lördag 15 november 2014

Intervju med Frida Skybäck

Efter att ha läst boken Norrsken fick jag möjlighet att göra en mailintervju med Frida Skybäck och nu längtar jag ännu mer efter uppföljaren som kommer i vår.

Född, när och var ?
1980 i Ljungby.
 
Familj?
Maken Antonio och två döttrar.
 
Yrke/Utbildning?
Författare och gymnasielärare i språk och historia
 
Har du alltid drömt om att bli författare?
Ja! Jag har komponerat berättelser sedan jag lärde mig att skriva i 5-års-åldern och alltid tyckt att historieberättande är det roligaste som finns. Under flera år skrev jag främst noveller och journalistiska texter men för ett par år sedan bestämde jag mig för att försöka skriva en skönlitterär bok och 2011 debuterade jag med den historiska kärleksromanen "Charlotte Hassel".
Har du någon favoritförfattare (antingen idag eller som barn)? Favoritbok?
Jag älskar Khaled Hosseini och är särskilt förtjust i hans bok "Tusen strålande solar". 
 
Hur kom du på att idén om systrarna Stiernfors?
Jag är själv uppvuxen med två systrar och tycker att syskonskap är väldigt spännande. I min serie växer de tre systrarna Cecilia, Elisabeth och Amelie upp i samma familj under liknande förhållanden, men ändå utvecklas deras liv åt helt olika håll, och tanken med serien är delvis att utforska varför syskon ofta blir så olika.
Finns det någon ”känd” historia bakom som har inspirerat dig?
Mina böcker är alltid inspirerade av den historiska research jag gör, däremot bygger jag aldrig historier eller karaktärer helt på verkligheten.

Eftersom det är en historisk roman så är det ju svårt att veta exakt hur det såg ut på 1800-talet i Skåne, men hur mycket research har du gjort om omgivningarna och herrgårdarna?
Jag lägger ner flera månader på research inför varje bok för att göra alla detaljer så tidstrogna som möjligt. Dock går det aldrig att ge en 100% sann bild av hur någonting var eller såg ut vid en viss tidpunkt. Dels finns det inte tillräckligt med information för att fylla i precis alla luckor, dels bygger historisk forskning till viss del på tolkningar. Jag upplever dessutom att böckerna blir mer levande om man tillåter sig vissa konstnärliga friheter. 

Hur lång tid tog det från idé till färdig bok?
Nu arbetar jag med mitt skrivande på heltid och då tar det ungefär 1 år att göra en bok, förutsatt att allt går som det ska och jag inte drabbas av alltför mycket skrivångest!
 
Vilka läsare ríktar du dina böcker till?
Jag brukar säga att mina romaner tillhör genren women's fiction, dvs böcker som är skrivna av kvinnor, om kvinnor och för kvinnor, men häromdagen fick jag faktiskt beröm av en äldre man som läst och uppskattat min senaste roman. Varje gång jag försöker definiera min läsgrupp visar det sig att jag har fel!

 Hur valde du omslag?

"Norrsken" har två omslag, ett till pocketboken och ett till den inbundna, men det de har gemensamt med varandra och med mina tidigare böcker är att de föreställer en kvinna. Ett av målen med mitt skrivande är just att ge kvinnan mer plats i historien och därför vill jag att mina omslag just ska kommunicera att de handlar om kvinnor. 

Läser du recensionerna av dina böcker?
Ja det gör jag och jag blir alltid lika glad när en läsare/bokbloggare/recensent har förstått vad jag vill säga med mina romaner och tycker om historien jag berättar! När jag sitter och skriver hittar jag en stor del av min motivation i tanken på att få dela min historia med andra personer som tycker om och uppskattar den. 
Jag kan knappt bärga mig till att få läsa fortsättningen om Cecilia, Elisabeth och Amelie . Kan du ge en liten hint om vad som händer i nästa bok?

Vad roligt att höra! I "Polarnatt" som släpps i vår kommer mellansystern Elisabeth att ta mer plats och både hon och Cecilia utvecklas från att ha varit osäkra unga kvinnor till att bli mer självständiga. Elisabeth får uppleva när kvinnorörelsen tar fart och några av ledorden i "Polarnatt" är kärlek, systerskap och solidaritet. 

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.