tisdag 30 september 2014

Stå inte för nära kanten - Annika Mayer

Författare: Annika Mayer
Titel: Stå inte för nära kanten
Utkom : 2014
Förlag: Hoi Förlag


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget, debut






Baksidan:
Det är 1995 och Hanna intervjuas för ett jobb på Göteborgs hetaste reklambyrå Benzin. Hon har lämnat sin man och står ensam utan bostad med två små barn samtidigt som byrån hon jobbar på går i konkurs.
Hanna får jobbet, men livet öppnar sina dammluckor och hon sköljs med, omtumlad av såriga minnen och en längtan efter sann kärlek. Hon reser till sin barndomsstad Gällivare för att vila och umgås med sin enda vän, den orädda Kattis som glupskt tar för sig av livet.
Hannas nyfikenhet väcks av en hög gamla brev i sin mammas källare. Vad var det egentligen som hände när familjen splittrades i Tyskland? Åter i Göteborg går kampen för vardagen vidare. Så träffar hon Eric, stark och spännande. Passion uppstår, Hanna blir som förlöst och ser fram emot en framtid med honom. Kattis ser oroväckande mönster upprepa sig.


Mitt omdöme
Annika Mayer var en av författarna som vi stötte på i Hois monter på bokmässan och  hon gjorde ett mycket trevligt intryck på mig. Jag slängde mig över hennes bok på tåget tillbaka till Enköping på lördagen och läste ut den samma kväll. 

Boken är en härlig relationsroman och jag gillar hennes karaktärer skarpt. Vem vill inte ha en kompis som Kattis, som trots att man skäller ut henne ställer troget upp som ens vän några dagar senare?!  Mayer lyckas med konststycket att få in dialekten i texten, jag hör Gällivarebornas härliga dialekt när Hannas mamma eller Kattis pratar och det är en härlig känsla. Jag gillar Hanna, hennes personlighet känns äkta och man känner igen sig i många av hennes problem. Tillbakablickarna i Hannas liv gör att man kommer henne inpå livet och förstår händelser i nutid, sveket från den man trodde var ens bästa vän, den manipulativa nya pojkvännen etc
Jag sträckläste boken och skrattade och blev rörd vid ett flertal tillfällen. Blir glad när jag läser på Annika Mayers blogg att det kommer en fortsättning om Hanna, jag längtar verkligen att få läsa mer om vad som händer med henne.

Boken är en riktig Feelgood roman och mitt betyg på denna bok blir högsta möjliga CCCCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus



måndag 29 september 2014

Bokmässan 2014

Tillbaka hemma efter en härlig bokmässehelg i Göteborg. För första gången fick jag eller rättare sagt tog jag mig tid att åka ner till Göteborg och besöka mässan som så många pratar om. Jag började resan med att åka tåg från Östersund till Enköping på torsdagen och därifrån tåg till Göteborg på fredagen och samma resa tillbaka lördag och söndag. Jag har hört talas om boksmälla och i mitt fall blev det lite väl mycket tågåkande för att jag skulle känna mig helt i form idag.


Inför mässan hade jag ett antal funderingar:
Vilka skor ska man ha, snygga eller bekväma?
Jag valde gympadojor, vilket var ett smart drag. Tror inte att det är så många som tittar på mina fötter, man har fullt upp med att försöka se vad som finns i alla montrar.

Jacka eller inte jacka?
Jag valde jacka eftersom det var lite småregnigt när vi kom på fredagen och det var inga som helst problem att hänga in i garderoben (som kostade 20 kronor)

Seminariekort eller inte?
Eftersom det var första gången som jag och min dotter besökte mässan, så valde vi att inte köpa ett seminariekort och med facit i hand så fanns det massor av författare som man kunde lyssna på helt gratis och eftersom vi bara var på mässan fredag eftermiddag och lördag så räckte det mer än väl.

Är böckerna billigare än normalt?
Ja, det kan man säga att de är åtminstone på många ställen. Exempelvis så hade Hoi förlag att om man köpte 3 böcker à 100 kronor styck fick man en fjärde bok gratis. De större förlagen hade också en hel del böcker för ca 150-180 kronor och det är i mitt tycke bra pris. Jag lyckades köpa på mig 15 böcker och dottern 13 böcker så vi hade tung packning hem, återkommer med en lista på inköpen senare i veckan.



Vad tyckte jag då om mässan:
Mina förväntningar var höga och de infriades helt, jag är mycket nöjd och jag har fått en enorm inspiration både till min blogg och till min läsning. Jag gillade verkligen att möta många författare, som bjöd på sig själva och tog sig tid att prata om sina böcker. En favoritmonter blev Hoi Förlags, där vi träffade flera av deras författare och deras service var helt fantastisk. Tyvärr missade jag helt att passa på och ta lite kort när vi var där, men det får bli bättring på det till nästa år.
Dottern får sin bok signerad av mysiga Tatiana De Rosnay
Fredrik Backman aktuell med en ny bok "Britt-Marie var här"
Tyvärr stötte jag inte ihop med några andra bloggare denna gång, men nästa år kanske jag lyckas även med det. För att vi åker nästa år också är en självklarhet.





onsdag 24 september 2014

To Nizi - Längtans ö


Vilket underbart paket jag fick på posten igår! Som jag har sökt med ljus och lykta efter denna film. Jag läste Längtans ö av Victoria Hislop för fem år sedan och det är en bok som fortfarande sitter djupt rotad i mig, den absolut bästa bok jag läst någonsin. När jag sedan såg att den spelades in i Grekland så hoppades jag att TV-serien även skulle kom till Sverige, men tydligen så blir det inte så.
Tack vare forumet på Kalimera så lyckades jag få kontakt med en norsk man som gjort norsk textning till den grekiska serien och säljer den till oss här i Norden. Överskottet går till ett barnhem i Aten.
Jag beställde filmen för en vecka sedan och igår kom den, vad jag längtar att krypa upp i soffhörnet och njuta av vyerna från Kreta och Spinalonga och gripas av familjens öde återigen men nu i film istället för bokform.

tisdag 23 september 2014

Bokmässan nästa


Planerar för fullt inför min första resa till bokmässan i Göteborg. Ska bli roligt att besöka en stor mässa helt inriktad på min favoritsysselsättning.
Vi (jag och min dotter) åker tåg till Göteborg på fredag och bor på hotell en natt. Planeringen är att besöka mässan på fredag eftermiddag och hela lördagen innan vi åker tillbaka norrut.
Frågan är vad man ska prioritera? Är det värt att köpa seminariekort för lördagen eller räcker det med enbart mässan? Vad får man inte missa? Frågorna är många så här första gången som vi åker ner.
Ses vi på mässan?

torsdag 18 september 2014

En enda natt - Simona Ahrnstedt

Författare: Simona Ahrnstedt
Titel: En enda natt
Utkom : 2014
Förlag: Forum


Andra böcker jag läst av samma författare:
De skandalösa, Betvingade & Överenskommelser






Baksidan:
Natalia De la Grip är en av finansvärldens unga supertalanger. Som kvinna, född in i överklass och rikedom, förväntas hon mest intressera sig för mode och inredning. Men Natalia har alltid gått sin egen väg. Envist och stenhårt arbetar hon för sitt mål: att få fadern, patriarken, att se och erkänna hennes kompetens och ge henne en plats i familjeföretagets styrelse. David Hammar är en uppkomling och finansvärldens meste bad boy. Trots sin arbetarklassbakgrund har han lyckats bli en av Sveriges rikaste riskkapitalister. Han är lika beundrad som avskydd och dessutom känd för sina glamorösa kärleksaffärer. På grund av händelser i det förflutna är han ute efter hämnd på familjen De la Grip. Kanske kan han komma åt dem via dottern, Natalia? När David bjuder ut Natalia på lunch blir hon både nyfiken och vaksam. Hon vet att männen i hennes familj hatar honom, men undrar varför. Hon vet också att David dejtar filmstjärnor och prinsessor, inte alldagliga finanskvinnor. Lunchen blir oväntat trevlig och mot sin vilja dras de till varandra. Attraktionen som uppstår leder så småningom till en natt ingen av dem kan glömma. Båda är tagna av kemin dem emellan, men de intalar sig själva att det aldrig kan bli något. Relationen är fullkomligt otänkbar, de är fiender, det var bara en enda natt. Eller?

Mitt omdöme
Ahrnstedt, vars historiska romaner är fantastiska skriver för första gången en roman som utspelas i nutid. Jag var lite nervös när jag började läsa En enda natt och var rädd att hon inte skulle kunna få samma känsla i en roman i nutid. Men det enda jag borde varit nervös för var min nattsömn, det här är en bok som har följt med mig i mina tankar och jag har längtat hem för att se hur det går för Natalia och David. Även om utgången är given så är vägen dit otroligt bra beskriven. Boken kryllar av känslor och kärleken är minst sagt het. Jag gillar att Ahrnstedts kvinnor alltid är starka och går sina egna vägar. En helt otrolig bok som inte går att lägga ifrån sig, ser verkligen framemot nästa bok som kommer under 2015, om ni inte läst Ahrnstedts böcker har ni mycket att se framemot.

Mitt betyg på denna bok blir CCCCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus


Stort tack till Forum för recensionsexet

måndag 15 september 2014

Gone Girl - Gillian Flynn

Författare: Gillian Flynn
Titel: Gone Girl
Utkom : 2013
Förlag: HörOpp

Uppläsare: Anna Maria Käll



Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget


Baksidan:
Nick och Amy Dunne har varit gifta i fem år. De har börjat om på nytt i en trygg småstad i Missouri. Men på deras bröllopsdag försvinner Amy spårlöst. I parets villa finns tydliga spår efter en kamp på liv och död. Misstankar faller snabbt på den äkta mannen, som bedyrar sin oskuld och gör allt för att få polis, medier och omvärld på andra spår. Samtidigt ger Amys flera år gamla dagbok en bild av Nick som börjat bli allt annat än trevlig. Men är han verkligen en mördare? Och å andra sidan: Om han är oskyldig, var är Amy Dunne någonstans?

Mitt omdöme
Otroligt svårt att recensera denna bok. Hade enormt stora förväntningar på boken innan jag började lyssna på den, vilket jag gjorde i januari och har inte lyckats ta mig igenom den förrän nu. Det är inte bokens fel för den är bra, men dessvärre läste jag någon recension som sa att den inte slutade som man trodde och då blev jag väldigt rädd för att jag inte skulle gilla slutet. Jag vet att det kan låta lite underligt, men jag tror att det påverkade mitt lyssnande väldigt mycket.

Boken är upplagd så att man i vartannat kapitel får följa Nick Dunne och hur han påverkas av sin frus försvinnande och vartannat kapitel handlar om Amy. Boken är bra och nu ångrar jag att jag inte lyssnat på den fortare, den är välskriven och det finns hela tiden en liten tvist som tar historien i en annan riktning. Har rekommenderat min make att lyssna på den nu, ska bli spännande att höra hans uppfattning om den.
Anna Maria Käll som uppläsare är som vanligt kanon.
Kommer jag att läsa på någon fler bok av Gillian Flynn? Troligen.

Mitt betyg på denna bok blir CCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus

lördag 13 september 2014

Bokbloggsjerka 12-15 september


Oj, vad fort en vecka går, skönt med helg igen och dags att hänga på Annikas jerka, som denna vecka tar upp ett intressant ämne, hon vill nämligen veta:

Hur ser din recensionsprocess ut? Skriver du anteckningar (eller viker hundöron) under tiden du läser? Recenserar du en bok direkt efter du har läst ut den?


Jag har bara recenserat böcker under ett drygt år och kommer inte alls ihåg vad man lärde sig från skolans svensklektioner, så här har jag massor att lära av er andra. Har provat skriva anteckningar någon gång, men oftast så hamnar jag så djupt i boken att jag glömmer att fortsätta skriva. Att recensera boken på en gång är självklart bäst, när allt är färskt i minne, dessvärre blir det inte alltid så även om jag försöker.
Nu ska jag jerka runt bland er andra och ta till mig av era tips innan jag ger mig iväg till stugan för lite skön avkoppling framför en varm brasa och en härlig bok.

onsdag 10 september 2014

Av en annan värld - Katherine Webb

Författare: Katherine Webb
Titel: Av en annan värld
Utkom : 2014
Förlag: Historiska Media


Andra böcker jag läst av samma författare:

Carolines arv






Baksidan:
I en krigsgrav från första världskriget återfinns ett brev i fickan på en okänd soldat. Brevet fångar journalisten Leahs intresse och hon börjar sökandet efter soldatens identitet. Sökandet leder henne bakåt i historien ...

En sommardag 1911 anländer två personer till den småsömniga prästgården i Berkshire. Det är den unga egensinniga tjänsteflickan Cat Morley med ett gåtfullt förflutet, och Robin Durrant en ledande ockult expert som har lockats dit av berättelser om övernaturliga väsen i traktens våtmarker. I takt med att sommarvärmen blir alltmer tryckande stiger spänningen i den fridsamma prästgården och de heta känslorna driver på ett oanat händelseförlopp med mörka konsekvenser.


Mitt omdöme
Katherine Webb har verkligen förmågan att skriva böcker som för en tillbaka i historien och gör den levande. Boken handlar även om Leah och hennes liv i nutid och ibland vill man att de historiska kapitlen ska gå lite snabbt att läsa så att man får se vad Leah hittat i sin efterforskning. Webb lyckas med konststycket att trots hoppen mellan nutid och dåtid att hela tiden föra historien framåt. Tjänsteflickan Cat är en stark kvinna med mycket kunskap och hon är den som man kommer närmast in på livet. 

Ibland tycker jag att det blir lite väl mycket ingående beskrivningar om de övernaturliga väsen som Robin Durrant och prästen är så fascinerade av.
Återigen har dock Webb lyckats med att skriva en fantastisk historisk roman och jag ser verkligen framemot att även hennes två senare böcker blir översatta inom en inte alltför avlägsen framtid.
Mitt betyg på denna bok blir CCCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus

tisdag 9 september 2014

Inte riktigt enligt plan - Denise Rudberg & Hugo Rehnberg

Författare: Denise Rudberg & Hugo Rehnberg
Titel: Inte riktigt enligt plan
Utkom : 2014
Förlag: Lind Co


Andra böcker jag läst av samma författare (Denise Rudberg):

Väninnan, Storlek 37, O.S.A, Jenny S, Matilde, Åse, 
Ett litet snedsprång, Två gånger är en vana, 
Bara tre kan leka så



Baksidan:
Paula ska bli välgörenhetsarbetare, eller möjligen lärare. Hon har inte riktigt bestämt sig än men eftersom hon närmar sig 40 börjar det bli dags att sluta leva på pappas pengar.
Tom är en brottsmålsadvokat som förgäves försöker få omvärlden att glömma att han har ett förflutet som barnstjärna. 
På ett storslaget bröllop träffas Paula och Tom för första gången och det uppstår omisskännlig kemi mellan dem . Problemet är att det är Paulas bröllop - och att brudgummen är Toms studentkamrat. Förutsättningarna för en eventuell kärleksrelation är alltså usla. Och ödet ser till att göra oddsen ännu sämre. Men trots det har både Tom och Paula svårt att släppa tanken på varandra. 


Mitt omdöme
Denise Rudberg skriver återigen chiclit i överklassmiljö i ungefär samma stil som Jenny S och Matilde böckerna. Jag gillar det, boken är extremt lättläst och även om man förstår hur det ska gå så är vägen dit humoristisk och igenkännande. Denise Rudberg har skrivit kapitlen om Paula och Hugo Rehnberg kapitlen om Tom. De har lyckats väva ihop sitt författande väldigt bra, det blir inget hopp i sättet att skriva utan historien flyter på väldigt bra. Vill man ha en lättläst romantisk bok så kan jag verkligen rekommendera denna. För mig var det en perfekt bok att ta itu med efter sommarens läsuppehåll. 

Tanken är att de ska skriva en uppföljare men inte med Paula och Tom utan om några av bifigurerna i boken och det ser jag framemot. 
Mitt betyg på denna bok blir CCCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus

måndag 8 september 2014

Stenhjärtat - Katarina Wennstam

Författare: Katarina Wennstam
Titel: Stenhjärtat
Utkom : 2013
Förlag: Albert Bonniers

Andra böcker jag läst av samma författare:
Svikaren




Baksidan:
Mamman har sikte på disken där framme. Det är flera meter kvar men sköterskan i luckan har redan sett hennes panik, och ställer sig upp. "Hjälp mig! Ni måste hjälpa mig. Hon andas inte. Hjälp henne!" De kommer in till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm fredagen den 16 december, när resten av stadens barnfamiljer hänger sig åt adventsyra. Men det kommer inte att bli någon god jul för lilla Gloria, hennes syskon, mamma Pernilla och pappa Andreas. En olycka med ett spädbarn inblandat är illa nog. Men när misstanken om brott väcks kan ingen riktigt värja sig. Vem ger sig på en sex månader gammal baby? Det blir kriminalkommissarie Charlotta Lugns och målsägarbiträde Shirin Sundins sorgliga uppgift att ta reda på. 

Mitt omdöme
Den här boken grep inte tag i mig tillräckligt för att jag skulle lyckas läsa ut den med en gång. Jag började läsa i januari och slutförde den först nu i sommar. Wennstrams första bok om Charlotta Lugn och Shirin Sundin slukade jag direkt och förmodligen är denna också bra, men det är svårt att ge en ärlig recension när man det tog sådan tid att läsa ut den. Handlingen med ett skakat barn berör och man känner föräldrarnas osäkerhet gentemot varandra, är det någon av dem eller någon helt annan? Man kommer även Shirin och Charlotta ytterligare in på livet i denna bok och jag kommer definitivt att läsa även nästa del. 

Mitt betyg på denna bok blir CCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus


lördag 6 september 2014

Svartvintern - Marianne Cedervall

Författare: Marianne Cedervall
Titel: Svartvintern
Utkom : 2010
Förlag: Storyside

Uppläsare: Susanne Alfvengren och Gun Olofsson



Andra böcker jag läst av samma författare:
Svinhugg




Baksidan:
Byborna i lilla Kuivalihavaara förbereder sig på en vinter i lugn och ro, som vanligt. Älgjakten är över, lingon och andra bär är plockade och nu kan man gå i ide. Men så dyker operasångaren Ralph och hans pojkvän upp med storslagna planer för det gamla hotellet i byn. Plötsligt ser vintern ut att bli allt annat än lugn, och Ralph blir snart varse att det inte är alldeles enkelt att inte vara som alla andra i Kuivalihavaara. Dessutom tycks hotellet ruva på otäcka hemligheter och starka krafter verkar ha blivit satta i rörelse. 
Som tur är får Ralph två pålitliga bundsförvanter i väninnorna Mirjam och Hervor som kommer till undsättning på sitt eget vis. Mirjam, som fortfarande är omskakad efter de dramatiska händelserna på Gotland, vill dock inte ha något med Hervors hemliga dekokter och tankekraft att göra. Men när till och med Hervor blir utsatt för hot inser hon att det inte finns någon återvändo.


Mitt omdöme
Jag föll för Mirjam och Hervor när jag läste Svinhugg. Denna gång valde jag dock att lyssna på boken istället och vilken fröjd. Uppläsarna varvar hela tiden och eftersom den ena är från Gotland och den andra från Norrbotten så blir inlevelsen fantastisk. 

Jag gillar beskrivningen av en liten by i Norrbottens inland och personerna som bor där, en stor igenkänningsfaktor för mig som är uppväxt i en liten by i Norrlands inland. Kommer definitivt att fortsätta läsa/lyssna på Cedervalls böcker. Tips till alla som funderar på att läsa denna bok, lyssna istället så får ni ut ännu mer av boken.

Mitt betyg på denna bok blir CCCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus

fredag 5 september 2014

Bokbloggsjerka 5-8 september

Jag som trodde att jag skulle få mängder med tid att läsa och blogga i sommar fick verkligen bita i det sura äpplet och konstatera att det blev lite av allt, men en skön sommar har jag haft i alla fall. Nu är dock livet tillbaka till normala gängor och jag tänker passa på att vara med på Annikas bokbloggsjerka igen.

Får böcker dig att somna eller håller de dig vakna i all oändlighet på nätterna?

Jag tror aldrig jag har somnat när jag läst en bok, i så fall måste det ha varit som barn. Däremot så är det lätt till, att om boken är bra så läser jag längre än vad jag egentligen borde, ska ju bara läsa ett kapitel till. Korta kapitel i en bok blir lätt flera kapitel innan nattlampan slocknar. Boken jag läser just nu, "Av en annan värld" av Katherine Webb, är precis en sån bok som gör att min nattsömn blir lite rubbad, eftersom den hoppar mellan dåtid och nutid och kapitlen slutar alltid med något spännande och då måste man ju läsa minst ett kapitel till.
Ha en fantastiskt skön helg allesammans!

torsdag 4 september 2014

Förlåt mig - Lesley Pearse

Författare: Lesley Pearse
Titel: Förlåt mig
Utkom : 2014
Förlag: Damm

Andra böcker jag läst av samma författare:
Elizabeth, Beth & Susan, Adéle och Lotte




Baksidan:
Eva hittar sin mamma, Flora, livlös i familjens badkar. Hon har begått självmord. Men en olycka kommer sällan ensam och när Evas pappa Andrew avslöjar att han inte är hennes biologiske far, raseras Evas värld fullständigt. Mystiken tätnar och Eva söker sig bakåt i sin mammas dunkla fotspår, bland annat för att få veta vem hennes riktige pappa är. Samtidigt tycks någon vara beredd att gå till ytterligheter för att hon inte ska lyckas med detta.

Mitt omdöme
Även jag måste börja med att säga Förlåt mig för min sena recension. Jag läste ut boken i början på juni, men har inte haft tid att skriva recensionen förrän idag.

Återigen har Lesley Pearse lyckats porträttera en stark kvinna som trots alla livets motgångar tar sig framåt i livet. När man tror att lyckan är på väg mot henne, så händer återigen något oförutsett, Eva är en person som man lätt fastnar för och tar till sig. Att boken dessutom är en riktig bladvändare gör inte saken sämre. 
Mitt betyg på denna bok blir CCCCc.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus


Stort tack till Damm förlag (Massolit) för recensionsexet