fredag 31 oktober 2014

Bokbloggsjerka 31 oktober - 3 november

Oktober tar slut idag och äntligen har vi lite minusgrader och solen skiner från en klarblå himmel, tyvärr ser inte helgen ut att bli lika fin.
Fredag och dags för veckans bokbloggjerka hos Annika:

Har du några tips på liknande nyhetsbrev eller kanske en intressant sajt som boknördar borde kolla in? Kan handla om precis vad som helst, t.ex. böcker, prydnader, porslin etc?

Jag har ingen direkt sajt jag följer när det gäller böcker förutom att jag följer mängder med bokbloggar. De nyhetsbrev som jag prenumererar på är Adlibris och Dito och försöker följa förlagens Facebook och Instagram sidor.  Dessutom har jag anmält mig till den kommande deckarfestivalen på Gotlands nyhetsbrev på sajten Crime Gotland

Om vi bortser från böcker så älskar jag att resa så en sajt som jag följer är Svenska resebloggar där man hittar en hel del tips och framförallt en massa resebloggar samlade på ett ställe.

Ska bli spännande att läsa vad alla ni andra har för tips. Ha en fantastisk helg allesammans och för er som har instagram så kan ni hitta även mig där nu (sök på cattisboktips).

 

torsdag 30 oktober 2014

Nu finns även Cattisboktips på instagram

Efter mycket funderande och lärande (är verkligen inte hemma på det här med Instagram) så har jag äntligen skapat ett konto för min lilla bokblogg, som ni gärna får följa.
Sök på cattisboktips så hittar ni mig. Ni som har Instagramkonton får gärna lämna ert namn i kommentarsfältet så att jag har några bloggare att följa :-).
Vi ses vidare i cyberspace.


Norrsken - Frida Skybäck

Författare: Frida Skybäck
Titel: Norrsken
Utkom : 2014
Förlag: Månpocket


Andra böcker jag läst av samma författare:

Inget





Baksidan:
Den äldsta systern Cecilia Stiernfors återvänder hem till Rosenlund efter en lång tids frånvaro. Var hon egentligen har varit och vad hon har gjort är höljt i dunkel, men hon är inte längre densamma. Djupt olycklig drar hon sig undan, skriver och drömmer om att bli författare. Mellansystern Elisabeth var tidigare hennes förtrogna men har nu allierat sig med den yngsta, utlevande och provokativa systern Amelie. Den enda ljuspunkten är lillebror Benjamin, som är ensam arvinge till gården.

Föräldrarna är ivriga att få äldsta dottern bortgift och hittar en lämplig kandidat i den franskättade adelsmannen Jacques Rousseau. Cecilia tvingas in i ett äktenskap med en man hon inte älskar. För vad är alternativet om hon inte gifter sig? Och vad vill egentligen Ludvig som plötsligt dyker upp? Cecilia vet inte längre vad hon känner när hon återser ungdomskärleken som reste till Italien och sedan aldrig hörde av sig.


Mitt omdöme
Här är jag fast från första sidan och har svårt att lägga boken ifrån mig. Man förstår ganska snart vad hon varit med om, men återblickarna är välskrivna och man känner kylan från både mor och den karga omgivningen. Systrarnas ovilja att ta in henne i deras gemenskap igen är hård och Cecilia får verkligen kämpa. Miljöerna är välbeskrivna och jag hör inom mig frasandet från de stärkta kjolarna och känner korsettens hårdhet. Livet som kvinna i mitten av 1800-talet skildras trovärdigt och man känner verkligen med Cecilia när hon går igenom de svåra beslut som hon måste ta.
Längtar verkligen efter uppföljaren som kommer till våren.

Mitt betyg på denna bok blir CCCCc.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus


Tack till Månpocket och Frida Skybäck för recensionsexet.

onsdag 29 oktober 2014

Läsplanering november

När jag för första gången gjorde ett försök till att planera min läsning (för oktober) så lyckades jag läsa hela 10 böcker, så många har jag aldrig läst någon månad tidigare. Jag höll mig inte helt till min planering eftersom det dök upp en del recensionsex som jag prioriterade.

Så här ser min planering ut för november
  1. "En skärva hopp" av Göran Redin
  2. "Blodbokens tid" av Bodil Mårtensson
  3. "Britannia Road" av Amanda Hodgkinson
  4. "Flickorna i speceriaffären" av Eli Åhman Owetz
  5. "Mörk ängel" av Laini Taylor
  6. "Britt-Marie var här" av Fredrik Backman
  7. "Så tuktas en svinpäls" av Pia F Davidson
Plus Bloggdalas bok, som inte är bestämd ännu. Antar att även denna planering kommer att justeras och ändras i innan månadens slut, men det känns skönt att ha en planering att utgå från.

måndag 27 oktober 2014

Mellan fyra ögon - Denise Rudberg

Författare: Denise Rudberg
Titel: Mellan fyra ögon
Utkom : 2014
Förlag: Forum


Andra böcker jag läst av samma författare:
Väninnan, Storlek 37, O.S.A, Jenny S, Matilde, Åse, 
Ett litet snedsprång, Två gånger är en vana, 
Bara tre kan leka så, Inte riktigt enligt plan



Baksidan:
Vädla Läroverk är Sveriges mest exklusiva och välrenommerade privatskola, där rektor Jane Eden styr såväl elever som lärare med järnhand. När skolans styrelseordförande mördas kopplas åklagarsekreterare Marianne Jidhoff och hennes kollegor in på det känsliga fallet. Snart upptäcker de att Jane Eden har haft ett hemligt kärleksförhållande med den mördade mannen och hon blir genast huvudmisstänkt.

Men är det verkligen så enkelt, eller döljer sig något ännu mörkare under den putsade ytan? Marianne Jidhoff, kriminalkommissarie Torsten Ehn och kriminalassistent Augustin Madrid måste arbeta snabbare och diskretare än någonsin för att förhindra en katastrof.

Parallellt med mordutredningen brottas de tre utredarna med sina privatliv. Ett gammalt brev tvingar Marianne att bestämma sig - det är dags för henne att göra upp med minnena av sitt dåliga äktenskap och sina egna livsbeslut en gång för alla.


Mitt omdöme
Fjärde boken om Marianne Jidhoff och hennes kollegor och med denna bok är Rudberg tillbaka som den suveräna författarinna som jag tyckt tidigare, men som jag saknade i bok tre. Jag längtar efter chokladen som alltid står på bänken hemma hos Marianne och känner med henne när hon återigen upptäcker ett svek hos sin avlidne make. Insynen i den fina skolans värld som kanske inte enbart är vacker känns inte direkt inaktuell. En vacker yta kan i många fall dölja en inte lika fin insida.
Privatlivet för både Marianne, Torsten och Augustin är allt annat än harmoniskt och jag gillar att man lär känna dem mer och mer för varje bok. Det jag möjligtvis kan sakna lite är Mariannes barn som bara nämns lite ibland, men de kanske kommer igen mer i nästa bok.
Gillar verkligen boken och den var snabbt utläst, en riktig bladvändare med andra ord.

Mitt betyg på denna bok blir CCCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus




söndag 26 oktober 2014

Och vinnare är

Vinnare av min utlottning av Annika Mayers bok är:

Kajsas bokblogg

Jag säger grattis och skickar boken till dig snarast och vet att du kommer att få en härlig läsupplevelse.

Smakebit på söndag 26 oktober

Återigen söndag, veckorna rusar fram och snart är oktober ytterligare en månad som passerat. Dags för igen för att ge smakbit på Flukten från virkelighetens söndags smakbitar,
 
Denna gång kommer min smakbit från boken Norrsken av Frida Skybäck. Raderna är tagna från sidan 15, Cecilias mamma Märta har precis hittat sin dotter bakom en gardin inne i lillebrors rum.
 
"Vi kan inte fortsätta att ha det så hät. Alla här på gården tycker att du uppför dig märkligt. Vill du skämma ut mig och din far?"
"Nej, men jag ..."
"Men vada?" Hon skakade på huvudet." Det kanske var ett misstag att låta dig följa med tillbaka trots allt"
"Förlåt mor. Jag trodde inte att någon skulle märka att jag var därinne och dessutom ..."
Märta flämtade till och förde handen mot pannan på ett sätt som gjorde det omöjligt för Cecilia att fortsätta att förklara sig. Hon hade sett rörelsen förut och kände väl till vad den innebar. Modern hade fått migrän och det var alltid Cecilias fel. 

Jag blir alltid illa till mods när jag läser om ett barn som känner sig oälskat, ska bli riktigt spännande att läsa fortsättningen.
Hoppas ni får en solig och härlig söndag allesammans!

lördag 25 oktober 2014

Svarta vatten - Attica Locke

Författare: Attica Locke
Titel: Svarta vatten
Utkom : 2014
Förlag: Leopard Förlag


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget




Baksidan:
Houston 1981. Framtiden ser äntligen ljusare ut för Jay Porter som i åratal kämpat för att få sin lilla oansenliga advokatbyrå att gå ihop. Han överraskar sin gravida fru Bernie med en romantisk kvällstur längs med floden. Men kvällen tar en oväntad vändning när de passerar Houstons ruffigare kvarter och plötsligt hör en kvinnas skrik på hjälp, sedan pistolskott och ljudet av en kropp som faller i floden. Jay inser att han måste rädda kvinnan från att drunkna och dyker ner i det dunkla, svarta vattnet. Kvinnan är chockad men inte skadad, och uppenbarligen rädd. Hon vägrar att berätta något om vad som hänt.
Jays räddningsinsats visar sig få oanade konsekvenser och han hamnar mitt i en mordutredning med minst sagt oklar utgång. Mot sin vilja dras han allt djupare in i ett mysterium vars förvecklingar leder ända till Houstons absoluta maktelit. Jay ställs inför svåra val och tvingas att konfrontera spöken ur sitt eget förflutna.

Mitt omdöme
Jag blir lite splittrad av denna bok och kan inte riktigt bestämma mig vad jag tycker. Bitvis är den riktigt bra för att sedan bli seg. Jag gillar upplägget att man hoppar lite mellan nutid och dåtid för att lära känna Jay mer, allteftersom historien nystas vidare så förstår man mer om vem han är och vad han blivit utsatt för. Rasmotsättningarna som genomsyrar boken är intressanta och man känner sig som om man befinner sig i Houston, som beskrivs väldigt bra. Författarens slutord om hur berättelsen kom till höjde intrycket en aning.

Mitt betyg på denna bok blir CCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus



Stort tack till Leopard Förlag för recensionsexet

fredag 24 oktober 2014

Bokbloggsjerka 24-27 oktober


 


Helt otroligt att även oktober går mot sitt slut, var tar dagarna vägen. Återigen fredag och dags för en bokbloggjerka hos Annika, som denna gång undrar:

Vilken bok/vilka böcker håller du på att läsa just nu?

Jag är hopplös och läser inte bara en bok just nu, har flera påbörjade och hoppas att jag hinner läsa ut någon av dem i helgen.

"Mississippi" av Hillary Jordan (som vi läser i Bloggdala denna månad)
"Flickorna i speceriaffären" av Eli Åhman Owetz
"Britannia Road" av Amanda Hodgkinson
"Mörk ängel" av Laini Taylor

Dessutom lyssnar jag på "Tjockare än vatten" av Carin Gerhardsen.

Hoppas att ni får en härlig fredag och en skön helg.
Glöm inte att jag lottar ut en bok (sista dag i morgon lördag), utlottningen hittar ni här.

torsdag 23 oktober 2014

Möt Gabriella Ullberg Westin

 
Återigen har jag fått förmånen att få intervjua en debutförfattare, denna gång föll lotten på Gabriella Ullberg Westin som är aktuell med boken Ensamfjäril (läs gärna min recension här).

Jag skickade några frågor till Gabriella på mail och här är svaren som jag fick:

Född, när och var ?
Jag är född 1973 i Hudiksvall.

Familj?
Maken Erik som är Polis och våra två små barn.

Yrke/Utbildning?
Jobbar som kommunikationsansvarig på ett telekombolag.

Har du alltid drömt om att bli författare?
Jag har alltid älskat att skriva och på gymnasiet hade jag en svenskalärare som verkligen uppmuntrade mig. Där föddes drömmen om att bli författare. Att det skulle dröja så länge innan jag förverkligade min dröm tänkte jag kanske inte där och då, men att jag skulle skriva en deckare var givet redan från början. Kanske hade jag inte heller då tänkt mig att jag skulle skriva en erotisk deckare, men eftersom jag själv saknat svenska böcker i den genren så bestämde jag mig för att göra det.

I din debutbok "Ensamfjäril" så mördas en känd fotbollsspelares fru, hur kom du på att det skulle vara handlingen och vilka personer du ville ha som "utredare"? Mordoffrets karaktär har jag burit med mig sedan jag bodde i Italien för tio år sedan då jag träffade en person som inspirerade mig mycket. Offret Hennas historia, så som den utspelar sig i boken, har vuxit fram sedan dess. Jag har ett stort sportintresse och på något sätt ville jag även få möjlighet att skildra det i min story därför fick offrets make bli ett före detta fotbollsproffs. Huvudkaraktären, kriminalinspektör Johan Rokka, är en karaktär som kom till mig när jag satte igång att skriva Ensamfjäril. Rokka har jag skapat utifrån vad jag själv skulle vilja läsa om – han är en stark karaktär; burdus, i fleras ögon vulgär, och han är spontan och social. Samtidigt är han känslig och bär en stor sorg inom sig. Den kombinationen skapar en skön dynamik tycker jag, och gör att jag kan ställa till det för honom genom att placera honom i olika situationer. Jag har gett honom en del spännande kolleger också, som både hjälper och stjälper.

Vilka skulle du vilja säga är din målgrupp?
Jag tror att Ensamfjäril kommer att läsas av en bred målgrupp, den har en klassisk kriminalhistoria med spektakulära mordutredningar och starka karaktärer, men också en hel del romance och erotik. Men om jag ska specificera mig är nog kvinnor i 30-55-årsåldern ändå huvudmålgruppen.

Boken utspelar sig i Hudiksvall med omnejd, gjorde du mycket research innan eller litade du på ditt eget minne,( fanns kooperativet Gryningsglänten i verkligheten)?Jag gjorde en hel del miljöresearch samma vinter som jag började skriva boken, det är snart två år sedan. Så mycket som det snöade då hade det inte gjort på 35 år och det märks i boken. Men det är klart, många miljöer har jag också starkt i mitt minne eftersom jag är född och uppvuxen i Hudik och har bott i Italien där en del av historien utspelar sig. Ett kollektiv med namnet Gryningsgläntan har inte funnits i verkligheten.

Enligt ditt slutord är allt i boken påhittat, men jag undrar ifall du ”lånat” egenskaper till din boks karaktärer i din egen umgängeskrets och är det någon i så fall som känt igen sig? 
Jag har nog plockat en del egenskaper här och några andra där, både av människor som jag känner väl och de jag bara mött någon enstaka gång. Men en person som jag hoppas känner igen sig är min man som lånat ut flera karaktärsdrag till huvudkaraktären Johan Rokka.

Har du någon favoritförfattare?
Jag gillar verkligen ”scandi crime” och måste säga att min absoluta favorit är Stieg Larsson. Men jag gillar även Jussi Adler Olsen, Mari Jungstedt och Emelie Schepp. Men när jag vill hålla italienskan vid liv läser jag gärna Italo Calvino.

Vilken är din favoritbok?
Måste få säga två böcker – Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson med alla parallella intriger som flätas samman, och Le città invisibili av Italo Calvino som jag tycker är en stor inspiration med de otroliga miljöerna i de osynliga fantasistäder som skildras.

Hur lång tid tog det från idé till färdig bok?
Jag började skriva för snart två år sedan och igår, den 22 oktober, började boken säljas. Det är en lång process även efter att manuset är färdigskrivet och blir antaget, en process som innehåller redigering, korrektur, omslag, sättning och tryck.

Hur valde du omslag?
Det var förlagets omslagsmakare som tog fram det och jag fick komma med synpunkter som till slut gjorde att vi landade i det färdiga omslaget.

Jag gillade boken skarpt och ser framemot att följa Rokkas vidare äventyr som jag förstått att du skriver på just nu. Kan du ge en liten hint om vad som händer?
Vad roligt att du gillade den! Ja, det stämmer att jag skriver på en uppföljare, även om jag inte har så mycket skrivtid just nu när det är release dags för Ensamfjäril. Men, i uppföljaren kommer Johan Rokka att ställas inför nya, stora utmaningar – både i jobb och privatliv och händelser i hans förflutna kryper allt närmare.

Ett stort tack till Gabriella som ställde upp på denna intervju, för er som är intresserade att följa Gabriella så hittar ni hennes hemsida här.

onsdag 22 oktober 2014

Ensamfjäril - Gabriella Ullberg-Westin

Författare: Gabriella Ullberg-Westin
Titel: Ensamfjäril
Utkom : 2014
Förlag: Hoi


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget, det är hennes debut




Baksidan:
Det är julafton och ett våldsamt snöoväder lamslår Hudiksvall. På eftermiddagen nås Polisen av ett larm. Henna Pedersen, gift med Sveriges bästa fotbollsspelare, har hittats ihjälskjuten i hemmet med parets två små barn som enda vittnen. Familjen har just återvänt till Sverige efter många år i Italien.

Den hemvändande polisen Johan Rokka får brottsutredningen på sitt bord. De enda trådarna värda att följa upp är ett läderband som offret hade runt halsen och ett okänt telefonnummer i hennes mobiltelefon. I ett försök att få fram mer om offrets tidigare liv åker Rokka till Italien. Ju mer han nystar i brottet desto säkrare blir han på att fotbollsspelaren döljer något avgörande, och att han egentligen inte kände sin fru.

Under tiden dras Rokka dessutom in i en erotisk affär med den förföriska dottern till en barndomsvän. När ytterligare ett kallblodigt mord sker inser Rokka att hans jobb och förflutna obönhörligen kommer att flätas samman.


Mitt omdöme
Håll i er för här går det undan redan från första sidan. Det är många personer att hålla reda på och jag tror att det var bra att jag läste ut denna på bara några dagar, annars kan det kanske vara svårt att minnas vilka alla personer är. Efter ett tag har man dock lärt känna karaktärerna och då vill man bara läsa vidare.
Handlingen är bra och tar tag i en direkt. Johan Rokka, som är en av de "gamla" vännerna till den numer berömde fotbollsspelaren har en del outredda saker kvar sedan sin ungdom. Författaren låter läsaren så sakteliga ta del av mer information om Rokka och även om hans kollega Janna. Boken beskrivs som erotic crime och visst det finns en hel del heta scener i boken, men inget som på något vis tar bort fokusen från själva kriminalhistorien.
Jag gillar boken skarpt och längtar efter nästa bok om Rokka, förhoppningsvis är detta starten på en lång rad böcker om Rokka och hans kollegor inom Hudiksvallspolisen.


Mitt betyg på denna bok blir CCCCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus


Stort tack till Hoi och Gabriella för recensionsexet.
P.S Imorgon kommer jag att publicera en intervju med Gabriella.



tisdag 21 oktober 2014

Fint paket och glöm inte "Vinn en bok"

Det är alltid trevligt att komma hem från jobbet och hitta ett paket i brevlådan. Extra trevligt är det när innehållet är lite extra fint. Tänk vad en enkel rosa rosett kan lysa upp höstmörkret. Ska bli spännande att läsa boken Norrsken av Frida Skybäck.


Glöm inte att anmäla dig så att du har möjlighet att vinna Annika Mayers debutbok, vem vet, jag kanske skickar med någon lite extra present. Tävlar gör du här, anmäl dig senast den 25:e oktober.
Trevlig kväll allesammans!

Anna-Lisas Antik - Eli Åhman Owetz

Författare: Eli Åhman Owetz
Titel: Anna-Lisas Antik
Utkom : 2013
Förlag: Förlaget Orda


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget






Baksidan:
När Anna-Lisa Johansson lämnar sitt trista kontorsjobb i Stockholm och öppnar antikaffär i en nedlagd lanthandel i Roslagen gör hon verklighet av sin dröm. Den unga antikhandlaren njuter i fulla drag av livet på landet och får snabbt vänner i byn. En av dem är Johnny, bilmekanikern med de gröna ögonen, som hälsar på allt oftare. Men orosmolnen hopar sig. Antiktjuvar härjar i trakten, och på närbelägna Solstaholms slott får Anna-Lisa en fiende att se upp med.

Mitt omdöme
Jag är ingen retro människa egentligen, men efter att ha läst Åhman Owetz mysiga roman så längtar jag att kika in i en antikaffär och styla om lite hemma. Det här är en härlig feelgood roman och även om man tidigt förstår vad som händer så vill man bara läsa vidare. Anna-Lisa och Kattis är härliga och jag skulle gärna anlita dem till min inredning. Frissan i byn (Lillan) som hjälper till känns genuin och härlig precis som de flesta övriga i den lilla påhittade byn,Söderberga. Det första jag gjorde när jag hade läst ut boken var att genast köpa uppföljaren.
Mitt betyg på denna bok blir CCCCc.

Detta blev den första bok som jag till fullo läste på min mobil och det gick väldigt bra, ett extra plus är att mobilen har man ju oftast med sig:-).

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus


måndag 20 oktober 2014

Ett oemotståndligt förslag - Birgitta Bergin

Författare: Birgitta Bergin
Titel: Ett oemotståndligt förslag
Utkom : 2014
Förlag: Bokfabriken


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget






Baksidan:
Anna Holm är 30 år och fastighetsanalytiker från Kungälv. Livet står still. Hennes pojkvän Jesper är trevlig och jobbet är okej, men det är ändå något väsentligt som saknas. En dag får hon ett rekommenderat brev från advokatbyrån Linberg & Co. Med stigande förvåning läser hon att hon har angetts som arvtagare till fem miljoner euro. För att få ta del av arvet måste hon dock utföra ett uppdrag. Hela brevet känns fullständigt otroligt, men hon måste ju i alla fall höra vad det är hon ska göra för att få arvet. Hon bestämmer sig för att ringa advokatbyrån och boka ett möte. 

Två veckor senare står hon i sin nya lägenhet på Östermalm i Stockholm, redo att utföra uppdraget. Men var ska hon börja och vem är egentligen den här jetset-killen Carl-Henrik Vansbo? 


Mitt omdöme
Återigen en härlig feelgood roman, men med ett väldigt osannolik historia. Gillar upplägget och även om man kan ana slutet så blir fängslad in i det sista och här kommer en liten twist som jag inte har bestämt är bra eller dåligt ännu, men det bäddar för att man vill läsa fortsättningen om vad som händer sen. Boken har ett lättsamt språk och sidorna flyger iväg när man läser. Miljöerna är väl beskrivna och man har lätt att känna för personerna även om storyn som sagt är osannolik, men det hör till genren.
Mitt betyg på denna bok blir CCCCc.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus


Stort tack till Bokfabriken  för recensionsexet


söndag 19 oktober 2014

Smakebit på söndag

Länge sedan jag lämnade någon smakbit på Flukten från virkelighetens söndags smakbitar, som har en vikarie,Astrid Therese denna söndag. Ska bli spännande att se allas smakbitar igen.

Min smakbit denna gång kommer från debutboken Ensamfjäril, skriven av Gabriella Ullberg-Westin (fd fröken Ångermanland som någon lokaltidning uppmärksammat). Handlingen utspelar sig i Hudiksvall och är en deckare.

Det går undan i boken och man kastas rakt in i händelserna, smakbiten kommer från sidan 10:

Genom fönstret i hallen skymtade en rödklädd figur och direkt spred sig en värme inom henne. Äntligen var han hemma och deras julafton kunde börja på riktigt.
Hon tog tag i dörrhandtaget och tryckte det neråt. Med en distinkt knuff öppnade hon dörren och sedan stod de tysta och väntade. Ingenting hördes. Det flimrade till framför ögonen och återigen svepte yrseln över henne. Att Måns envisades med att dra ut på det hela istället för att komma in direkt irriterade henne.
”Välkommen in tomten” sa hon och tvingade mungiporna uppåt. Stegen knarrade i snön på farstukvisten, och den rödklädda figuren uppenbarade sig i dörröppningen.
”Hallå, hallå. Finns det några snälla barn här?”
Rösten fick musklerna att stelna ända från fingertopparna och genom kroppen ner till fötterna.

Vill samtidigt passa på att tipsa om min utlottning av Annika Mayers debutbok som pågår till den 25:e oktober, vill ni delta så hittar ni den här.

Trevlig söndag allesammans!

lördag 18 oktober 2014

Möt Annika Mayer

Jag har haft förmånen att få göra en mailintervju med Annika Mayer som är aktuell med sin debutroman "Stå inte för nära kanten" (som jag lottar ut här).



Född, när och var ?
1962 i Bad Wörishofen i Bayern, Tyskland.
Familj?
Gift (tredje gången gillt:)!) och tre barn plus två bonusbar
Yrke/Utbildning ?
Har jobbat som copywriter på reklambyrå i alla år, tills jag för tre år sedan började jobba som kommunikatör på ett utbildningsföretag. Idag är jag kommunikationschef på 75% och skriver resten av tiden.
När bestämde du dig för att du ville skriva en bok?
När jag var tolv år. Så jag är lite sen i starten:). 
Hur kom du på att idén till boken  ”Stå inte för nära kanten”?
Jag visste att jag ville skildra hur svårt det är att nå fram till de som står oss allra närmast. Det kan vara enklare att tala klarspråk med folk på jobbet än med sin mamma, sin pojkvän eller sina barn. Vi är så rädd för att göra någon obekväm, såra eller genera dem.
Vilka läsare skulle du vilja säga är din målgrupp?
Främst är det kvinnor. Egentligen i alla åldrar, för boken skildrar Hanna som tonåring, vuxen och sedan relationen till hennes åldrande mamma. Det roligaste är att såväl riktigt unga kvinnor som äldre säger att "det är precis som om boken handlar om mig!". Det tycker jag är det bästa betyg jag kan få. 
Gjorde du mycket research inför boken, eller är mycket egna minnen(jag blev helt klart sugen på Igloo när jag läste om hur Hanna köpte just den glassen)?
Jag har ju dubbelkollat tusen saker under resans gång. Hur gick tågen till Tyskland på 70-talet? Vad kostade glassen på 60-talet? I övrigt har hela mitt liv varit en enda researchperiod för böckerna om Hanna.
Men sedan håller jag på med en annan bok som handlar om två dysfunktionell bröder som jobbar i Aitikgruvan. Då hängde jag med min moster som jobbar där i två dagar för att kunna beskriva hur man kör jättetruck och hur man gömmer ett lik under schaktmassor. En av bröderna är jägare, så därför följde jag med en annan kompis ut och jagade och fick provskjuta olika vapen. Det är superviktigt att allt känns trovärdigt. 
Tror du att det finns någon i din omgivning som skulle kunna känna igen sig i någon av dina karaktärer? Jag undrar ifall man när man skriver en bok ”lånar” egenskaper av vänner/familj i ens närhet och i så fall om de känner igen sig och reagerar på något sätt, både bra och dåligt?
Min bok är ju delvis självupplevd, men det är ingen självbiografi. Skelettet är sant men köttet är ljug. Så jag har ändrat folks personlighet, redigerat deras historia, tagit bort och lagt till, flyttat speglar och ändrat perspektiv. Egentligen är både allt och inget sant.
Det är flera som är säkra på att de står förebild fast karaktären egentligen är en blanding av verklighet och fantasi. Sedan finns det dom som säger sig veta vem Martin, Eric, Anders och Kattis. Ibland har de rätt i att karaktärerna liknar den ena eller den andra verkliga personen. Ibland är de helt ute och cyklar.  
Har du någon favoritförfattare (antingen idag eller som barn)? 
Jag kan verkligen uppskatta kvalitet i olika genrer. Allätare är en klyscha men stämmer. Gillar Dostojevskij och kan uppskatta en Marion Keyes på stranden. Dock kan jag erkänna att jag inte orkade läsa ut varken Richard Fords Kanada eller Siri Hustveds senaste. Sista årets bästa läsupplevelse har varit  Carol Rifka Brunts Tell the wolves I'm home. Sinnessjukt bra. 
Favoritbok?
Torbjörn Flygts Underdog var omvälvande. Den glömmer jag aldrig. 
Har någon person i din barndom påverkat ditt beslut att vilja skriva en bok?
Min morfar. Nu är jag lite lat och länkar till min hemsida där jag förklarar varför:).
Hur lång tid tog det från idé till färdig bok?
Tre år
Finns det någon speciell tanke bakom valet av omslag?
Ja, jag vill att det ska kännas andas 90-tal och den reklam som härskade då. Vi drömde alla om att få jobba med Diesel, det var förebilden. Sen ville jag också ha ett fot på en tjej som kan vara huvudpersonen Hanna. Hon ska se glammig men sårbar ut. Jag är supernöjd.
Var det svårt att välja titel till boken, hur kom du fram till att boken skulle heta just ”Stå inte för nära kanten”?
Det var extremt svårt. Det var min arbetstitel under sista året. Sedan när jag skulle välja kändes det som att "jag kan ju inte ta den gamla arbetstiteln". Så jag jobbade mig som f-n på att hitta något bättre, utan att lyckas. Så den fick duga. Nu känns den klockren.
På din blogg kan man läsa att du planerar en fortsättning om Hanna, kan du ge ett litet smakprov om vad som kommer att ske i nästa bok?
Ojojoj, det kommer hända massor, både i tvåan och trean. Svårt att veta vad jag kan avslöja, för de som ännu inte läst ettan. Men jag kan i alla fall berätta att den börjar på redan nästan bortglömda men då så upphaussade nyårsaftonen 1999. Millennieskiftet. Hon firar det med Kattis och deras kärlekar, i en stuga långt norr om polcirkeln dit de tagit sig med hjälp av hundspann. Hanna har hunnit bli delägare i Benzin, som gjort megasuccé som webbyrå. Nu har hon sålt sin andel och blivit rik på kuppen. För en del av pengarna startar hon en egen webbyrå, i samma veva som den stora IT-kraschen. Tommys rastlöshet och reslust gör sig påmind. Hannas pappa blir sjuk och hon åker tillsammans med mamma Eva till Tyskland. Det blir en omvälvande upplevelse för alla parter. Kattis fortsätter att vara en central figur men jag kan inte säga mer än att banden till Tyskland stärks även där.

Bok tre utspelar sig cirka tio år efter ettan. Ida växer upp och hamnar i rätt svåra tonårstrubbel. Evas roll växer. Mjaa, det är svårt att säga mer utan att avslöja för mycket för dagens läsare. Men böcker fortsätter i samma anda som ettan, det vill säga skratt och gråt blandas i hög fart, samtidigt som ett oroligt mörker hela tiden lurar under ytan.
Dessutom tänker jag även i termer av en fjärde bok; Evas bok. Där mamma Eva berättar hela historien om vad som hände mellan henne och Hannas pappa, varför hon flydde från Tyskland och vad som hände sedan. Vi får se om jag orkar hela distansen!

Tusen tack till supertrevliga Annika för att jag fick göra denna intervju och jag vet med säkerhet att jag kommer att hänga på låset för att köpa hennes kommande böcker.

fredag 17 oktober 2014

Vinn Annika Mayers debutbok


Nu har du chansen att vinna Annika Mayers debutbok!


På bokmässan hade jag förmånen att träffa Annika Mayer, en väldigt trevlig norrländsk författare boende i Göteborg. Det slutade med att jag genast köpte hennes debut bok "Stå inte för nära kanten" och läste ut den med ett leende på läpparna på tåget hem.
Några dagar senare fick jag boken av förlaget Hoi och med deras samtycke lottar jag nu ut boken här på min blogg.

För att ha chansen att vinna boken så lämna ett boktips i kommentarsfältet, för att få ytterligare en chans så tipsar du om utlottningen på din blogg. Tävlingen pågår till och med den 25:e oktober.
Lycka till!

P.S I morgon (lördag) kommer jag att publicera den mail intervju jag gjort med Annika, så titta gärna in även då.

Bokbloggsjerka 17-20 oktober

Äntligen helg och vad passar bättre än att jerka runt lite, denna gång har jag verkligen fått fundera lite eftersom Annika undrar:

Vilken bok bör man inte veta någonting alls om innan man själv läser den?

Svårt att hitta någon bok så här direkt som tar oväntade vändningar, jag älskar sådana böcker och en bok som är bland de bättre jag läst och som har det där lilla speciella är boken "Dömd till fängelse" av Jeffrey Archer. Kan hända att den inte är helt oförutsägbar, men den är underbar.
Jag blir lätt påverkad av vad andra säger och tycker om böcker och ibland kan det ta ner lite av min egen läsupplevelse, så därför älskar jag att få möjligheten att läsa och recensera böcker som ännu inte kommit ut, då är man helt opåverkad.
Ha en trevlig helg allesammans och för er som är intresserad så lottar jag en ut en bok som ni kan läsa mer om här.

torsdag 16 oktober 2014

You had me at hello - Mhairi McFarlane

Författare: Mhairi McFarlane
Titel: You had me at hello
Utkom : 2014
Förlag: Damm Förlag


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget






Baksidan:
Mitt i ett gräl under bröllopsplaneringen bestämmer Rachel att det är hög tid att slå upp förlovningen med sambon Rhys. I förvirringen (och tequilaruset) som följer på det spontana beslutet ser framtiden minst sagt suddig ut. Ännu krångligare blir det när Rachel får höra att ungdomskärleken Ben har flyttat till hennes stad. Det är tio år sedan de senast träffades, men när Rachel lyckas planera in ett slumpartat möte med Ben väcks den gamla vänskapen till liv. Och för Rachel en hel del annat. Kruxet är att Ben inte verkar se Rachel som något annat än en vän. Dessutom har han skaffat sig en fru, lika sanslöst snygg som han, vilket talar sitt tydliga språk.
Bara vara vänner alltså. Inga problem för Rachel. Eller?


Mitt omdöme
Vilken underbar feelgood roman. Jag slukade boken från första till sista sidan och ville inte att den skulle ta slut. Den är lättläst och rolig. Liknelserna i boken är ljuvliga, eller vad sägs om en röst ljuv som honung spetsad med arsenik?! Antar att originalet på engelska är ännu bättre.
Hoppas verkligen att det kommer fler översatta böcker av McFarlane, jag kommer definitivt att läsa dem i så fall.
Mitt betyg på denna bok blir CCCCc.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus


Stort tack till Damm (Massolit)  för recensionsexet

onsdag 15 oktober 2014

Lotus Blues - Kristina Ohlsson

Författare: Kristina Ohlsson
Titel: Lotus Blues
Utkom : 2014
Förlag: Piratförlaget


Andra böcker jag läst av samma författare:
Fredrika Bergman-serien : Askungar, Tusenskönor, Änglavakter, Paradisoffer



 
Baksidan:
Dagen då allt går åt helvete regnar det. En desperat man kommer till advokat Martin Benners kontor och berättar att hans syster behöver hjälp. Det är bara det att systern är död.
Innan hon tog sitt liv erkände hon fem mord. I tidningarna kallades hon seriemördare och gavs namnet Sara Texas. Nu vill brodern ge henne upprättelse och samtidigt hitta hennes försvunne son Mio.
Martin Benner har det mesta. Karriär, kvinnor, ett litet barn. Men han har också svagheter. Framför allt är han svag för utmaningar. Och han gör en fasansfull felbedömning i jakten på sanningen. Snabbt förvandlas han från advokat till bricka i ett spel med så höga insatser att han till sist tvingas göra det mest ofattbara av val
.

Mitt omdöme
Vilken bok, jag gillade upplägget på en gång. Boken startar med en intervju som en journalist gör med Martin Benner , (denna intervju återkommer vid varje ny del i boken), därefter drar berättelsen igång. Martin och hans kollega (tillika älskarinna) Lucy rycks in i historien kring Sara Texas och utsätts för allt större problem. Handlingen tar hela tiden en ny vändning och man kan helt enkelt inte sluta läsa. Martin är kanske inte den mest sympatiske advokaten och hans kvinnoaffärer är kanske inte de bästa, men det finns sidor hos honom som man gillar. Jag ser verkligen framemot att läsa fortsättningen som kommer ut till våren.
Med andra ord, Kristina Ohlsson har lyckats ytterligare en gång.
Mitt betyg på denna bok blir CCCCc.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus


Stort tack till Piratförlaget för recensionsexet

lördag 11 oktober 2014

Ny bok i hyllan och stugmys

Alltid trevligt att komma hem och hitta en oväntad bok i brevlådan. En riktigt bra bok dessutom.
I helgen är det stugmys med hundarna och en eller kanske några trevliga böcker, medan maken är ute och jagar.

Trevlig lördag!

torsdag 9 oktober 2014

Nobelpriset till Patrick Modiano


En av punkterna på Kaosutmaningen är att läsa en bok av en Nobelpristagare och vad passar då bättre än att försöka sig på årets pristagare. 

Jag satt andäktigt framför radion och lyssnade och skyndade mig så snart jag lyckats räkna ut hur namnet stavades att boka någon bok som fanns på mitt närmsta bibliotek och gissa vad! Jag var först av alla, så jag kunde åka och hämta ut den på en gång. 
Ska bli intressant att stifta bekantskap med en för mig totalt okänd författare och eftersom det konstigt nog hann bli kö på boken ganska genast så måste jag läsa den inom de närmsta två veckorna. Tur att den bara är på drygt 100 sidor.
Extra roligt att det var ett mindre förlag Elisabeth Grates förlag får ytterligare en nobelpristagare i sitt "författarstall".
Hur är det med er övriga? Har ni läst något av Modiano tidigare? 


måndag 6 oktober 2014

I maktens skugga - Viveca Sten

Författare: Viveca Sten
Titel: I maktens skugga
Utkom : 2014
Förlag: Bonnier Audio

Uppläsare: Katarina Ewerlöf



Andra böcker jag läst av samma författare:
I farans riktning, I den innersta kretsen, I natt är du död, I stundens hetta, I grunden utan skuld, I de lugnaste vatten


Baksidan:
Det har gått nästan tjugo år sedan Thomas Andreasson började som polis och han känner sig alltmer ansatt av tvivel - orkar han fortsätta i polisyrket? Hans bästa vän Nora Linde, som nu arbetar på Ekobrottsmyndigheten, har semester på Sandhamn tillsammans med sambon Jonas och deras fyraåriga dotter Julia. Men sommaridyllen störs av den nya sommargästen Carsten Jonsson, en riskkapitalist som gett sig in i vidlyftiga affärer i Ryssland. Jonsson har köpt den långa fina stranden på öns södra sida och det lyxiga hus som han låtit uppföra retar gallfeber på öborna.

Märkliga olyckor har inträffat under byggets gång. Är det rena tillfälligheter eller handlar det om sabotage? När Carsten Jonsson bjuder in till invigningsfest slutar det med en katastrof. Har händelserna att göra med husbygget eller finns det någon annan orsak? Vem kan man lita på när man har gjort sig till ovän med alla?


Mitt omdöme
Detta är sjunde boken i serien med Nora och Thomas som jag läser eller snarare lyssnar på. Jag gillar fortfarande serien lika mycket även om det denna gång kändes som det gått flera år sedan den förra boken. Katarina Ewerlöf är otroligt bra som uppläsare och ger boken liv. Som vanligt lägger sig Nora näsan i blöt på fel ställen och Thomas funderar på livet i stort. 
Kort sagt, men vet vad man får när man läser Viveca Stens böcker och denna bok var inget undantag.Mitt betyg på denna bok blir CCCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus

söndag 5 oktober 2014

Vinn en bok hos Boklysten


Nu har ni chansen att vinna en bok hos Boklysten,så skynda er in på hennes sida och anmäl er så har ni chansen att vinna boken Vi ses i morgon av Tore Renberg. Tävlingen pågår fram till den 10 oktober.

Bloggdala recension - Ru av Kim Thúy

Jag tar en liten paus i fönsterputsningen för att springa ut till torget och diskutera med de övriga i Bloggdala om månadens bok, Ru av Kim Thúy. Boken är en Kim Thúy´s självbiografi och titeln betyder vaggvisa eller att vagga på vietnamesiska, men även bäck på franska. Kim Thúy föddes i en välbärgad familj i Sydvietnam där hon upplevde kriget och Nordvietnams maktövertagande och lämnade Vietnam som båtflykting som tioåring. I dag bor hon i Montreal med make och två barn.

Att recensera denna korta lilla bok är inte lätt, för att säga nästan omöjlig.
Boken är skriven helt utan kronologisk ordning, det känns som om Kim Thúy skrivet ner minnena när de dykt upp, det gör den lite rörig att hänga med i. Jag har inte läst den i ett svep och det tror jag var bra, de korta historierna han landa innan nästa tog vid.

Boken väcker en massa funderingar och jag skulle vilja gräva djupare i mycket. En fråga som jag skulle vilja ha svar på är bara en petitess, men varför döpts första barnet till två och inte ett, vart tar ettan vägen?
Verkligheten att få barn att förstå att ens föräldrar älskar dem så mycket att de väljer att sända dem ensamma med båt till ett fjärran land för att rädda deras liv är en av alla funderingar som boken tar upp.

Hennes berättelser innehåller väldigt mycket och jag förstår att denna bok är omtyckt av många. Jag gillar den men kanske inte så mycket som många andra gör. Man måste vara på helt rätt humör när man läser den eftersom det är mycket att ta in och jag kanske inte varit tillräckligt fokuserad på dess innehåll varje gång jag läst.

Mitt betyg blir således CCCc.

Det ska bli spännande att höra vad de övriga i Bloggdala har kommit fram till.

fredag 3 oktober 2014

Bokbloggsjerka 3-6 oktober

Nu har jag missat jerkar som jag verkligen skulle velat svara på, men ibland så räcker inte tiden runt mina helger till och då är det lätt att missa. Denna gång var jerkan verkligen passande. Annika undrar nämligen:

Planerar du vad du ska läsa och när och hur går du i så fall till väga?

Jag bestämde mig i går kväll att jag måste börja göra någon form av planering för att hinna med alla böcker som jag vill hinna läsa under oktober, så i morse började min lilla planering att ta form. Finns det ens en rimlig chans att hinna med 8 böcker och i så fall hur mycket måste jag läsa. Jag har gjort ett mycket enkelt excel ark med vilka recensionsex som ska läsas, Bloggdalas (bokcirkeln som jag är med i) bok och andra böcker som jag vill läsa. Recensionexen och även Bloggdalas bok vill jag recensera på rätt dag och då kan det vara skönt att se hur många dagar jag har på mig och antalet sidor som ska hinnas med.
Problemet med planering är att jag sällan lyckas hålla den, men den kan förhoppningsvis hjälpa mig att få en viss struktur.
Jag är en sån som hoppar mellan böcker och har oftast flera böcker på gång, risken/möjligheten är när man läser på det sättet att en bok griper tag i en så att man glömmer tid och rum och då kommer ändå planeringen att falla.
Ska bli otroligt spännande att se ifall oktobers planering håller och ifall jag kommer att fortsätta med någon form av läsplanering.
Ha en skön läshelg allesammans!


 

torsdag 2 oktober 2014

Bokmässeinköp

Och jag som inte skulle köpa så många böcker i år. Här är högen som jag konkade hem från årets bokmässa, det är både för och nackdelar med att åka tåg (Fördelen är att det går att köpa obegränsat med böcker utan att behöva tänka på vikten, nackdelen är att det finns risk att det blir tungt). Ser verkligen framemot många lästimmar.



  1. Fredrik Backman - Britt-Marie var här
  2. Laini Taylor - Blod och Stjärnstoft (rec.ex)
  3. Alexander McCall Smith - Livet på Scotland Street 44 
  4. Laini Taylor - Mörk ängel
  5. Bo Wiberg - Rivieraruffel
  6. Graenie Simson - Projekt Rosie
  7. Annika Mayer - Stå inte för nära kanten
  8. Mats Ahlstedt - Trasdockorna
  9. Tatiana De Rosnay - Ryskt bläck
  10. Muriel Barbery - Igelkottens elegans
  11. Ingrid Hedström - Bortfall
  12. Thomas Bodström - Det man minns
  13. Gabriella Ullberg Westin - Ensamfjäril (rec ex)
  14. Pia F Davidson - Så tuktas en svinpäls
  15. Philippa Gregory - Den röda drottningen
Tips på vilken jag ska börja med (Mayers och Ullberg-Westins böcker är redan lästa)

onsdag 1 oktober 2014

Summering september

Lästa böcker
  1. Inte riktigt enligt plan - Denise Rudberg/Hugo Rehnberg
  2. Av en annan värld - Katherine Webb
  3. Gone Girl - Gillian Flynn
  4. En enda natt - Simona Ahrnstedt
  5. Stå inte för nära kanten - Annika Mayer

Totalt : 5 böcker ( 2046 sidor)
Författare: 3 svenska, 1 engelsk, 1 amerikansk

Bästa boken: Efter en sommar med väldigt lite läsande är jag återigen på gång och vilken härlig start med suveräna böcker. Jag kan inte utse vilken som var bäst eftersom alla hade något som jag verkligen gillade.

Sämsta boken:  Enkelt, Gone Girl, som blev en besvikelse.

Största överraskningen: Stå inte för nära kanten, en riktigt bra debut av Annika Mayer. Vet inte om det beror på att hon är norrländska och att man därför känner igen sig mycket i hennes bok eller om det är lika för andra som läser den runt om i landet. TIPS! Häng med på bloggen för inom en snar framtid kommer jag att lotta ut hennes bok.

Summering: Inte en av mina främsta månader när det gäller läsning, det har varit en hel del annat i görningen under hösten och framförallt det fantastiska vädret. Månadens höjdpunkt blev definitivt bokmässan, en riktig inspirationskälla.

Utmaningar: Här går det väldigt trögt, men några punkter har i alla fall blivit struken i kaosutmaningen. Gone Girl försvann från min boktolva.  Bloggdalas bok ska inte recenseras förrän om några dagar så den kommer med på oktobers lista.

Planerar att läsa i oktober: Efter att ha införskaffat 15 böcker på bokmässan, så blir nog det svåra att välja ut vilka av dem som jag tänker hinna med i oktober. Debuten Ensam fjäril av Gabriella Ullberg Westin kommer att recenseras så mycket vet jag. Dessutom tänker jag hinna med att läsa Britt-Marie var här av Fredrik Backman och Mörk ängel av Lani Taylor. Eventuellt några recensionsex om det trillar in några.