söndag 30 mars 2014

Svinhugg - en bloggdala recension

Författare: Marianne Cedervall
Titel: Svinhugg
Utkom : 2009
Förlag:  Natur och Kultur


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget




Återigen dags att springa till dammen i det vårvackra Bloggdala för att möta upp mina vänner. Denna gång är det Ulrika som har valt bok, första boken i serien om Mirjam och Hervor, skriven av Marianne Cedervall som vi ska diskutera kring.
Boken handlar om den gotländska Mirjam, prästdotter som utbildat sig till läkare och "häxan", spåtanten eller vad man nu ska kalla Hervor. Mirjam och den norrländska Hervor blir vänner när Mirjam hamnar i hennes by Kuivalihavaara efter att ha blivit rejält lurad av en gammal bekant och satt på bar backe. Tillsammans köper de ett gammalt kapell på Gotland och bestämmer sig för att hämnas på de tre männen som lurade Mirjam.

Jag gillar boken och längtar till Gotland bara genom att läsa skildringarna om Kajpe Kviar, inga problem att se Gotlands vackra rosor och stenhus framför mig. Jag känner igen mig i kopplingen som görs till Norrbotten och svårigheten att sitta utomhus i Norrbottens inland en härlig sommarkväll med "ohyran" (Norrlands flygvapen) surrande kring öronen. När en författare kan med sitt språk få en att känna att man är på plats, då har man lyckats.
Sakta växer berättelsen om hur de tre männen lurade Mirjam fram och hennes beslut att överleva trots att hon hamnat på ruinens brant. Vänskapen mellan kvinnorna känns genuin och eftersom jag brukar gilla böcker med lite övernaturliga inslag så faller denna mig väl i smaken.
Jag ångrar att jag inte lyssnade på den som ljudbok, där tydligen Susanne Alvegren är en av uppläsarna, det skulle ha gett den gotländska dialekten i boken en än tydligare bild.
Jag kommer definitivt att läsa mer böcker om Mirjam och Hervor, så återigen måste jag tacka alla invånare i Bloggdala för att ni hjälper mig att läsa böcker som förmodligen skulle gått mig förbi.
Betyget blir inte full pott, men en stark CCCC.



En smakbit på söndag

Nu var det längesedan jag var med på Flukten från virkelighetens söndags smakbitar, har inte varit hemma en helg på väldigt länge. Lite typiskt att en helg med kanonväder som denna väljer man att sitta hemma vid datorn istället för att vara ute till fjälls. Men ibland så måste man och det finns ju vissa fördelar och det är ju det här med smakbitarna.

Idag har jag valt den bok som jag precis öppnade upp i min läsplatta (Visning pågar av Sofie Sarenbrant) och gillade direkt överskriften:
Söndagen den 30 mars (passande eller hur?!)

Smakbiten kommer från första sidan:


Hon ligger alldeles stilla under sänghimlen. I skenet från den röda nattlampan ser jag hennes slutna ögon och ett ansikte som utstrålar harmoni. Täcket har hasat något åt sidan, men tack vare det långärmade nattlinnet prytt med små blommor fryser hon nog inte. Hennes mörka lockar vilar mot huvudkudden och gosedjuren sitter uppradade intill, nästan som en skyddsmur. Det är svårt för mig att inte bli nostalgisk och tänka tillbaka på min egen barndom, på hur enkelt och bekymmersfritt allt var på den tiden. Det var innan jag förstod hur många hjärtlösa människor det finns i den här världen, sådan som går över lik för att komma det de vill.


Som sagt en liten smakbit ur Sofie Sarenbrants senaste bok som jag ser framemot att fortsätta läsa mer ur.
För er som vill så finns det en liten boktrailer här

Ha en skön läs söndag allesammans!

fredag 28 mars 2014

Bokbloggsjerka 28-31 mars

Nu har det varit tomt på nya inlägg i min blogg i en hel vecka. Vet inte vart tiden tagit vägen, men veckan har varit fylld av möten och en massa annat. Har dessutom börjat en kurs i Wordpress som tar en massa tid, så därför är det perfekt med en jerka så att jag kommer igång igen.
Denna vecka undrar Annika genom att lägga upp en bild på en tatuerad arm:

Är det här något som du skulle kunna tänka dig att göra? Vad skulle det i så fall bli, och inte minst, var på kroppen skulle du placera konstverket?

Mitt enkla svar blir nej, jag antar att jag är gammaldags, men jag har väldigt svårt att tänka mig en tatuering. Jag respekterar att andra tatuerar sig och kan till och med tycka att det är snyggt, men att ha en egen som sitter kvar för resten av livet känns bara nej, nej, nej.

När ni ändå har jerkat er hit kan jag passa på att ställe en fråga till er:
Jag funderar att i första hand flytta min reseblogg till Wordpress, men har lite ångest över att lämna Blogger, så därför passar jag på att få höra vad andra tycker och varför ni bloggar på den plattform ni idag har?

Förhoppningsvis hinner jag läsa lite böcker i helgen, att nå upp till 10 böcker som var min plan i början på månaden är dock omöjligt :-)
Trevlig helg så ses vi vidare i bloggvärlden.

lördag 22 mars 2014

Kvinnan i rummet - Jussi Adler-Olsen

Författare: Jussi Adler-Olsen
Titel: Kvinnan i rummet
Utkom : 2011
Förlag: Storyside
Uppläsare: Stefan Sauk

Andra böcker jag läst av samma författare:
Första boken i serien om avdelning Q




Handling:
En vacker vinterdag försvinner den unga och lovande politikern Merete Lynggaard spårlöst. Medierna kastar sig över fallet och börjar spekulera vilt om allt ifrån självmord och mord till kidnappning och frivilligt försvinnande. Polisen inleder en stor utredning men Merete är som uppslukad av jorden.

När kriminalinspektör Carl Mørck så småningom får ansvaret för utredningen börjar det hända saker. Snart är Mørck och hans assistent Hafez el-Assad en hänsynslös förbrytare på spåren. Hittar de galningen innan det är för sent?

Mitt omdöme:

Jag har hört så mycket om Avdelning Q och äntligen har även jag lyssnat på första delen. Jag måste hålla med alla som säger att denna serie är bra, för det är den verkligen. Det är första gången som jag lyssnar på Stefan Sauk som uppläsare och det var en positiv upplevelse. Han läser med inlevelse och gör historien väldigt bra.
Jag kommer definitivt att läsa eller lyssna på resterande delar som har kommit ut.
Mitt betyg blir CCCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus

onsdag 19 mars 2014

Grejen med verb - Sara Lövestam

Författare: Sara Lövestam
Titel: Grejen med verb
Utkom : 2014
Förlag:  Piratförlaget


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget




Handling
Om verb vore medborgare, vilka skulle styra landet? Varför är particip som lustiga krabbor och vad är likheten mellan preteritumsystemet och Stålmannen?

Mitt omdöme
Svaret på dessa frågor om man läser Sara Lövestams bok om verb. Jag önskade verkligen att jag haft denna bok som lärobok när jag skulle lära mig verb, vilken underbar bok. Även om man idag inte är i samma behov av kunskapen om alla verbformer så skrattar jag på många ställen. Jag kommer fortfarande att ha svårt att inte säga imperfekt utan använda det nya uttrycket preteritum, trots den fina sagan om preteritums uppkomst. En mycket rolig och lärande bok som jag rekommenderar varmt, jag garanterar att om man har prov i svenskans verb så kommer denna bok att hjälpa till att få högsta betyg. 

Blev dessutom väldigt intresserad av Sara Lövestams andra böcker som jag helt missat, så nu blir det till att läsa någon roman av henne också.
Betyget blir CCCC.

Tusen tack till Piratförlaget för recensionsexet.

Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus

Mad about the boy - Helen Fielding

Författare: Helen Fielding
Titel: Bridget Jones - Mad about the boy
Utkom : 2014
Förlag:  Forum


Andra böcker jag läst av samma författare:
Bridget Jones dagbok




Handling
I Bridget Jones. Mad about the boy har Bridget Jones fyllt 50, fått två barn, det är fortfarande trassligt på kärleksfronten, och sociala medier gör inte livet lättare.

Vad gör man om en väninna har 60-årsfest samma dag som ens pojkvän har 30-årsfest? Är det fel att ljuga om sin ålder när man nätdejtar? Är det värre att dö av botox eller att dö av ensamhet till följd av rynkor? Twittrar verkligen Dalai Lama eller är det hans assistent? Är det vanligt att få färre följare ju mer man twittrar? Är det normalt att vara för fåfäng för att ta på läsglasögonen när man kollar om ens toyboy har huvudlöss? Är det samma sak att ligga med någon efter 2 dejter och 6 veckors messande som det var att gifta sig med någon efter 2 möten och 6 månaders brevskrivande på Jane Austens tid?

Bridget Jones grubblar över dessa och andra dilemman medan hon snubblar fram i tillvaron som ensamstående mamma och försöker twittra och sms:a samt återerövra sin sexualitet i det som vissa omoderna människor kallar "medelåldern".


Mitt omdöme
Åh, vad härligt att återse Bridget Jones och nu i min egen ålder. Jag gillar verkligen sättet Fielding skriver, man kanske själv skulle summera varje dag i antal lästa mail, antal ätna kalorier etc som Bridget Jones gör.

Den här boken innehåller det mesta, man får en inblick i den sorg som Bridget känner efter sin makes hastiga död och paniken att inte klara av att vara en bra mamma. Även om man ganska snart förstår hur allt kommer att sluta så gillar jag sättet som författaren tar en dit på.
Betyget blir CCCC.

Tusen tack till Forum för recensionsexet.

Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus

En liten värld - Åsa Hellberg

Författare: Åsa Hellberg
Titel: En liten värld
Utkom : 2014
Förlag:  Forum


Andra böcker jag läst av samma författare:
Casanovas kvinna
Sonjas sista vilja
Sonjas hemlighet

Handling
Har man ingen reskamrat får man väl följa efter någon som är på väg till Arlanda, tänker Elsa, 70-årig änka som inte längre vill sitta ensam i Farsta. I Smyg följer hon slumpvis utvalda personer och hon hinner komma till både Västerås och London innan den riktigt stora resan står för dörren.
Isabella, före detta filmstjärna, blir fortfarande igenkänd för sitt vackra ansikte. Vid 50 står hon i ett vägskäl och funderar vad hon ska göra av sitt liv. Ska hon sälja sitt framgångsrika företag, ska hon flytta utomlands, ska hon någonsin våga öppna sitt hjärta för en man igen?
Carina, Isabellas färgsprakande väninna, bor i England och blev nyligen lämnad av sin man för en yngre talang. När allt vänds upp och ner drar hon med sig Isabella i ett nytt projekt: de ska bo och arbeta tillsammans på den engelska landsbygden.
Slumpen eller om det kanske är ödet, för samma Elsa med Carina och Isabella och de tre kvinnorna får stor inverkan på varandra. Alla försöker de hitta nya vägar i tillvaron, men det är betydligt svårare att förändra sig själv och sitt liv än de trodde.

Mitt omdöme
Återigen en fullträff av Åsa Hellberg, jag gillar verkligen hennes persongalleri. Tanken med att bara följa efter en person på Arlanda Express är tilltalande. I denna bok så hamnar man i både London, New York och Bombay. Alla huvudpersonerna i boken är tilltalande och jag gillar dem direkt. Hellbergs sätt att ge varje person ett kapitel med ett slut på varje kapitel som tvingar en att läsa vidare är ett genidrag, det blir en riktig bladvändare. Man kan ganska snart räkna ut vem som faller för vem, men det gör absolut ingenting, värmen mellan personerna genomstrålar hela boken. Rekommenderar denna varmt.
Betyget blir CCCCc.

Tusen tack till Forum för recensionsexet.

Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus

fredag 14 mars 2014

Bokbloggsjerka 14-17 mars

Tänk vad veckorna springer iväg, nu är det återigen helg och dags för en ny bokbloggsjerka hos Annika, som idag handlar om vilka böcker man inte hittar i min bokhylla.

Veckans jerka har hämtat inspirationen från BOTNS podcast: Do readers have to be collectors?

Självklart behöver man inte spara alla böcker som man läser, men jag har väldigt svårt att göra mig av med böcker. För några år sedan så var våra bokhyllor så överfulla så vi fick plocka bort en massa och istället för att slänga eller ge bort dem så stoppade vi in dem i vår "igenbyggda" garderob som även förvarar vårt ventilationsaggregat. Efter att ha tröttnat på att se dem där två gånger per år när "luckan" öppnades för service så slängde vi de flesta, idag saknar jag en del av de böcker som jag tror ingick i den bunten.
Tyvärr börjar mina bokhyllor igen att snart krokna av tyngd, så vi får se vad som händer när det blir dags att renovera rummet som de står i. Turligt nog har mitt inköp av en läsplatta gjort att jag har börjat fylla den med böcker och där tar de inte alls lika stor plats och väger betydligt mindre:-)
Tillsammans med denna jerka har även Annika en utlottning på några fantastiskt fina boklådor, och ifall jag skulle ha turen att vinna så väljer jag denna boklåda hos Nillas Handelsbod.


Ha en trevlig helg allesammans så ses vi i bokbloggvärlden!

onsdag 12 mars 2014

Nytt i bokhyllan

Nu har mina sista fynd från bokrean (och några extra böcker som slank med) kommit. Just nu har min läsning i det närmaste avstannat eftersom det är extremt mycket både på jobbet och på kvällarna, så hur jag ska klara av min utmaning att läsa 10 böcker i mars återstår att se. Förhoppningsvis så lugnar det snart ner sig och jag kan krypa upp i soffan och läsa igen.
Här ser ni mina fynd, antar att många (de flesta) har läst Jonas Gardells serie, men hur är det med de övriga?


lördag 8 mars 2014

Världsutmaningen

Ytterligare en utmaning som jag inte kan motstå att hoppa på. Jag som är så insnöad på engelsk, amerikansk och svensk litteratur behöver vidga mina sinnen och därför väljer jag att hoppa på Anna på bloggen och dagarna går... världsutmaning. Så här skriver Anna på sin blogg:

"Läs böcker från så många olika länder som du vill under 2014 och skriv sedan ett liten blänkare på bokmässans community och tipsa oss andra. Era tips taggar ni med världsutmaningen 2014 och landet samt världsdelen som författaren kommer från. Jag själv kommer att publicera ett tips där och en längre text här på min blogg men man gör precis som man vill. Jag kommer att twittra under #världsutmaningen2014 också". 

Min utmaning blir att under 2014 försöka läsa böcker från tio olika länder. Vet att det kommer att bli svårt att avgöra ibland om det ska vara författarens hemland eller landet som boken handlar om, men här tänker jag ta mig friheten att göra det som känns mest aktuellt från bok till bok. Hur gör ni andra?

fredag 7 mars 2014

Bokbloggsjerka 7-10 mars

Helgen är i antågande och dags för en bokbloggsjerka hos Annika, som idag handlar om vilka böcker man inte hittar i min bokhylla.

Inspirationen till veckans jerka är hämtad från The Guardians artikel "Which book will never be find on your shelves"?

Jag läser i princip allt från skräck till romans, en och annan biografi har det också blivit genom åren. Jag försöker bredda mitt läsande och tycker att jag är öppen för det allra mesta.
Det enda som absolut inte faller mig i smaken är diktsamlingar, jag har inte förmågan att tycka att de ger mig något. Sedan finns det några tyngre klassiska verk som man minns med skräck från skolan som jag har svårt att tänka mig att införskaffa. Kan dock hända att de idag skulle tilltala mig betydligt mer än de gjorde för 30 år sedan.

Nu hoppas jag på att snön återvänder snart så att man kan njuta av den annalkande vårvintern till fjälls. Tyvärr ser det ut som om det blir en kort säsong i år :-(.
Ha en trevlig helg allesammans, nu ska jag jerka runt lite och se vilka böcker ni andra undviker.

onsdag 5 mars 2014

Bokgeografi - Tyskland

Svårt med tysk litteratur, men det är det här jag gillar med att vara med på Lindas bokgeografi. Jag öppnar ögonen för andra länder och lämnar min komfortzon som till största delen ligger i Sverige och i de anglosaxiska länderna.
Tyskland, jag som älskar att läsa om andra världskriget och tiden i DDR, ser verkligen framemot att titta igenom andras bokgeografi inlägg för att hitta lästips, men att hitta svaren på frågorna till veckans bokgeografi var inte helt lätt.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Tyskland eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Här har jag nästan rivit ut hela bokhyllan som består av ett helt gäng med böcker, många med flertalet år på nacken, för någonstans måste det finnas någon bok som jag läst om andra världskriget. Men det får sluta med att jag istället väljer den guidebok Berlin på åtta kapitel av Carl-Johan Vallgren som jag plöjde igenom innan vår Berlin resa för ett antal år sedan. En helt perfekt sådan eftersom man fick en bra inblick i Berlin och folket som bor där, tror faktiskt att det är den enda guidebok som jag verkligen läst från pärm till pärm.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Tyskland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Usch, vad jag skäms över att ha så dålig koll på Tyskland, här måste det bli skärpning. Den enda som jag kan komma på och som jag minns att jag en bok av våra tyska vänner för att jag skulle lära mig tyska var Der Kleine Prinz, men den är om jag inte missminner mig skriven av en fransk författare.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Tyskland, som du inte läst, men är nyfiken på.
Jag har hört så mycket om boken Adams arv så att jag beställde den förra veckan på Adlibris bokrea. Förhoppningsvis ligger den i morgondagens bokskörd på posten. Måste verkligen skärpa mig och försöka hitta fler tyska författare att läsa, så tips mottages gärna.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Tyskland.
När jag tänker på Tyskland, så är slott bland det första som jag tänker på (om man bortser från skidskytte). Jag skulle gärna vilja åka dit och besöka några vingårdar och slott. Som barn besökte jag tillsammans med min mor, bror och svägerska Mainau, men vid 12 års ålder var jag inte riktigt lika intresserad av en vacker trädgård som jag skulle vara idag. I övrigt har jag dålig koll på tysk kultur.

måndag 3 mars 2014

Bokmaraton

Till slut kunde jag inte motstå frestelsen utan föll för att hänga på Bokmosters läsmaraton vilket innebär att jag ska hinna med att läsa 10 böcker under mars månad.
Blir till att ta semester någon dag och sitta hemma i soffan och läsa :-). Har hittills läst som mest 8 böcker en månad, så nu blir det till att kavla upp ärmarna och köra hårt.

söndag 2 mars 2014

Summering av februari

Lästa böcker
  1. Vinter i drömhuset - Maeve Binchy
  2. 11 gram sanning - Daniel Akenine
  3. Hennes iskalla ögon - Carin Gerhardsen
  4. Bröllopsnatten - Sophie Kinsella
  5. Medan mörkret faller - Anna Lihammer
  6. Örfilen - Christos Tsiolkas
  7. De oskyldiga - David Baldacci

Totalt : 7 böcker (2738 sidor)
Författare: 3 svenska, 1 engelsk, 1 amerikansk, 1 australiensisk och en 1 irländsk

Bästa boken: Extremt många riktigt bra böcker, svårt att välja den absolut bästa, men det blir Vinter i drömhuset av Maeve Binchy. En bok som får en att längta till en grå och disig irländsk vinter måste helt enkelt få toppbetyg.

Sämsta boken:  Måste tyvärr skriva Bröllopsnatten av Sophie Kinsella, men det beror mycket på att övriga böcker jag läst varit så väldigt bra. Kinsellas böcker är väldigt lättlästa, men denna gång räckte det inte till mer än en trea i mitt betyg.

Största överraskningen: Vinter i drömhuset, Binchy är en helt ny bekantskap för mig, trist att det var hennes sista bok, men hon har skrivit många innan denna så jag har många fler att upptäcka.

Summering: Trots ett OS som tog mycket av min lästid, så lyckade jag läsa lika mycket som i januari, vilket är helt otroligt.

Utmaningar: Spänningsutmaningens februaribok De oskyldiga lyckades jag läsa och även Bloggdalas cirkelbok Örfilen, i kaosutmaningen lyckades jag stryka två rader. Boktolvan består fortfarande av tolv olästa böcker, så nu börjar det bli dags att ta itu med någon.

Planerar att läsa i mars: Jag planerar att läsa boken Flickan under jorden, som en del i spänningsutmaningen (och Boktolvan) ,Bloggdala cirklar kring boken Svinhugg i mars. Dessutom funderar jag på att hoppa världsutmaningen så att jag vidgar mina läsvyer och då bör jag hitta en författare som inte kommer från Sverige, England eller USA redan i mars. Vi får se hur det blir med det.

lördag 1 mars 2014

Spänningsutmaningen i mars

Ny månad vilket innebär dags att välja bok till Mias spänningsutmaning. Denna gång tänker jag slå två flugor i en smäll och välja en bok som jag även har på min boktolva, som det går väldigt trögt med.
Så äntligen tänker även jag läsa en bok av Elly Griffiths och börjar såklart med hennes första  Flickan under jorden. Det var en bok som inte var helt lätt att få tag på, men via Bokbörsen så lyckades jag till slut och nu är det äntligen dags att börja läsa den. Recension kommer förhoppningsvis den 31:a mars.