fredag 31 januari 2014

Bokbloggsjerka 31 januari - 3 februari

Fredag och dags för en ny jerka. Annika. I veckan undrar Annika följande:

Vilket förlag tycker du släpper flest bra böcker per år?

En otroligt svår fråga att svara på. Innan jag började blogga tänkte jag aldrig på vilket förlag som gav ut vilken bok, men nu är jag väldigt medveten om vem som gett ut boken. I takt med att jag har haft turen att få ett antal recensionsex så har jag upptäckt många nya förlag. Bazar är ett företag som jag aldrig uppmärksammat tidigare, men de har överraskat väldigt positivt. Men för att svara på veckans fråga så valde jag att titta på vilket förlag som jag läst flest böcker från och då måste jag säga Damm och Forum. Modernista som var Annikas svar ser ut att ha många bra böcker, men jag har inte läst en enda bok från dem ännu, så där har jag ett nytt förlag att upptäcka och det finns säkert många fler.

torsdag 30 januari 2014

Isvittring - Solveig Vidarsdotter

Författare: Solveig Vidarsdotter
Titel: Isvittring
Utkom : 2013
Förlag:  Frank


Andra böcker jag läst av samma författare:
Debut




Handling:
Skoterparadiset Gäddede i norra Jämtlands fjällvärld drabbas av en ofattbar tragedi när vaktmästaren på ett elevhem hittar en tioårig pojke hängd från en takbjälke.
Det som först bedöms vara självmord visar sig snart vara resultatet av en hänsynslös gärningsmans vrede. Händelsen skakar om innevånarna och inte minst den fältstab som länskriminalen upprättar för att utreda mordet.
Närpoliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo kastas in i en utredning där deras lokalkännedom inte alltid uppskattas till fullo av kollegorna från Östersund.
Misstankarna riktas åt flera håll och stämningen hårdnar - i synnerhet på elevhemmet där bröderna Varra håller Thomas bästis Myran och de andra barnen i skräck.
När mordutredningen inte ser ut att kunna komma vidare försvinner en person spårlöst och under tiden polisen och byborna letar står det klart för Ingrid att fler människor svävar i fara.
Isvittring är Solveig Vidarsdotter debut. Det är en välskriven psykologisk spänningsroman om brott och dess bakomliggande drivkrafter. Författaren gestaltar insiktsfullt människorna i den lilla byn Gäddede och mejslar sakta fram den underliggande problematik som kulminerar i våld och död.


Mitt omdöme
Det här var en bok som jag kom in i på en gång och sedan hade väldigt svårt att lägga ifrån mig. Roligt att läsa en deckare som utspelar sig inte så långt hemifrån. 

Polisen Ingrid som flyttar från Stockholm och hem till den lilla orten Gäddede för att arbeta som polis känns genuin och äkta. Det märks att författarinnan känner sin hembygd och förmodligen också en viss hemlängtan.
Miljöbeskrivningarna är fantastiska och jag gillar verkligen beskrivningen av lukten när det är dags för isen att lägga sig - Isvittringen. Jämtland är vackert!
En otroligt stark debut och jag hoppas verkligen att det kommer en fortsättning så att man får läsa mer om Ingrid och hennes kollega.
Betyget på min januaribok i Spänningsutmaningen blir CCCCc.

Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus

onsdag 29 januari 2014

Tango för vilsna själar

Författare: Lucy Dillon
Titel: Tango för vilsna själar
Utkom : 2014
Förlag: Forum


Andra böcker jag läst av samma författare:
Ensamma hjärtan och hemlösa hundar, Hundar, hus och hjärtats längtan, Och så levde de lyckliga



Handling:
När den före detta proffsdansaren Angelica återvänder till Longhampton för att städa ur sin mammas hus, bestämmer hon sig för att starta en danskurs på orten. Dit kommer Katie och Ross som försöker rädda sitt äktenskap, där de inte längre vet vem som för vem. Lauren som drömmer om ett sagobröllop och den perfekta brudvalsen medan hennes blivande make Chris mest vill ha det hela överstökat. Och så Laurens föräldrar. De vill ju inte göra bort sig på festen, men mamma Bridget bär på en gnagande hemlighet som skulle kunna vända uppochned på deras lyckliga liv tillsammans.

Under Angelicas ledning lär sig paren steg för steg mer om sig själva och det som är viktigt i livet, och i tangons och salsans virvlar inser de att man aldrig kan dölja något för sin danspartner ...


Mitt omdöme
Detta är Lucy Dillons debut som för första gången är översatt till svenska. Jag har läst hennes övriga böcker (översatta till svenska) som jag också gillat mycket. I denna bok är det inga hundar med, som varit lite av hennes signum i de övriga tre böckerna jag läst. Det gör absolut ingenting, denna bok är härligt skriven och jag fick ett stort sug efter att dansa och gå en danskurs. Om en bok får mig att sätta mig vid datorn för att söka efter innehåll som tas upp i boken, så har författaren verkligen lyckats.

Alla huvudpersonerna i boken känns genuina och väl genomtänkta, jag gillar Angelica och blir tidigt nyfiken på hennes historia. Problemen som de övriga paren har är vardagliga och lätta att förstå. Kort sagt så är detta en mycket lättsam historia och lättläst. Den sprider verklig värme i januarikylan och nu söker jag febrilt efter en kurs i latinamerikansk dans i vår :-)
Mitt betyg blir CCCC.

Tusen tack till bokförlaget Forum för recensionsexet.

Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus

tisdag 28 januari 2014

Svinen - Lotte & Sören Hammer

Författare: Lotte & Sören Hammer
Titel: Svinen
Utkom : 2012
Förlag:  Bazar


Andra böcker jag läst av samma författare:
Debut




Handling:
En tidig morgon gör två barn en fruktansvärt fynd. I skolans idrottssal hittar de fem nakna och svårt misshandlade män. De hänger ned från taket med matematisk precision och scenen liknar en offentlig avrättning. Polisinspektör Konrad Simonsen och hans team kommer till platsen. Det visar sig snart att skolans vaktmästare, den lätt alkoholiserade men begåvade Per Clausen, vet mer om morden än vad han vill berätta. Men vad är motivet och varför den spektakulära iscensättningen

Mitt omdöme
Detta är första boken om Konrad Simonsen och hans team, jag har fått bok nummer två som recensionsex av Bazar och passade på att läsa denna innan det är dags för recensionsboken.

Det tog mer än halva boken innan jag kände att jag kommit in i handlingen och fått lite mer grepp om huvudpersonerna. Inledningen var rörig med massa olika gärningsmän och poliser så man var tvungen att vara på topp genom hela läsningen. Hade nästan bestämt mig för att sluta läsa, men då tog den fart och de sista hundra sidorna gör att jag gärna vill läsa nästa bok också. Förhoppningsvis så kommer man lättare in i den.
Vet inte om det är översättningen till svenska eller om det är språket i boken som gör den lite svårläst, men som sagt, jag ska läsa nästa bok i serien innan jag tar slutlig ställning om denna serie är något för mig eller inte.
Mitt betyg blir CCC.

Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus

måndag 27 januari 2014

Tematrio - England

I veckan vill Lyran att vi ska skriva om tre engelska författare eftersom hon ska besöka London. Jag skulle gärna ha följt med henne, jag älskar London och England, så att välja tre engelska författare blir svårt. Svårigheten ligger i att jag måste välja bara tre, vilka ska jag välja bort. Efter lite funderande har jag till slut valt följande;

1. Victoria Hislop.  Hennes bok Längtans ö, ligger fortfarande på topp i min lista över bästa böcker. En fantastisk bok om Spinalonga på Kreta.

2. Jeffrey Archer. Har varit en av mina favoriter i många år. Hans senaste triologi om Harry Clifton är klart läsvärd. Men de absolut bästa är Blodsbröder och Dömd till fängelse.

3. Sophie Kinsella (eller Wickham som hon egentligen heter).  Hennes lättsamma böcker brukar sällan göra mig besviken. Bröllopsnatten är hennes senaste översatt till svenska, som jag tyvärr inte har läst ännu.

  


Nu ska jag surfa runt och se vilka författare ni andra har valt och förmodligen hitta fler måste läsa böcker.

Röd måne - Elisabet Nemert



Författare: Elisabet Nemert
Titel: Röd måne
Utkom : 2013
Förlag: Forum
Uppläsare: Anna-Maria Käll

Andra böcker jag läst av samma författare:
Ingen



Handling:
Månen lyser flammande röd den frostiga höstnatt i nådens år 1626 när läkekvinnan Ingrid Ingemarsdotter rider mot sitt hem, gården Näs nära Skokloster i Uppland. Röd måne är ett djävulstecken, ett lockrop från den onde själv som då kallar de sina till sig. När månen är röd håller man sig inomhus om man är rädd om sin själs salighet.

Plötsligt bryts tystnaden av ett spädbarns hjärtslitande gråt och vid vägkanten hittar Ingrid ett övergivet nyfött flickebarn. Flickan döps till Indra och växer upp hos Ingrid, som skänker henne all sin kunskap om växternas läkande förmåga.

Men Indra har också begåvats med läkande händer, en förmåga som måste hållas hemlig. Den som har kraft att läka sjukdom har också kraft att framkalla det som är ont. Och straffet för trolldom är döden.

När häxbålen tänds över landet drar en klappjakt igång som tvingar Indra på flykt.


Mitt omdöme:

Vilken underbar bok! Jag har under en längre tid försökt lyssna klart på Mormor hälsar och säger förlåt, men det har gått riktigt trögt, så tillslut beslutade jag mig för att byta bok i mobilen. Jag ångrar inte att jag valde Röd Måne. Strykning, städning ja, minst sagt alla tråkiga sysslor har under senaste veckan gjorts med ett leende på läpparna och med denna härliga bok i öronen. Berättelsen om Indra är välskriven och jag kommer snabbt in i handlingen, miljöerna i 1600-tals Sverige beskrivs på ett sätt som gör att man känner hur man själv står där. Jag gillar verkligen böcker som kan få en att fly från sin vardag och kastas in i någon annans. Eftersom jag gillar historiska romaner och inte har något emot att det även finns lite ockulta händelser inblandat så har jag hittat en ny favoritförfattare som tack och lov har skrivit flera böcker innan denna, så nu kommer jag att få ett skinande rent hem :-). Anna-Maria Käll som uppläsare är återigen suverän.
Mitt betyg blir CCCCc.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus

söndag 26 januari 2014

En smakebit på söndag

Här kommer mitt bidrag till Flukten från virkelighetens söndags smakbitar. Jag gillar verkligen dessa smakbitar, man hittar flera intressanta böcker genom att läsa andras smakbitar.

Boken som jag har valt veckans smakbit ifrån, har jag precis läst ut, min recension av boken kommer om några dagar. Boken är Lucy Dillons debut som precis har blivit översatt till svenska och smakbiten kommer från sidan 8.



Angelica slöt ögonen och drog in doften som huvudstupa förde henne tillbaka till sextiotalet, till femtiotalet - bonvax och träpanel och årtiondens damm som trampats in i golvet. Hon hade alltid haft känslan av att man här i Memorial Hall med lätthet kunde försätta sig tillbaka till den tid då den byggdes bara man dämpade belysningen och spelade den rätta, långsamma valsen.
Ja, det stämde, tänkte hon när hon uppfattade det långsamma stånkandet från de urmodiga rörledningarna. Man kunde nästan den lätta beröringen från taftkjolarna som svischade förbi i dunklet där inne och höra knarrandet i takbjälkarna och männens dämpade "Får jag lov?" som ett eko av trettiotalet.


Jag lovar att denna bok inbjuder till mycket dans! Ha en trevlig söndag allesammans.

lördag 25 januari 2014

Bokbloggsjerka 24-27 januari

jerka11Kylan har kommit även till Jämtland, även om det idag är betydligt mildare än igår kväll. Istället har det börjat blåsa rejält så det känns helt okey att ägna sig åt läsning och att svara på veckans bokbloggsjerka hos Annika. I veckan undrar Annika följande:

Har du ett konto på Boktipset, Goodreads eller båda? Vilken av dem är bäst och varför?

Jag har länge haft ett konto hos Boktipset, men inte varit speciellt aktiv. Har precis startat ett konto på Goodreads så det känns omöjligt att utvärdera den sidan ännu.
Boktipset har gett mig en del uppslag på böcker som skulle kunna passa mig, men jag föredrar nog att läsa bloggar istället och de tips man får den vägen istället.
Så mitt svar på frågan blir nog nada, om ni förstår vad jag menar.
Trevlig helg på er alla!

Kaffe med rån - Catharina Ingelman-Sundberg

Författare: Catharina Ingelman-Sundberg
Titel: Kaffe med rån
Utkom : 2012
Förlag:  Forum


Andra böcker jag läst av samma författare:
Mäktig mans kvinna, Brännmärkt, Förföljd och Befriad



Springer till brunnen i Bloggdala för att träffa mina vänner som har läst boken som jag hade valt denna gång. Blir spännande att höra vad de tycker!

Själv känner jag mig lätt besviken. Jag har läst flera historiska böcker av Catharina Ingelman-Sundberg och verkligen gillat hennes böcker. Tyvärr når inte denna bok upp till de förväntningar jag hade.

Denna gång ger sig Ingelman-Sundberg på att skriva en komedi om ett antal åldringar på ett ålderdomshem som tröttnar på den dåliga maten och besparingar och bestämmer sig för att göra ett brott och hamna i fängelset istället, där de är övertygade om att de får det bättre.

Jag gillar tanken med boken och huvudpersonerna i sig är charmiga, men det blir lite väl mycket Jönssonligan över den nybildade Pensionärsligan för att jag ska gilla den fullt ut. Det mesta blir inte riktigt som de hade tänkt sig.
Trots att boken är lättskriven så har det tagit lång tid att ta sig igenom den, vissa partier är roligare än andra, men tyvärr inte tillräckligt för att jag ska fastna helt.
Det blir lätt att jag tänker på min egen far som bor på servicehus och hans alla vänner där och känner en enorm tacksamhet för att servicehuset han bor på inte har några likheter med AB Diamanten. Jag tror dock att pappa skulle gilla att läsa boken och känna igen sig i Snillet, som hela tiden kommer på nya uppfinningar.

Jag vet inte om jag kommer att läsa hennes fortsättning som kommer till våren, men det kan hända.
Boken får betyget CCc.



torsdag 23 januari 2014

Böcker som jag ser framemot


Har surfat runt lite bland olika förlag och deras kommande utgivningar och här är de böcker som hamnar på min önskelista, det finns garanterat flera, men hos många förlag har jag inte hittat vårens böcker.

Anna Lihammer - Medan mörkret faller -27 januari
Maria Gustavsdotter - Ulrikas bok - 10 mars




Maeve Binchy - Vinter i drömhuset - Januari
Michael Mortimer - Fossildrottningen - Maj



Sophie Kinsella - Bröllopsnatten - Januari
Sofie Sarenbrant - Visning pågår - Mars
Jeffrey Archer - Välbevarade hemligheter - Mars



Daniel Akenine - 11 gram sanning - Januari


M.L Stedman - Fyren mellan haven - Mars
A.S.A Harrison - Hustrun - Mars





måndag 20 januari 2014

Tematrio - Bokprylar

Vart tar tiden vägen. Det känns som om dagarna bara rinner iväg och jag hinner inte med någonting. Tänkte bryta av mitt i allt ståhej och vara med på veckans tematrio hos Lyrans noblesser. Den handlar denna vecka om bokprylar som jag har eller som jag vill ha!

1. Jag har idag en surfplatta som jag använder och gillar skarpt, men jag skulle vilja prova en läsplatta och se ifall det är någon skillnad. Är lite tveksam eftersom läsplattan saknar belysning, men jag återkommer om jag får tillfälle att prova en.

2. Min läshörna i vårt vardagsrum. När vi renoverade vardagsrummet för några år sedan beslöt vi att inte ha någon TV där utan endast en braskamin och en soffa med varsin divan. Jag måste säga att jag verkligen inte ångrar det beslutet. Det är helt underbart, speciellt så här på vintern, att kura ihop sig framför en brasa och bara läsa.

3. Bokmärken. Jag har inte lyckats hitta några fina bokmärken, så det skulle jag verkligen vilja ha. För stunden använder jag ett vykort eller bit papper som bokmärke och det känns lite trist.

Ha en skön vecka allesammans.

torsdag 16 januari 2014

Paradisoffer - Kristina Ohlsson

Författare: Kristina Ohlsson
Titel: Paradisoffer
Utkom : 2012
Förlag: Piratförlaget
Uppläsare: Mirja Turestedt

Andra böcker jag läst av samma författare:
Askungar, Tusenskönor, Änglavakter



Handling:
En fullsatt Boeing 747 lyfter från Stockholm och flyger mot New York. Kort efter start hittas ett hotbrev på en av flygplanets toaletter. Krav riktas mot både den svenska och amerikanska regeringen, om de inte infrias kommer planet att sprängas.
Ett av kraven från kaparna är att regeringen ska ompröva sitt beslut att utvisa en man som Säpo bedömt vara en säkerhetsrisk. Regeringen ställs inför valet att rädda livet på de fyrahundra passagerare som hålls gisslan på tiotusen meters höjd eller att fullfölja utvisningen.

Kriminalkommissarie Alex Recht utreder kapningen av planet tillsammans med den färgstarka Eden Lundell på Säpos kontraterrorenhet. Fredrika Bergman jobbar temporärt på justitiedepartementet och är inblandad i utvisningsärendet. Hon skickas tillbaka till polisen för att vara kontaktperson mellan regering och polis. Utredningsgruppen får snart klart för sig att planen bakom kapningen är långt mer ondskefull än de någonsin kunnat föreställa sig.

På andra sidan Atlanten inser de amerikanska utredarna att de står inför ett ohyggligt dilemma. Kravet som ställs på den amerikanska regeringen rör ett hemligt fängelse i Afghanistan som kallas Tennyson Cottage. Men vill man verkligen gå kaparna till mötes?

Timmarna går och Fredrika och Alex inser med växande fasa att de snart förlorat varje möjlighet att rädda planet och dess passagerare. Kampen mot klockan blir också en kamp mot de amerikanska myndigheternas skräck för nya terrorattentat. Och snart är bränslet i planet slut 


Mitt omdöme:

Jag gillar verkligen Kristina Ohlssons böcker, även om denna inte var den bästa i serien om Alex och Fredrika. I denna bok tillkom en ny personlighet, Eden, som känns lite udda än så länge. Tror inte att jag kommer att gilla henne och hennes värderingar. Jag började lyssna på denna bok strax innan vi skulle flyga hem från Gran Canaria, men eftersom det handlade om en flygplanskapning så kände jag inte för att lyssna på den resan. Mirja Turestedt är en bra uppläsare och det var lätt att hänga med i handlingen. Tack och lov så har ju redan nästa bok kommit ut så jag behöver inte vänta länge på fortsättningen. Mitt betyg blir CCCc

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus

tisdag 14 januari 2014

Ögon problem

Förra lördagen lyckades jag med bedriften att sätta in en skadad lins i ögat, vilket gjorde sjukt ont. Efter lite slit så lyckades jag ta ut linsen, dessvärre visade det sig att den var halv, men var den andra halvan? Läkare nummer ett hittade ingen andra halva och på kvällen kändes det bättre, nattetid var det desto värre. Så i tisdags träffade jag läkare nummer två, som inte heller såg någon linsdel, men han skickade mig till ögonmottagningen, där läkare nummer tre såg linsen och lyckades även ta ut den. Så efter många om och men så har jag nu ingen halv kontaktlins kvar i ögat och kan sova gott om natten igen. Vi kan säga så här, det lär dröja innan jag sätter en ny lins i ögat!

Under en längre tid har jag haft problem med att läsa, jag vet att det är åldern, men likväl besvärligt. Har provat läsglasögon, men de har inte alls fungerat. Så tillslut kände jag att ett optiker besök var befogat. Han förklarade att för att jag ska kunna ha läsglasögon så måste jag ha dem utanpå mina vanliga glasögon, så gissa om jag har sett roligt ut senaste tiden med dubbla glasögon. Det har fungerat hjälpligt i alla fall.
Men nu har mina nya progressiva glasögon kommit och det fungerar helt underbart. Det kändes magiskt att återigen kunna se både på kort och långt håll, så nu slipper jag dubbla glasögon!



söndag 12 januari 2014

En smakebit på söndag

Jag missade förra veckans smakbitar, men nu blir det dags för årets första smakbit, fler hittar ni hos Flukten från virkelighetens söndags smakbitar. Jag gillar verkligen dessa smakbitar, man hittar flera intressanta böcker genom att läsa andras smakbitar.

Just nu läser jag mitt val av januaris bok i Spänningsutmaningen, Isvittring av Solveig Vidarsdotter. Solveig är född i Frostviken i Norra Jämtland och denna deckare som är hennes debut handlar om hennes hembygd och polisen Ingrid som flyttar hem från Stockholm för att börja jobba på polisstationen i Gäddede. Smakbiten kommer från sidan 171, där Ingrids far förklarar vad Isvittring är :


"Har ... du någonsin sett ... en is lägga?
"Vad sa du? Sett isen lägga?"
Hon tänkte efter. Visserligen hade hon åkt en del långfärdsskridskor på Mälaren och i skärgården men hade vi närmare eftertanke aldrig sett någon is frysa till.
"Det är magiskt", fortsatte Sigge och såg i fjärran medan han berättade. "Om luften är mycket ... kall och vattnet är i rörelse ... bildas det stavar som fryser ihop till en is. En sådan dag kan man känna på ... doften att något är på gång. Min far brukade ... kalla det isvittring."


Visst låter det magiskt med isvittring! Ha en fantastiskt skön söndag!

lördag 11 januari 2014

Bokbloggsjerka 10-13 januari

Återigen dags för en bokbloggsjerka hos Annika, efter några veckors julledigt. Jag gillar jerkans tanke med att hoppa runt bland olika bloggar och på det sättet få en mängd inspiration och även nya bloggvänner. Frågan denna gång är:

Tänker du delta i några utmaningar i år och i så fall vilka? (Jerkan räknas inte)

Ja, jag tänker vara med på ett antal utmaningar i år.
Den första som jag hoppade på i år var Spänningsutmaningen hos Mia, den går ut på att varje månad välja en spänningsroman att läsa under månaden och sedan recensera den i slutet av månaden.

Den andra blev boktolvan som har sin upprinnelse i bloggen Enligt O, men som numer inte har någon som håller i. Den går ut på att läsa tolv för mig okända författare under året.

Den sista utmaningen som jag tänkte ta mig an är Kaosutmaningen 2.0 hos Pocketlover. En rolig utmaning med 40 olika punkter där man ska försöka att läsa 20 under året.

Självklart kan det komma till någon utmaning under året som jag också hoppar på.

Ha en trevlig helg allesammans!

torsdag 9 januari 2014

Bokbörsen

Bokbörsen kommer att bli min ruin. Jag hittar det mesta där just nu.
Efter att ha läst Stephen Booths bok "Redan död" så vill jag läsa hela serien och eftersom de första böckerna inte går att köpa längre så hittade jag dem hos Bokbörsen, tillsammans med några fler gamla Lesley Pearse böcker och samtliga kom med dagens post. Måste nog stänga mitt konto där ett tag innan jag fyller bokhyllorna helt.

onsdag 8 januari 2014

Omslagsonsdag #26 Vitt

Nu var det ett tag sedan jag var med på Elens utmaning omslagsonsdag, men nu när det är nytt år ska jag försöka vara med varje onsdag. Jag gillar verkligen idén med att botanisera bland sina böcker i bokhyllan och hitta böcker som man glömt bort. Denna gång hittade jag Slagskämpen, som jag helt glömt bort, så den måste upp på min läs snart lista.
Veckans tema är vitt och det är alltid svårt att bedöma vad som är vitt och inte, men några vita inslag hittade jag i alla fall.


Jag gillar Tiden där emellan och Lotte bäst. Vilka tycker ni?

måndag 6 januari 2014

Redan död - Stephen Booth

Författare: Stephen Booth
Titel: Redan död
Utkom : 2013
Förlag: Forum


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget, detta är dock den 13:e delen i serien om Ben Cooper & Diane Fry




Handling:
Redan död av Stephen Booth är en psykologiskt spännande kriminalgåta, som utspelar sig i det dramatiska landskapet Peak District. Där samsas bedrägerier och hot med ond bråd död. Och för de redan deckarfrälsta väntar ett kärt återseende med lokalpoliserna Ben Cooper och Diane Fry.

Ett envist regnoväder har lamslagit avkroken Edendale. I ett vattendrag som löper genom ett skogsparti hittas en död man. Han är naken och kläderna ligger prydligt hopvikta. Inte fyrtio år fyllda, ungkarl och plikttrogen tjänsteman på traktens försäkringsbolag.

Karriärsugna Diane Fry får i uppdrag att leda utredningen. Kollegan Ben Cooper är sjukskriven på obestämd tid. Han har nyligen förlorat sin fru i en mordbrand, men sorgearbetet har han skjutit på framtiden. Han är fast besluten att leta rätt på och sätta dit alla som kan ha varit inblandade i branden. Det blir en mycket riskabel jakt där såväl Coopers karriär som förnuft står på spel. 


Mitt omdöme
Hur har jag kunnat missa Stephen Booth! Vilken underbar bok detta var. Trots att jag inte läst någon av hans tidigare böcker kom jag snabbt in i handlingen och tyckte mig lära känna både Diane Fry och Ben Cooper omedelbart. Landsbygden i England fascinerar och jag känner verkligen hur regnet öser ner i denna deckare. Mordhistorien är intressant och det är lätt att följa polisernas arbete framåt i boken. Bens tragiska förlust av sin blivande fru förstår jag trots att jag inte läst den förra boken i serien. Diane Fry verkar vara en udda person med få vänner, men jag antar att det har framgått tydligt även i tidigare böcker i serien.

Jag vill genast läsa mer av Stephen Booth, men tänker börja med bok nummer ett nästa gång.

Tusen tack till bokförlaget Forum för recensionsexet.

Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus

söndag 5 januari 2014

Oordning ska bli till ordning

Läste hos Monika om hennes program Book Collector och har nu laddat hem gratisversionen för att få lite ordning på mina olästa böcker i första hand. Tänkte lägga in alla nya böcker som jag köper och sedan försöka gå igenom bokhyllan allt eftersom och lägga till alla befintliga böcker (än så länge ligger bara nio böcker inne). Finns en hel del att göra och jag har inte riktigt helt räknat ut exakt hur allt fungerar, så ni som använder programmet får gärna komma med råd och tips. Exempelvis skulle jag vilja veta hur man kan skilja på lästa och inte lästa böcker i en lista?!
Tänkte uppgradera till Pro versionen när jag testat den ett tag (allra senast när jag når upp i gränsen på 100 böcker, vilket förmodligen inte dröjer allt för länge. Ha en trevlig Trettondagsafton!

lördag 4 januari 2014

Kunde inte låta bli

Trots att mängden olästa böcker i min bokhylla hela tiden växer istället för minskar, så kunde jag inte låta bli att beställa en av Lesley Pearse gamla böcker från Bokbörsen och i veckan kom den. Ser framemot att läsa den så snart jag känner att lusten för Lesleys böcker återkommer.

fredag 3 januari 2014

Lotte - Lesley Pearse

Författare: Lesley Pearse
Titel: Lotte
Utkom : 2011
Förlag:  Damm


Andra böcker jag läst av samma författare:
Elizabeth, Beth & Susan och Adéle




Handling:
Vem är den mystiska kvinnan på stranden?

En medvetslös, misshandlad kvinna hittas på en strand i Sussex, England. När hon vaknar visar det sig att hon har förlorat minnet. Vem är kvinnan och vad är det för tragiskt öde som drabbat henne?

Tidigt en söndagsmorgon är David ute och går med sin hund på stranden. Då hittar han en medvetslös kvinna. Hon har på sig en gammaldags klänning och det ser ut som om någon skurit av hennes blonda hår i ojämna tofsar. Hon verkar också ha varit bunden då hon har stora blåmärken runt handleder och vrister. Senare visar det sig att kvinnan även har tappat minnet och polisen står helt utan ledtrådar. Efter en undersökning konstaterar läkarna dessutom att hon precis har fött ett barn. Sökandet efter kvinnans identitet intensifieras ytterligare. Vem är hon? Och var är hennes barn?


Mitt omdöme
Jag har hittills älskat de böcker jag läst av Lesley Pearse, men denna bok gav mig inte riktigt samma härliga känsla som de tidigare. Lotte är, precis som vanligt i Pearse böcker, en kvinna som blivit illa behandlad, men som visar sig ha en enorm inre styrka. Boken är ovanligt kort endast 335 sidor till skillnad från hennes övriga böcker som brukar ligga på det dubbla.

Jag har använt väldigt lång tid att läsa boken vilket i sig är ett dåligt betyg eftersom den inte riktigt har fångat mitt intresse. Trots detta är den läsvärd, så jag ger den betyget CCC.

torsdag 2 januari 2014

Summering av december

Lästa böcker
  1. Och så levde de lyckliga - Lucy Dillon
  2. Bättre tillsammans - Sheila O´Flanagan
  3. Vanmakt - Thomas Eriksson
  4. En rasande eld - Andreas Norman
  5. Glasslottet - Jeannette Walls
  6. Lotte - Lesley Pearse (Recension kommer snart)

Totalt : 6 böcker (2623 sidor)
Författare: 2 svenska, 2 engelska, 1 irländsk och 1 amerikansk.

Bästa boken: Inte riktigt lika bra månad som förra, men årets absolut bästa bok läste jag denna månad och det var Glasslottet, vilken underbar självbiografi. Ser verkligen framemot filmen.

Sämsta boken:  En rasande eld, min sista bok i tre på tre som gjorde att jag misslyckades med den utmaningen. Handlingen i början var helt okey, men någonstans på vägen tappade jag intresset.

Största överraskningenGlasslottet, hade inte alls förväntat mig att den skulle beröra mig så mycket som den gjorde. Oj, vilken bok!

Summering: December var en hektisk månad trots att vi började med en veckas solsemester på Puerto De Mogan, Gran Canaria. Hade det inte varit för den veckan skulle jag nog knappt hunnit läsa någon bok alls. När vi kom hem så gick allt i ett huj fram till julen som firades hemma hos oss. Min far, bror, svägerska och brorsdotter tillbringade 5 dagar hos oss, så då blev det inte många minuters läsning. Slutet av året blev desto lugnare och nyåret firades i stugan tillsammans med maken och sonen.

Planerar att läsa i januari: Jag planerar att läsa boken Isvittring, som en del i spänningsutmaningen, Bloggdalas cirkelbok Kaffe med rån, recensionsboken Redan död, samt någon bok från min Boktolva. Planeringen brukar sällan hålla, så det lär nog komma till någon.

Kaosutmaningen 2.0

Hittade en rolig utmaning hos Pocketlover som jag bara måste haka på. Missade den helt ifjol eftersom jag kom igång med min blogg så sent, men i år ska jag försöka fixa den.
Det hela går ut på att man ska läsa 20 av 40 böcker enligt denna för bestämda lista:


  1. Läs en bok som har en hbtq-huvudperson.
  2. Läs en bok med en månad i titeln.
  3. Läs en bok som är skriven av en nu avliden författare.
  4. Läs en bok med frukt i titeln.
  5. Läs en bok vars omslag är mestadels grön.
  6. Läs en bok med ett tvillingpar på omslaget.
  7. Läs en fristående bok.
  8. Läs en bok skriven av ett författarpar.
  9. Läs en bok med en fyr på omslaget.
  10. Läs en bok som har över 500 sidor.
  11. Läs en bok som kommer på film under 2014 eller 2015.
  12. Läs en bok av en debutförfattare.
  13. Läs en bok först publicerad före år 1900.
  14. Läs en bok skriven/publicerad under pseudonym.
  15. Läs en bok vars omslag är mestadels gul.
  16. Läs en bok av en asiatisk författare.
  17. Läs en bok som handlar om att resa.
  18. Läs en bok skriven av en Nobelpristagare.
  19. Läs en bok vars originaltitel är på svenska.
  20. Läs en bok med en av de fyra elementen på omslaget.
  21. Läs sista boken i en trilogi/serie.
  22. Läs en bok med ett eller flera personnamn i titeln.
  23. Läs en bok med marint tema på omslaget.
  24. Läs en bok om krig.
  25. Läs en bok från ett, för dig, nytt förlag.
  26. Läs en bok med fler än två huvudpersoner.
  27. Läs en novellsamling.
  28. Läs en svensk bok med titel på annat språk.
  29. Läs en bok du blivit tipsad om på en bokblogg.
  30. Läs en lånad bok.
  31. Läs en bok med ett djur i titeln.
  32. Läs en bok vars författare har bokstaven S i både för- och efternamn.
  33. Läs en bok som inte utspelar sig i stadsmiljö.
  34. Läs en bok först publicerad år 2000.
  35. Läs en bok med en bok på omslaget.
  36. Läs första boken i en trilogi/serie.
  37. Läs ett seriealbum.
  38. Läs en bok på annat språk än svenska.
  39. Läs en August-vinnare.
  40. Läs en bok med mat på omslaget.


Ska försöka samla alla mina utmaningar i en egen flik så blir de lättare att följa.

onsdag 1 januari 2014

Spänningsutmaningen januari

Nyårsdagen och dags att berätta vilken bok som jag valt att läsa i januari i Mias spänningsutmaning, det blir en av böckerna som jag fick i födelsedagspresent av min dotter:


Isvittring av Solveig Vidarsdotter

Någon av er andra som redan har läst den, i så fall berätta gärna vad ni tyckte. Min recension kommer den 31:a januari.

Boktolva 2014

En utmaning som jag tänker prova vara med på för första gången. Det är Linda som tidigare drev bloggen Enligt O, men numer finns på litteraturmagazinet som är ursprunget till utmaningen, som fortfarande många bloggare anammar. Jag fick tipset eftersom jag följer Monikas blogg (där jag även lånat bilden) och tänkte haka på.
Tanken med utmaningen är att man ska läsa tolv böcker under året av författare som man aldrig tidigare läst något av. Jag har valt att botanisera bland min hög av olästa böcker i bokhyllan och kommit fram till att dessa böcker ska jag försöka ta mig igenom 2014.

Ann Cleves ( Dolda Djup)
Lina Forss (Hallonbäcken)
Lena Muchina (Lenas dagbok)
Markus Zusak (Boktjuven)
Hillary Jordan (Mississippi)
Elly Griffiths ( Flickan under jorden)
J.K Rowling (Den tomma stolen)
Kristin Hannah (Den frusna trädgården)
Jussi Adler-Olsen (Kvinnan i rummet)
Katherine Pancol (Krokodilernas gula ögon)
Gillian Flynn (Gone Girl)
Camilla Grebe/Åsa Träff ( Någon sorts frid)

Antar att flera av er har läst många av dessa böcker, kommentera gärna och berätta vilken ni tyckte var bäst.