absolut, men jag är väldigt inne i skidskyttets värld och gillar att läsa om tävlingarna och träningarna och alla övriga skidskyttar. Boken innehåller självklart en väldigt stor del om Björns privatliv och alla uppoffringar som han gjort under sin långa idrottskarriär. Känslan att inte få träffa frun Heidi eller sonen Dante när han varit ute en månad eftersom han inte vill dra på sig deras förkylning skär i hjärtat när man läser.
Boken är på hela 435 sidor, men väldigt lättläst med korta dagbokskapitel. Jag hade svårt att lägga den ifrån mig och nu när den är slut känner jag en tomhet, både över att Björns karriär som skidskytt är slut och att jag vill veta vad som händer sedan med hans skogsplaner, styrelsearbeten, politik, TV-jobb eller vad han tänker ta sig för. Men det lär vi nog få läsa om i tidningar för är det något som Björn Ferry kan så är det att skapa rubriker. För min del är åtminstone en julklapp klar!
Mitt betyg på denna bok blir CCCCc.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus eller signerat direkt av Björn Ferry


Tack till Forum för recensionsexet.

tisdag 25 november 2014

Hart of Dixie inte bra för läsningen


 
Jag brukar inte tipsa om något annan än böcker här på bloggen, men nu måste jag göra ett undantag. I samband med bokmässan fick jag låna med mig första säsongen på DVD av serien "Hart of Dixie" och efter det är jag helt fast. Är nu inne i mitten av tredje säsongen och har svårt att slita mig från de mysiga personerna i serien. Historien är väldigt enkel och ungdomlig och utspelas i en liten by i Alabama. Jag är förmodligen helt fel målgrupp, men jag älskar att ibland se serier som inte kräver så mycket engagemang av mig och som dessutom inte innehåller en massa tragedier utan är helt enkelt bara underhållning.

Fjärde säsongen har tack och lov inte börjat visas ännu, så snart kan jag lägga alla timmar jag lagt framför tv och dator istället lägga på min olästa hög med böcker som växt oroväckande fort.

Är det någon mer än jag som tittar på Hart of Dixie eller som har fastnat i någon annan serie?

måndag 24 november 2014

Flickorna i speceriaffären - Eli Åhman Owetz

Författare: Eli Åhman Owetz
Titel: Flickorna i speceriaffären
Utkom : 2014
Förlag: Förlaget Orda


Andra böcker jag läst av samma författare:

Anna-Lisas antik





Baksidan:
Den unga antikhandlaren Anna-Lisa driver retrobutik i byns före detta speceriaffär. Endag kommer Britta, en nittiofemårig dam som i sin ungdom arbetade i butiken, på besök. De två blir goda vänner men utan att Britta avslöjar sin hemlighet, den som binder samman hennes och Anna-Lisas liv.När Britta går bort får Anna-Lisa kistan med hennes gamla dagböcker, och tio brev. Breven är Brittas memoarer och tar med Anna-Lisa på en resa genom 1900-talet och en kärlekshistoria som sträcker sig över 60 år. Breven innehåller också ledtrådar till en skatt.


Mitt omdöme
Andra boken om Anna-Lisas antik som tar vid där den förra slutade. Jag måste återigen säga att jag verkligen gillar Eli Åhman Owetz sätt att skriva, miljöerna som hon beskriver är verklighetstrogna och man ser framför sig 50-tals kläderna och möblerna. I denna bok får man genom breven som Britta skrivit till Anna-Lisa se Sverige från 30-talet och framåt. Slukade denna bok och längtar efter uppföljaren så att man får följa livet på slottet och hur det går med Anna-Lisas antik.
En riktigt härlig feelgood roman.
Mitt betyg på denna bok blir CCCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus

fredag 21 november 2014

Bokbloggsjerka 21-24 november

Försöker för första gången göra en jerka helt via mobilen, får se hur det går! Är på väg till julmarknaden i Tallinn och sitter just nu och väntar på Arlanda för vidare transport österut.
Idag undrar Annika:

Vad säger du? Varför läser du egentligen böcker?

Jag har läst i hela mitt liv, mer eller mindre beroende på livet i övrigt. Att läsa är för mig ett sätt att koppla av och eftersom resande är något jag älskar så blir läsandet också ett sätt att se andra platser utan att plånboken töms :-) 
Innehållet i böckerna har självklart betydelse och jag hoppar ofta mellan olika typer av böcker beroende på min sinnesstämning. 
Ha en underbar helg!

söndag 16 november 2014

Smakbit på söndag - Ferry tales

Söndag igen och vi är redan i mitten av november, en söndag som inte riktigt blev som jag trodde. Meningen var att vi skulle tillbringa helgen i stugan, men eftersom maken blev inkallad som drevprovsdomare så blev jag ensam hemma och vad passar få bättre än att läsa allas boktips hos Flukten från virkelighetens söndags smakbitar,
 

I dag tänkte jag ge er en smakbit ur den bok som jag har läst hela helgen och som de som läst tidningarna i Sverige har haft svårt att missa. Jag har dock valt en av de 420 sidor som inte har skrivits om i tidningarna, boken jag pratar om är en biografi skriven av Björn Ferry "Ferry tales: inte så förbannat tillrättalagt". Det finns massor av sidor som berörde mig, så det har varit lite svårt att välja vilken, men scenen som jag valt är Björns beskrivning om varför han satte sista skottet som resulterade i ett OS-guld. 

"Att jag klarade av situationen och inte ballade ur berodde nog delvis på att jag förberett mig, men också på att jag hade haft tankarna på andra saker tiden fram till OS. Anders, min bror, opererades för en elakartad hjärntumör, fick beskedet att operationen gått bra bara några dagar innan första tävlingen. Jag hade varit så spänd, hur ska det gå, vad gör jag om han dör nu? Åker jag hem då? Från OS? Att Anders låg och kämpade för livet gjorde att jag fick en sundare inställning till mina tävlingar. Jag kunde slappna av, det var inte hela världen, jag gör mitt bästa, det är bara idrott, jag är frisk, jag lever. Jag lyckades avdramatisera det hela, min nervositet dämpades en aning, kanske precis lagom för att kunna prestera på topp.



Ha en bra söndag allesammans och ta hand om er!

lördag 15 november 2014

Intervju med Frida Skybäck

Efter att ha läst boken Norrsken fick jag möjlighet att göra en mailintervju med Frida Skybäck och nu längtar jag ännu mer efter uppföljaren som kommer i vår.

Född, när och var ?
1980 i Ljungby.
 
Familj?
Maken Antonio och två döttrar.
 
Yrke/Utbildning?
Författare och gymnasielärare i språk och historia
 
Har du alltid drömt om att bli författare?
Ja! Jag har komponerat berättelser sedan jag lärde mig att skriva i 5-års-åldern och alltid tyckt att historieberättande är det roligaste som finns. Under flera år skrev jag främst noveller och journalistiska texter men för ett par år sedan bestämde jag mig för att försöka skriva en skönlitterär bok och 2011 debuterade jag med den historiska kärleksromanen "Charlotte Hassel".
Har du någon favoritförfattare (antingen idag eller som barn)? Favoritbok?
Jag älskar Khaled Hosseini och är särskilt förtjust i hans bok "Tusen strålande solar". 
 
Hur kom du på att idén om systrarna Stiernfors?
Jag är själv uppvuxen med två systrar och tycker att syskonskap är väldigt spännande. I min serie växer de tre systrarna Cecilia, Elisabeth och Amelie upp i samma familj under liknande förhållanden, men ändå utvecklas deras liv åt helt olika håll, och tanken med serien är delvis att utforska varför syskon ofta blir så olika.
Finns det någon ”känd” historia bakom som har inspirerat dig?
Mina böcker är alltid inspirerade av den historiska research jag gör, däremot bygger jag aldrig historier eller karaktärer helt på verkligheten.

Eftersom det är en historisk roman så är det ju svårt att veta exakt hur det såg ut på 1800-talet i Skåne, men hur mycket research har du gjort om omgivningarna och herrgårdarna?
Jag lägger ner flera månader på research inför varje bok för att göra alla detaljer så tidstrogna som möjligt. Dock går det aldrig att ge en 100% sann bild av hur någonting var eller såg ut vid en viss tidpunkt. Dels finns det inte tillräckligt med information för att fylla i precis alla luckor, dels bygger historisk forskning till viss del på tolkningar. Jag upplever dessutom att böckerna blir mer levande om man tillåter sig vissa konstnärliga friheter. 

Hur lång tid tog det från idé till färdig bok?
Nu arbetar jag med mitt skrivande på heltid och då tar det ungefär 1 år att göra en bok, förutsatt att allt går som det ska och jag inte drabbas av alltför mycket skrivångest!
 
Vilka läsare ríktar du dina böcker till?
Jag brukar säga att mina romaner tillhör genren women's fiction, dvs böcker som är skrivna av kvinnor, om kvinnor och för kvinnor, men häromdagen fick jag faktiskt beröm av en äldre man som läst och uppskattat min senaste roman. Varje gång jag försöker definiera min läsgrupp visar det sig att jag har fel!

 Hur valde du omslag?

"Norrsken" har två omslag, ett till pocketboken och ett till den inbundna, men det de har gemensamt med varandra och med mina tidigare böcker är att de föreställer en kvinna. Ett av målen med mitt skrivande är just att ge kvinnan mer plats i historien och därför vill jag att mina omslag just ska kommunicera att de handlar om kvinnor. 

Läser du recensionerna av dina böcker?
Ja det gör jag och jag blir alltid lika glad när en läsare/bokbloggare/recensent har förstått vad jag vill säga med mina romaner och tycker om historien jag berättar! När jag sitter och skriver hittar jag en stor del av min motivation i tanken på att få dela min historia med andra personer som tycker om och uppskattar den. 
Jag kan knappt bärga mig till att få läsa fortsättningen om Cecilia, Elisabeth och Amelie . Kan du ge en liten hint om vad som händer i nästa bok?

Vad roligt att höra! I "Polarnatt" som släpps i vår kommer mellansystern Elisabeth att ta mer plats och både hon och Cecilia utvecklas från att ha varit osäkra unga kvinnor till att bli mer självständiga. Elisabeth får uppleva när kvinnorörelsen tar fart och några av ledorden i "Polarnatt" är kärlek, systerskap och solidaritet. 

fredag 14 november 2014

Bokbloggsjerka 14-17 november

Oj, idag måste jag säga att det verkligen var en svår jerka. Dagens fråga hos Annika är :


Kan du berätta om någon bok/några böcker som beskriver kända berättelser ur någon annan huvudpersons synvinkel? Ex: 

Charlotte Brontes Jane Eyre kontra Jean Rhys Wide Sargasso Sea, som har ”the Mad Woman in the Attic” som huvudperson, eller Bengt Ohlssons Gregorius, vars huvudperson är prästen i Hjalmar Söderbergs Doktor Glas.
 
Jag har inte en aning ifall jag förstår frågan korrekt, men jag tolkar den på mitt sätt med en historisk händelse skriven ur någon annans perspektiv och då tänker jag på I drottningens närhet (eller Queens fool som den heter på engelska) av Philippa Gregory, som handlar om Hannah, en judisk flicka på flykt som blir den katolska drottning Marys förtrogna. Hannah hamnar mitt i kampen om kungens hjärta när man försöker få Elisabeth till ny drottning.
En annan och förmodligen mer känd bok av samma författare är "Den andra syster Boleyn" som handlar om den berömda Anne Boleyns syster Mary.
Två böcker som jag för övrigt tyckte mycket om när jag läste dem för en antal år sedan.
Ha en trevlig helg allesammans! 

torsdag 13 november 2014

Storasystern - Danielle Steel

Författare: Danielle Steel
Titel: Storasystern
Utkom : 2014
Förlag: Massolit Förlag


Andra böcker jag läst av samma författare:

Flertalet, men minns inte exakt vilka.




Baksidan:
Victoria har alltid fått höra att hon är en stor flicka, inte minst från sina slanka, snygga föräldrar. Så fort hon kan flyttar hon från det kroppsfixerade Los Angeles till New York, där hon till föräldrarnas fasa blir lärare ett yrke med såväl låg status som låg lön. Men Victoria älskar sitt jobb och på det privata planet tar hon upp en ojämn kamp mot övervikten. Samtidigt börjar hon så smått att acceptera sig själv. Kanske finns det någon som kan älska henne för den hon är?


Mitt omdöme
Kommer inte ihåg när jag läste en bok av Danielle Steel senast, men som oftast med hennes böcker vet man vad man får. I detta fallet blir jag till största delen förtvivlad hur föräldrar kan vara så orättvisa med sina barn. Grymheten att som barn få höra att man var en provkaka och det är inte konstigt att det blev fel första gången som man provade och att den riktiga kakan (lillasystern)blev perfekt. Victoria är en helt underbar karaktär som har svårt att tro på andra och att känna sig älskad på grund av sin uppväxt. Lillasyster Gracie blir också förstörd av sina föräldrar men på ett helt annat sätt, hon är den som föräldrarna stolt visar upp och som går i sin mors fotspår, trots deras olikheter så är bandet systrarna emellan väldigt starkt.
Boken är kanske inte något litterärt storverk och kasten framåt i tiden går ibland lite väl fort, men om man vill ha en lättläst bok som berör så kan jag rekommendera denna. Jag skulle vilja läsa en fortsättning för jag blir nyfiken vad som händer med systrarna längre fram i livet och det brukar vara ett bra betyg på en bok.
Mitt betyg på denna bok blir CCCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus


Tack till Massolit för recensionsexet.

fredag 7 november 2014

Min älskade pappa

Kulturkollos tema denna vecka är självklart fäder och när jag av en slump hittade en helt underbar bild på min egen älskade far så vill jag tillägna dagens blogginlägg min pappa.
Pappa var yngste pojken i en syskonskara på 16 (varav 14 levde till vuxenålder) och idag är han den enda som är kvar i livet. För snart fem år sedan förlorade han sin livskamrat, min mamma, som han hade var gift med i drygt 60 år.
När jag idag ser tillbaka på min uppväxt så inser jag vilken tur jag haft, mina föräldrar var alltid hemma när jag kom hem från skolan, eftersom de drev en bensinstation i samma hus som vi bodde. De fanns alltid tillgängliga på alla sätt och vis och ställde alltid upp för mig. Pappa var och är en stor förebild för mig och han har alltid varit hjälpsam och än i dag när han är 88 år kommer folk och ber honom hjälpa till med både det ena och det andra. Hans glada sätt och humor tycker jag symboliseras bra med bilden nedan, när han som 85-åring åker på sin el kickboard.
Ha en bra farsdag älskade pappa!

Bokbloggsjerka 7-10 november

Äntligen har det blivit lite kallare, men tyvärr lyser snön fortfarande med sin frånvaro. I veckans jerka vill Annika att vi funderar över den kommande julen:

Det börjar lacka mot jul. Hur ser din önskelista ut just nu?

Jag har inte hunnit börja fundera så mycket kring julen ännu, men några önskningar har jag

En resa står alltid längst upp på alla mina önskelistor, en härlig övernattning någonstans i Sverige eller en utlandsresa.

En läsplatta. Idag har jag en Letto, men skulle vilja ha en lite mer avancerad. Dottern har en Sony som hon är jättenöjd med, men den verkar inte gå att få tag på längre. Så jag tar gärna emot en massa tips på en bra läsplatta.

Ipad, som jag kan använda att blogga från och läsa tidningar, facebook, instagram etc

Böcker i mängder, här måste jag sätta mig ner och fundera vilka som jag inte redan köpt och som jag verkligen vill ha.


Önskelistan kommer att växa ju närmare jul vi kommer och jag har ju lite tur eftersom jag även fyller år strax efter jul så min önskelistan kan ju vara hur lång som helst. Men det mest troliga är att jag får en ny tand eftersom jag precis varit till tandläkaren och fått besked om att en av mina tänder ska dras ut och att sätta dit en ny kommer att kosta betydligt mer än en utlandsresa.
Hoppas få mängder med julklappstips hos er andra. Ha en trevlig helg!

torsdag 6 november 2014

En skärva hopp - Göran Redin

Författare: Göran Redin
Titel: En skärva hopp
Utkom : 2014
Förlag: Hoi


Andra böcker jag läst av samma författare:

Ett fjärran krig





Baksidan:
Åtskilda ställs syskonen från Lövberga gård inför svåra prov. Gamla och nya fiender samlar sina krafter och intelligens, beslutsamhet och kärlek är allt de har till sitt försvar. När inte ens det räcker mot övermakten, när inte mer än en skärva hopp återstår; vad ska man då ta sig till.

Mitt omdöme
Äntligen kommer fortsättningen om tvillingarna Erik och Karin som tar vid där den första boken slutade. Erik befinner sig ute i krig och Karin bor och arbetar som bokförerska och hushållerska i Finspång. Hennes mediciniska kunskaper som mormodern lärde henne är inte enbart till glädje vilket hon ganska snart blir varse.
Erik som befordrats i kriget möter inte heller han enbart vänliga människor och hans ärlighet är nära att kosta honom livet.
I denna bok får man stifta bekantskap med en ny stark kvinna, nämligen äldsta brodern Anders hustru Lovisa, som hamnar tillsammans med sin starka svärmor på Lövberga gård. Runt om dem i grannskapet finns gamla fejder som hotar att förstöra deras lycka.
Jag gillar verkligen Redins sätt att framställa kvinnorna, starka trots den svåra tid de lever i.
Krigsdelarna är precis som i denna bok ett bra sätt att lära sig mer om Sverige under stormaktstiden, men jag föredrar när det handlar om livet på gårdarna hemma i Sverige.
Jag hoppas verkligen att Göran Redin skriver för fullt på fortsättningen och att den kommer om inte alltför avlägsen framtid för jag vill veta hur det går för syskonen.
Om ni har minsta intresse för historia så måste ni läsa denna serie.

Mitt betyg på denna bok blir CCCCc.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus


Tack till Hoi för recensionsexet.

tisdag 4 november 2014

Britannia Road - Amanda Hodgkinson

Författare: Amanda Hodgkinson
Titel: Britannia Road
Utkom : 2014
Förlag: Historiska Media


Andra böcker jag läst av samma författare:

Debut





Baksidan:
Silvana och Janusz är förälskade och nygifta när andra världskriget bryter ut. Silvana och den nyfödde sonen Aurek flyr till de stora skogarna i östra Europa. Janusz tvingas ut i kriget som soldat.
Efter sex långa år återförenas den lilla familjen och slår sig ned i den engelska staden Ipswich. Nu ska livet starta om på nytt, men kriget visar sig ha satt djupa spår.

Mitt omdöme
En bok som innehåller en enorm smärta och som kryper inpå en utan att man märker det. Jag är glad att jag inte plöjde igenom den utan läste några kapitel åt gången och lät historien sjunka in. Författaren hoppar mellan nutid och dåtid och man förstår varför Silvana och Janusz är så trasiga som vad de är.
Att försöka glömma den hemska kriget de varit med om och för Silvanas del hennes flykt undan våldtäktsmän och soldater vilket resulterade i att hon bodde i skogen tillsammans med sonen är inte enkelt. Hur blir man accepterad i England, är det rätt att Janusz som "utlänning" verkligen får bli arbetsledare trots att han jobbar hårdare än alla andra.
Denna bok är en stark skildring av andra världskrigets härjningar i Polen och jag rekommenderar den verkligen, den lämnar ingen oberörd. En riktigt stark debut.
Mitt betyg på denna bok blir CCCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus


Tack till Historiska Media för recensionsexet.

måndag 3 november 2014

Summering oktober

Lästa böcker
  1. Ensamfjäril - Gabriella Ullberg Westin
  2. Ru - Kim Thuy
  3. I maktens skugga - Viveca Sten
  4. Lotus Blues - Kristina Ohlsson
  5. You had me at hello - Mhairi McFarlane
  6. Svarta vatten - Attica Locke
  7. Ett oemotståndligt förslag - Birgitta Bergin
  8. Anna-Lisas Antik - Eli Åhman Owetz
  9. Mellan fyra ögon - Denise Rudberg
  10. Mississippi - Hillary Jordan
  11. Norrsken - Frida Skybäck 
Totalt : 11 böcker ( 3563 sidor)
Författare: 7 svenska, 1 skottsk, 2 amerikanska & 1 vietnamesisk

Bästa boken: Oktober innehöll i stort sett bara fantastiska böcker. Bästa boken blev i otrolig hård konkurrens Ensamfjäril av Gabriella Ullberg Westin till största delen pga att den utspelar sig i Norrland och jag gillade hennes sätt att skriva.

Sämsta boken:  Tyvärr måste jag säga Svarta vatten av Attica Locke, jag hade trott att den skulle vara bättre och i månadens konkurrens så hamnade längst ner.

Största överraskningen: Anna-Lisas Antik av Eli Åhman Owetz, tänk att en sån som jag som inte direkt gillar retro kan bli omvänd mer eller mindre tack vare en härlig bok.

Summering: Min absolut bästa läsmånad någonsin! Trots att jag fastnade djupt i DVD-boxen Hart of Dixie som jag lånade med mig hem från dottern efter bokmässan och som tagit några timmar i anspråk.

Utmaningar: Ytterligare en bok som kan strykas från boktolvan och någon punkt från kaosutmaningen har jag nog lyckats med.

Planerar att läsa i november: I september gjorde jag för första gången en riktig läsplanering som jag inte höll fullt ut, men det innebar att jag verkligen lyckades läsa en hel del, så nu i november har jag valt att publicera min planering här på bloggen så får vi se om jag lyckas eller inte.

söndag 2 november 2014

Smakebit på min söndagsläsning

Första söndagen i november och det är återigen dags att bjuda på en liten smakbit på vad jag käser för stunden. För att få fler smakbitar så besök Flukten från virkelighetens söndags smakbitar,
 
Min smakbit kommer denna gång från Göran Redins andra bok (En skärva hopp) om syskonen Erik och Karin och deras familj på Lövberga gård. Boken utspelar sig på 1630-talet och mitt smakprov kommer från sidan 34 där äldsta sonen Anders från Lövberga tillsammans med sin far åkt för att ansöka om Lovisas hand och fått ett oväntat nej av Lovisas far.
 

Tystnaden varade inte länge och det var Lovisa som bröt den. Hon lämnade sin plats bakom sin far. Med bestämda steg gick hon och ställde sig intill Anders och greppade hans hand.
"Nej, så förbanne mig att jag tänker finna mig i det, far. Säg som det är, att Sigurd var här men inte vågade sig längre än till gårdsplanen. Jag trodde du var mer karl än att ge efter för hans hotelser, far."
Anders drog efter andan. Han skulle aldrig ens ha kommit på tanken att tala så till sin egen far. Sven i Kinäs verkade bli lika överraskad som alla andra; han satt bara och gapade.
"Ena stunden är det ett evigt gnäll om att det aldrig syns till några friare här på gården. Och när det väl står en friare här så duger han inte."
 
 
Det här är bara ett exempel på en stark kvinna i Redins bok, om ni inte har läst den första boken i serien Ett fjärran krig så rekommenderar jag den varmt. Min recension av den boken hittar ni här.

Skön söndag på er allesammans!
 

lördag 1 november 2014

Bloggdala läser Mississippi

Än har ingen snö lagt sig här i Bloggdala och jag skyndar ner till brunnen för att träffa de andra och diskutera boken som jag valt denna gång, nämligen Mississippi av Hillary Jordan, en bok som jag haft stående i bokhyllan ett tag och haft stora förväntningar på. Efter att jag läste boken Niceville av Kathryn Stockett så fick jag tipset att jag även borde gilla Mississippi och det gör jag, men den fångar mig inte på samma sätt som Niceville gjorde.
Boken Mississippi är uppbyggd så att man får följa olika personer genom historien, farmaren Henry McAllen och hans hustru Laura, Henrys bror Jamie och den svarta familjen Hap, Florence och sonen Ronsel som arrenderar eller vad man nu ska kalla det jord av familjen McAllen. Henrys far Pappi har inget eget kapitel i boken, men har en stor betydelse i handlingen, han är minst sagt vidrig mot både de sina och men framförallt mot de svarta i bygden.
Boken speglar rasskillnaderna i södern mycket ingående och jag gillar att man får följa båda familjerna och hur de känner om de olika händelserna.
Ronsel och Jamies upplevelser i krigets Europa och hur framförallt Ronsel som svart blev så väl mottagen bland Europas invånare och svårigheten att återkomma till den amerikanska söderns rashat tar tag i mig. I den amerikanska södern är det ingen som tackar honom för att han riskerat sitt liv för landet i Europa.
Ronsel och Jamie blir vänner och Jamie hamnar i trubbel för att han låter Ronsel åka inne i bilen och inte på flaket som är hans "rätta" plats. Jamie charmar alla runt sig så även sin svägerska som inte alls trivs på deras bomullsfarm utan längtar tillbaka till storstaden där hon bott i hela sitt liv, vilket självklart leder till problem.
Jag gillar boken men inte så mycket som jag trodde att jag skulle göra så mitt betyg blir bara CCC.
Nu blir det spännande att se vad de övriga i Bloggdala tycker.