torsdag 31 oktober 2013

Dagen när James McDougal försvann - Kalle Dixelius

Författare: Kalle Dixelius
Titel: Dagen när James McDougal försvann
Utkom : 2013
Förlag: Rec ex från  Ordfront


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget




Baksidan:
Det är en vanlig dag men ändå inte. Den tystlåtne, undanglidande nörden James McDougal driver som vanligt omkring efter jobbet och gör ingenting. Flanerar och tittar på tillbehör till sin avancerade stereo- och tvanläggning. Går ut och tar en öl. Sitter som vanligt ensam vid ett bord och låtsas få SMS. Så får han syn på henne. Maria Nagy från tältsemestern -86, kvinnan han aldrig kunnat glömma. Och det verkar först som om hon får syn på honom. Men nej. Hon ser honom inte. Och han glider sorgsen och ensam ut från krogen. Och sedan. På hemväg i tunnelbanan. En kvinna sätter sig på honom av misstag. Hon ser honom inte heller.
Sakta går det upp för James McDougal vad som hänt. Han har blivit osynlig. Och det är där berättelsen börjar. Historien om ett gäng vilsna och förvirrade människor som plötsligt inser sig äga olika varianter av superkrafter som föds ur deras svagheter. För James är inte ensam. Och tillsammans med de andra superhjältarna förstår han att det är de och enbart de, som med sin tankeläsande ledare i spetsen kan rädda världen från dess snara undergång.


Mitt omdöme
En för mig ny författare som överraskade mig positivt. Jag brukar inte vara så förtjust i böcker med människor som får superkrafter, men denna bok är ett undantag. Boken är lättläst med många igenkänningsfaktorer speciellt från 80-talet. Språket är enkelt och kraftfullt. Huvudpersonerna beskrivs ingående och man kommer dem snabbt inpå livet och följer med dem genom bokens gång tills de slutligen möts och får nytta av sina nya krafter.
Huvudpersonen James är olycklig och ensam, vilket beskrivs ingående på ett sätt som får en att tänka på hur många James det finns runtomkring en och som man inte ser.
"- Drick aldrig regnvatten":-),  men läs denna bok.
Jag ger den betyget CCCC.

 Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus

onsdag 30 oktober 2013

Omslagsonsdag #16 Allhelgona & Halloween

Veckorna går allt fortare och det är återigen dags för omslagsonsdag hos Elen, denna vecka med Allhelgona tema. Allhelgona för mig är mörker, gravar och ljus, så därför har jag valt dessa omslag.


Om jag ska välja en så blir det Mörka hemligheter, den är vacker i sin dysterhet.

tisdag 29 oktober 2013

Definitionen av liv - Anthony Marra

Författare: Anthony Marra
Titel: Definitionen av liv
Utkom : 2013
Förlag: Damm recensionsex från Booked


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget




Handling:
I en liten by i Tjetjenien, gömmer sig åttaåriga Chava i skogen när hennes far förs bort av de ryska styrkorna. Hon blir räddad av grannen Achmed som tar med henne till det utbombade sjukhuset i staden. Där behandlar Sonja, den enda kvarvarande läkaren, en stadig ström av skadade. När Achmed kommer med Chava orkar hon inte med mer ansvar och är avvisande.

Men under fem dramatiska dagar avslöjas ett mönster av sammanträffanden, svek och förlåtelse som oväntat binder dem samman. Det förändrar dem i grunden och avgör deras öden.


Mitt omdöme
Ytterligare en helt ny bekantskap, Anthony Marra, en ung amerikan som vunnit flera priser för noveller som han tidigare har skrivit, och som var en av de första västerlänningar som besökte Tjetjenien efter de två uppslitande krigen där.
Att han kan den tjetjeniska historien märks tydligt i boken och han lyckas få huvudpersonerna i böckerna levande. Historien är tragisk, men det finns några humoristiska inslag som höjer stämningen. Ibland blir tillbakablickarna lite svåra att följa med invecklade förklaringar av kriget.
Man känner starkt med den unga Chava och hennes förlust och även med Achmed som försöker göra allt så bra som möjligt för både Chava och för sin svårt sjuka fru. Läkaren Sonja är annorlunda med en historia som jag skulle velat veta lite mer om, några delar lämnas oförklarade.
Boken är läsvärd och tänkvärd, men den får trots det endast betyget CCC, jag saknar det där lilla extra. Kan inte säga exakt vad, men det är något som inte finns där för att betyget ska bli högre.

 Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus

Hur väljer man vilken bok som ska läsas?

Jag har väldigt svårt att ta mig igenom min hög av olästa böcker (om jag bortser från recensionsex som jag prioriterar). När jag ska välja nästa bok blir jag alltid velig, härom veckan fick jag ett smart tips i Zellys bokblogg. Hon hade gjort en bokskål som hon drar en lapp ur varje gång det är dags att byta bok.
Som den ekonom och excel älskare jag är så bestämde jag mig för att göra något liknande fast i excel. Så nu när jag går in i mitt ark med olästa böcker så slumpas automatiskt en siffra fram och ger mig titeln på nästa bok.
Listan innehåller just nu 34 titlar och om det vore dags för mig att byta bok nu så skulle det se ut så här:

Nu ska denna bok läsas

Hillary Jordan - Mississipi

 

söndag 27 oktober 2013

Mer nyheter i bokhyllan

Som vanligt har jag inte kunnat hålla mig från att trycka på köp knappen igen. Denna gång blev det nya böcker till plattan.
Först Bloggdalas nya bok som Therese valt, en ungdomsbok som ska bli riktigt intressant att läsa, nämligen John Greens bok " Förr eller senare exploderarar jag".
När jag ändå var inne på Dito så passade jag på att handla en bok av Jonathan Tropper för att se om jag även tycker om denna lika mycket som jag tyckte om "Sju jävligt långa dagar". Så nu är det bara att krypa upp i soffhörnet och läsa för fullt igen.


En smakebit på söndag


Gillar verkligen Flukten från virkelighetens söndags smakbitar, det är ett trevligt sätt att få en inblick i vad andra läser just nu och det blir härliga lästips.
Just nu läser jag "Definitionen av liv" av Anthony Marra, som handlar utspelar sig under fem dagar i Tjetjenien, en tragisk historia men det finns lite humoristiska inslag här och där. Smakbiten jag har valt är en sådan och återfinns på sidan 135. Läkaren Sonja samspråkar med chauffören som hjälper henne få tag på sjukvårdsartiklar (han benämns endast brodern):

-"Skölpaddor är inte skaldjur", sa hon.
-"Ja, ursäkta, hälften skaldjur."
-"De är fullblodsreptiler."
Brodern stirrade på henne. -"Du skulle höra dig själv. Du låter helt absurd."
-"En sköldpadda är hundra procent reptil", sa hon. -"Jag kan tänka mig att till och med Alu vet det."
-"Förolämpa mig inte. Alla vet att en sköldpadda är skaldjur på mödernet."
-"Förklara det för mig", sa hon och bytte ställning på sätet medan bilen snurrade i cirklar.
-"En ödla knullar en krabba och nio månader senare ploppar det ut en sköldpadda. Det kallas evolution."

Min recension av boken kommer i slutet veckan.

Sju jävligt långa dagar - Jonathan Tropper


Författare: Jonathan Tropper
Titel: Sju jävligt långa dagar
Utkom : 2011
Förlag: Gilla böcker


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget



Nu är det återigen dags för en recension i Bloggdalas bokcirkel, denna gång är boken vald av Freja
Det är andra gången jag är med och recenserar i detta mysiga gäng, återigen lyckades de hitta en författare som jag inte hade hört talas om, men vilken trevlig bekantskap.
Samma kväll som Freja valde bok laddade jag hem den som ebok från biblioteket och därefter var det en ren njutning att läsa boken.
Boken handlar om Judd som kommer hem för att överraska sin fru på hennes födelsedag och finner henne i sängen med hans chef. Ett par månader senare dör Judds far och familjen samlas för att sitta Shiva (judisk sorgevecka) under 7 dagar. Judds familj som består förutom av mamman, även av en syster och två bröder är minst sagt speciella och det händer både det ena och det andra under denna vecka.
Jag gillar verkligen boken och skrattar ibland högt åt vissa delar, karaktärerna känns äkta och inget blir som tänkt sig är ett genomgående tema i boken. Han lyckas fånga svårigheten som finns att tala med sina närstående om allt möjlighet och att man kanske inte känner varandra så väl, trots att man vuxit upp i samma familj. Språket är slagkraftigt och lättläst, så jag kommer definitivt läsa mer av denna författare.
Boken är mer än läsvärd och därför får den betyget CCCC.
 

lördag 26 oktober 2013

Analfabeten som kunde räkna - Jonas Jonasson

Författare: Jonas Jonasson
Titel: Analfabeten som kunde räkna
Utkom : 2013
Förlag: Piratförlaget
Uppläsare: Björn Granath

Andra böcker jag läst av samma författare:
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann



Handling:
Hon började arbeta som femåring, blev föräldralös vid tio, överkörd vid femton. Ingenting tydde på annat än att hon skulle leva ett tag i sitt skjul i Sydafrikas största kåkstad och sedan dö, saknad av ingen. Om hon nu inte varit den hon var, men det var hon ju. Nombeko Mayeki var analfabeten som kunde räkna. Ödet tillsammans med hennes talang för henne bort från Soweto, till internationell storpolitik, till andra sidan jordklotet, till två identiskt lika och väldigt olika bröder. Under resan lyckas hon reta upp världens mest fruktade säkerhetstjänst innan hon en dag finner sig själv instängd i skåpet till en potatisbil. Där och då är världen som världen känner den hotad.

Mitt omdöme
När jag lyssnade på Hundraåringen så blev jag inte lika begeistrad som så många andra blev, tyckte att det blev lite väl mycket om man säger så. Det innebar att mina förväntningar på denna bok inte var lika höga och då blev också mitt intryck av denna bok betydligt bättre. Jag gillar verkligen Jonassons sätt att väga in historiska händelser på ett roligt sätt (det kunde ju faktiskt ha gått till så).
Gillar att följa den sydafrikanska Nombeko genom livets osannolika öden, samtidigt som vi får följa de två omaka svenska bröderna och deras far. Kort sagt, denna bok är rolig och lättlyssnad, Björn Granath är en fantastisk uppläsare.
Mitt betyg blir CCCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus

fredag 25 oktober 2013

Bokbloggsjerka 25-28 oktober

Återigen dags för bokbloggsjerka hos Annika, en veckoföreteelse som är riktigt trevlig. Syftet med jerkan är att vi ska hoppa runt bland andras bloggar och tack vare det har jag upptäckt många nya trevliga bokbloggar och fått mängder med boktips.
Helgens fråga är:


Ska du läsa någonting som lämpar sig väl för Halloween och i så fall vad?

Min läshög är gigantisk och jag har inte direkt planerat in någon skräck roman de närmsta veckorna, däremot ska jag precis börja lyssna på Martin Melins deckare Status 12, så det får vara min Halloween koppling.
Ha en trevlig helg allesammans!

Jag vill vinna en bok

Hittade en tävling med möjlighet att vinna en bok, antingen Ödemark av Yrsa Sigurdardottir eller Kyss mig först av Lottie Moggac.
Anmäl er till tävlingen här hos Läsa och lyssna, men skynda idag är sista dag för att hinna tävla.
Lycka till!

torsdag 24 oktober 2013

Senaste veckornas nytt i bokhyllan

Har alltid svårt att stå emot köpknappen när jag hittar en bok som jag verkligen vill ha, så dessvärre så fylls min läslista på i allt snabbare takt.
Här är mina senaste inköp:
Nya eböcker

 Nya "vanliga"böcker

Och dessutom har det kommit några recensionsex
 

onsdag 23 oktober 2013

Omslagsonsdag #15 - Löv

Onsdag och  Bokpotaten utmanar igen till att hitta omslag denna gång med temat löv. Jag har tyckt när jag gått igenom bokhyllan tidigare gånger att jag sett hur många löv som helst, men inte denna gång.
Om jag ska välja vackraste omslaget denna gång blir det nog Gryningstimmen, vad tycker ni?

söndag 20 oktober 2013

En smakebit på söndag

Söndag och återigen dags att ge en liten smakbit på den bok jag läser för stunden. Fler smakbitar hittar ni här
Idag läser jag den senaste boken av Kalle Dixelius "Dagen när James McDougal försvann". En i mitt tycke bra och annorlunda bok. Jag gillar språket och igenkänningsfaktorn om 80-talet. Följande är hämtat från sidan 20.
"Han fantiserade om att han som vuxen skulle grunda en proffscirkus för limpcykling, där han skulle briljera. Hela Täby skulle vara stolt över honom. På kvällarna såg hans föräldrar på tv. Notknäckarna. Razzel. Allsång med Kjell Lönnå. De åt mat som Kristina McDougal lagade utifrån små receptkort som hon prenumererade på och som hon förvarade i en brun plastlåda som hon fått som premie. När det var fest, vilket hände mycket sällan, bjöds det på Flygande Jacob och chokladpudding till efterrätt."
Ha en fortsatt skön söndag.


lördag 19 oktober 2013

Bokbloggsjerka 18-21 oktober

Denna vecka är Annikas Bokbloggsjerka lite klurig, eller rättare sagt svår att begränsa, speciellt när man sitter i stugan utan dator och skriver endast på majens Ipad, snacka om fingervals!
Frågan lyder:

Finns det några författare som du tycker sticker ut (eller som du beundrar mer än andra) när det gäller deras sätt att skriva ?

Den första som jag direkt tänker på och som aldrig gjort mig besviken i sina böcker är Tamara McKinley, hennes skildringar av livet på den australiensiska landsbygen är magisk, man flyttas direkt till de platser hon beskriver trots att man akdrig varit där. Ser verkligen framemot hennes nästa bok som kommer om ett par veckor!

Victoria Hislop är också en favorit, vars böcker alltför sällan översatts till svenska. Boken "Längtans ö" är en favorit, där man känner skräcken av spetälska krypa in på när man läser.

Slutligen väljer jag (har glömt massor) Philippa Gregory för hennes sätt att levandegöra den brittiska historien. Jag älskade verkligen boken "Den andra systern Boleyn", där man kunde känna kylan som fanns i väggarna i slottet.

Fortsatt trevlig helg allesammans, nu kryper jag ihop framför den öppna spisen med en god bok i handen!

Drottningen hemlighet - Johan Åsard


Författare: Johan Åsard
Titel: Drottningens hemlighet
Utkom : 2013
Förlag: Rec ex från  Ordfront


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget





Baksidan:
Storkyrkan i Stockholm midsommaren 1976. Den unge kungen Carl XVI Gustav vandrar altargången fram med sin Silvia.
På första bänk sitter brudens föräldrar, Walther och Alice Sommerlath. För dem är denna dag, då deras dotter blir drottning av Sverige, den största i deras liv.
Men det är något märkligt med familjen Sommerlath. Så lite förblir, trots all medieuppmärksamhet, känt om dem. Vad gjorde de till exempel under kriget? Vilken var Walthers rolldå? Han drev en fabrik och var inte medlem i nazistpartiet, sade han själv på direkt förfrågan.
Men det var inte sant. Detta avslöjade tidningen Arbetaren 2002. Och 2010 kunde TV4:s Kalla fakta visa att Walther Sommerlaths fabriksförvärv 1938 var en del av tvångsövertagandet av judisk egendom.
Avslöjandena skakade kungahuset. Drottningen tillsatte en egen utredning och aktiverade ett nätverk av kända personer, både utomlands och i Sverige, för att visa att hennes pappa var utan moralisk skuld och i själva verket en hjälte.
I Drottningens hemlighet berättar Johan Åsard om hur avslöjandena om Walther Sommerlath växte fram. Han visar också att det är osannolikt att Sommerlath räddade fabriksägaren Efim Wechsler och att drottning Silvia ända sedan mitten av 1980-talet rimligen måste ha känt till att hennes far tog över judisk egendom.


Mitt omdöme
Måste först och främst medge att jag inte har sett Kalla faktas program om Walther Sommerlath. Den första delen av boken är väldigt intressant att läsa. Sättet man har jobbat för att ta fram material om Drottningens far och vävt ihop det hela med det fruktansvärda judehatet under andra världskriget var lysande. Det var intressant att få mer fakta om den så kallade ariseringen som ägde rum och som man misstänker att Sommerlath var en del av. Som släktforskare rycktes jag med och tyckte att boken var en intressant research bok, men någonstans efter mitten tappar jag fokus. Tröttnar på tjatet om Efim Weschlers byte av mark mot fabrik med Walther Sommerlath var okey eller inte, Drottningens försök att behålla sin bild på fadern genom att ta "hjälp av" sina kontakter och vänner blir tröttsamt att läsa efter ett tag.
Mitt betyg blir därför endast CC.

 Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus

fredag 18 oktober 2013

Sparkle - Kaya McLaren

Författare: Kaya McLaren
Titel: Sparkle
Utkom : 2013
Förlag: Kalla Kulor


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget




Baksidan:
Jill har precis drabbats av missfall när hon hittar sin man i säng med en annan kvinna. Fullkomligt förkrossad släpper hon allt, lämnar bilen som precis gick sönder, köper en ny och flyr till sin barndoms stad Sparkle, en liten skidort i Colorado.

Lisa vaknar upp en morgon efter ännu en natt av meningslöst sex, tittar sig i spegeln och inser att hon inte längre vill behandla sin kropp som ett levande motell. Från och med nu tänker hon vänta på kärleken. Problemet är bara att kärleken kanske inte kommer från det håll hon räknat med.

Tioåriga Cassie har efter förlusten av sin mamma tappat tron på allt. Hon avskyr sina barnvakter, saknar sin mamma och letar meddelanden från henne i form av hjärtformade stenar. Hennes pappa, Mike, oroar sig för henne samtidigt som han själv har tappat fotfästet efter hustruns död.


Mitt omdöme
Fick denna bok som mitt första riktiga recensionsex från förlaget Kalla kulor, de skickade boken som pdf (hade önskat den som ebok, så det var helt okey). Boken är en riktigt feelgood roman och man kommer lätt in i handlingen. Jag faller omedelbart för Jill, hon känns sympatisk och jag tar direkt hennes parti. Man lider med Cassie och förstår hennes rädsla att någon ska ta mammans plats. Lisa är den som jag inte kommer lika nära som Jill och Cassie, hon känns ytligare och det är troligt att det var författarens mening. Byn Sparkle känns mysig och känslan av vinter och skidåkning kommer till en när man läser boken. Jag riktigt längtar till det är dags att dra på pjäxorna och ge sig ut i pisterna. Ett annorlunda inslag är väderleksrapporterna som varje kapitel börjar med.
Jag gillar jargongen hos killarna som bor i "kenneln", förvuxna tonåringar som lever ut under säsongen. Kort sagt en mysig bok som gör mig nyfiken på fler av Kaya McLarens böcker.
Betyg : CCCC

 Finns att köpa hos Adlibris & Bokus

onsdag 16 oktober 2013

Omslagsonsdag #14 Moln

Onsdag och återigen dags för omslagsonsdag hos Bokpotaten.
Det är riktigt trevligt att botanisera i bokhyllan efter böcker med olika teman. Idag hade jag inga som helst problem att hitta moln bland mina omslag. Kan inte riktigt bestämma vilket som är vackrast, men om jag måste välja så blir det nog Flickan under jorden eller Fallvatten, vilket tycker ni andra?

måndag 14 oktober 2013

Bokbloggsjerka 11-14 oktober

Vilken tur att Annikas bokbloggsjerka pågår även idag. Jag har varit helt insnöad på min reseskrivarkurs i helgen och har inte tittat åt bloggandet överhuvudtaget, men vilken kurs och vilken inspiration jag fått.
Nu åter till jerkan som är rejält svår denna gång:

Finns det någon karaktär/ några karaktärer som du kan känna igen dig i? Vem/vilka i så fall och på vilket sätt?

Jag måste nog säga att jag inte direkt har känt igen mig i någon karaktär. Som barn ville jag vara Kitty och lekte mycket detektiv, men lik henne var jag nog inte.  Det skulle vara häftig om man var lika smart som Lisbeth Salander, men inte lika olycklig.
Jag tänker inte på att igenkännande när jag läser böcker direkt, vissa delar kan man känna igen sig i, men sällan karaktärerna fullt ut. Jag ska fundera på detta i de kommande böckerna som jag läser, så får vi se om jag återkommer i ärendet.

torsdag 10 oktober 2013

Nobelpris och ytterligare ett recex

Alice Munro var för mig en okänd författare, men eftersom jag lovat mig själv att läsa en bok av årets nobelpristagare så tror jag att jag hade tur. Hennes böcker känns som några jag kommer att gilla, så jag skyndade mig att köpa två eböcker på engelska som jag ska försöka plöja igenom så snart som möjligt.

När jag sedan kom hem hade jag till min glädje fått boken Drottningens hemlighet av Johan Åsard som recensionsex av Ordfront förlag, så nu blir det till att lägga om lite i min läslista.


Vilken tur att jag ska åka på reseskrivarkursen i Stockholm i helgen och får en hel del tid ombord på diverse färdmedel.

onsdag 9 oktober 2013

Omslagsonsdag #13 Gult

Återigen onsdag och dags för Bokpotatens omslagsonsdag, denna gång med temat gult. Oj, vad jag hade gula böcker i min bokhylla.
Vilken som är finast har jag svårt att avgöra, inte någon direkt. Om jag måste välja säger jag nog omslaget till Himmel. Vad tycker ni andra?

tisdag 8 oktober 2013

Tematrio - Nobelpriset 2013



Veckans tematrio hos Lyrans noblesser är vem får Nobelpriset 2013?
Jag är ingen storläsare av nobelpristagare, men i år hoppas jag på att det antingen blir en kvinna eller en författare med en bredare läsekrets. Oavsett vem det blir ska jag ta som utmaning att läsa något av honom eller henne, om det inte blir någon diktförfattare för det tror jag inte att jag klarar av.
De författare som jag tycker borde få nobelpriset är
  • Astrid Lindgren - vet inte om man kan dela ut priset postumt, men hon är i mina ögon en av de bästa barnboksförfattare som har funnits och hon var stor inte bara i Sverige.

  • Torgny Lindgren - inte lika stor som Astrid, dessutom en av de aderton, så därför är risken stor att han diskvalificeras. En västerbottnisk författare från mina hemtrakter som värnar om vår västerbottniska dialekt.

  • JK Rowling - för hennes böcker som fått åtminstone min dotter att börja läsa tjocka böcker tidigt och hon kunde inte vänta på nästa svenska bok, så hon började läsa den engelska redan som tolvåring.


Svarta änglar - Rebecca Chance


Författare: Rebecca Chance
Titel: Svarta änglar
Utkom : 2013
Förlag: EA Förlag


Andra böcker jag läst av samma författare:
Inget




Baksidan:
Följ med till Limehouse Wharf, den nya överdådigt lyxiga fastigheten i London Docklands. Här vilar celebriteter ut efter plastikoperationer, här har miljardärerna sina bostäder och här har den kända fotbollsklubben sina vilda fester.
Det är jul och de som stannat kvar över helgen får uppleva den mest glamorösa och skandalösa julen någonsin. Melody, skådespelerskan vars karriär har kraschat efter alltför många plastikoperationer, har flytt Hollywood för att få tillbaka sin kropp, sitt ansikte och sin boyfriend. Men kan en välmenande väninna förstöra Melodys drömmar och önskningar?
Aniela, sjuksköterska på kliniken, står med bägge fötterna på jorden men faller för Jon, en avhoppad CIA-agent, som också vilar upp sig efter en operation. Är hennes känslor besvarade eller är det bara massor av häftig, lustfylld sex? Och vem gömmer han sig för?
Oligarken Grigor, ägaren till Kensingtons fotbollsklubb, kan aldrig återvända till hemlandet efter sina smutsiga affärer. Nu vill han fira jul med sina nya landsmän och grannar och arrangerar en julfest av sällan skådat slag. Ett party som helt urartar när mördare, utpressare och sexskandaler kommer samtidigt med tomten. Svarta Änglar har allt.


Mitt omdöme
Hade sett framemot att läsa denna bok eftersom den såg ut att vara en perfekt bok för mig. Det tog ett bra tag att komma in i boken och att börja känna för de olika karaktärerna, men sedan gick det bättre. Melody fastnar jag omedelbart för och hennes beslut om att ställa allt till rätta efter sitt fatala misstag i Hollywood, sköterskan Aniela är intelligent och vaksam, en klar förebild. Conciergen Andy är speciell och sympatisk, jag har svårast för Oligarken Grigor och hans tilltag kring julen. Jag älskar julen men han blir lite väl mycket.
Ni som tycker om att läsa böcker när de utspelar sig kan läsa denna under julen, allt händer från den 22 december till nyårsaftonen och det är inte lite.
Boken biter inte riktigt tag i mig som jag hade hoppats, känslan av att man absolut måste läsa ett kapitel till infinner sig inte så därför blir mitt betyg blir CCC.

Finns att köpa hos Adlibris & Bokus

måndag 7 oktober 2013

Dagens skörd

Alltid roligt med paket i brevlådan. I dag kom månadens Booked bok, Definitionen av liv, som ska vara recenserade före den 1:a november. Dessutom kom en bok från ljudbokklubben som jag hade glömt att avbeställa, Karin Wahlbergs bok Än finns det hopp. Ser framemot några timmars god läsning och lysning framöver.

söndag 6 oktober 2013

En smakebit på söndag - Sparkle

 
Som vanligt är det dags för en liten smakbit från den bok som jag läser för stunden. Fler smakbitar hittar ni hos Flukten fra virkeligheten.
I veckan fick jag mitt allra första recensionsex direkt från ett bokförlag. Boken heter Sparkle och är skriven av Kaya McLaren, förlag Kalla Kulor. Jag fick boken som en PDF och hade en hel del problem med att få in den i min läsplatta, men eftersom jag är av tjurig natur lyckades jag till slut. och nu njuter jag för fullt av denna härliga feelgood roman.
Här kommer en liten smakbit från sidan 29:

Sparkle



Till vänster om henne gick två kvinnor, den ena med pälskappa och den andra med pälsboots, in på ett konstgalleri. De var utan tvekan gäster på det historiska friluftshotellet i närheten av bergets fot. Precis bakom dem gick en man klädd i lappade skidbyxor in på snabbköpet. Han hörde till ortsbefolkningen. Trots sina egna omständigheter kunde hon inte låta bli att le, eftersom hon glömt bort vilka lustiga kontraster man kunde hitta i Sparkle.


lördag 5 oktober 2013

Vagabonds reseskrivarkurs

Vagabond nr 9 2013Nu känner jag mig smått nervös, vet inte hur jag tänkte i våras när jag anmälde mig till Vagabonds reseskrivarkurs som går av stapeln nästa helg.
Jag som inte alls kan skriva ska alltså lära mig skriva reseberättelser, eller vänta nu, det är kanske därför som jag anmälde mig.
Jag har ingen ambition att börja skriva resereportage för tidningar utan mer för min egen skull, jag vill kunna titta tillbaka om några år och läsa om vad vi gjorde och hur vi upplevde saker. Tänker starta en reseblogg med mina/våra reseskildringar när jag känner mig mogen för det.
Jag undrar så klart vilka fler som kommer att vara på kursen och hur duktiga de är. Jag, en "gammal" kärring på kurs tillsammans med en massa unga duktiga medietränade varelser, hur ska det gå?

fredag 4 oktober 2013

Bokbloggsjerka 4-7 oktober

Som vanligt så här till helgen är det dags för Annikas bokbloggsjerka, denna gång är frågan:

Berätta om en ”bokmiljö” som du har besökt alternativt gärna skulle vilja besöka. Naturligtvis är det även okej att ta upp fiktiva miljöer om du vill det!

Min dotter sa redan i morse att denna jerka skulle passa mig och det har hon nog rätt i. Jag formligen älskar att resa (ska faktiskt gå en reseskrivarkurs nästa helg)  så fort jag har läst en bok eller oftast redan under tiden som jag läser så fastnar jag för de platser som boken handlar om och måste genast undersöka om det går att åka dit.
Efter att ha läst boken "Längtans ö" av Victoria Hislop så vill jag verkligen åka till Kreta och se Spinalonga. Mari Jungstedts böcker från Gotland har också gjort mig sugen på att åka tillbaka dit, framförallt skulle jag vilja åka över till Gotska Sandön.
Många platser i England och USA har också fascinerat mig genom åren, så listan över önskeplatser att åka till börjar bli lång, eller som min man brukar säga -"Berätta istället vart du inte vill åka, det blir en kortare lista!"
Ibland kan jag faktiskt bli besviken över att platser i vissa böcker är påhittade för då kan jag ju inte resa dit.
Ha en riktig skön helg allesammans!

torsdag 3 oktober 2013

Booked - återigen får jag ett rec ex

 

Jag har varit medlem i Booked i flera år och har aldrig lyckats få något recensionsex under årens lopp. Tidigare har det varit de som svarat snabbast som fått böckerna och jag har aldrig lyckats. För ett år sedan registrerade jag även min jobbmail och såg då att det skilde tio minuter mellan när mailen kom, dessvärre hjälpte det inte mig eftersom mailen oftast kom under lunchtid eller efter jobbet.
Men nu börjar jag gilla Booked, de senaste två gångerna har man haft en timme på sig att registrera sitt intresse och därefter avgör slumpen vilka som får böckerna.
Idag var det dags igen, denna gång handlar det om boken "Definitionen av liv" av Anthony Marra och döm om min förvåning så fick jag ett mail som sa att jag haft turen att (för andra månaden i rad) få boken. Så nu väntar jag med spänning på att boken ska komma med posten.

onsdag 2 oktober 2013

Omslagsonsdag #12 - Ovanliga djur


I veckans omslagsonsdag hos Bokpotaten är temat ovanliga djur. Jag lyckades i alla fall hitta ett i mitt tycke härligt omslag med både en ren och en fågel (fråga mig inte vilken sort, för fåglar är inte min starka sida).
Jätteroligt med omslagsonsdag så man får botanisera bland sina böcker och hitta igen gamla godingar som den här. Om ni inte har läst Lappskatteland av Annica Wennström och är intresserad av historia och speciellt som i detta fall samisk historia så kommer ni att älska denna bok. Jag tror tyvärr inte att den finns att köpa längre, men biblioteken har den säkert.
Jag fick boken som födelsedagspresent för sju år sedan och läste ut den med en gång. Den handlar om fyra generationer kvinnor med start på 1860-talet med sameflickan Njenna som blir våldtagen av en nybyggare och får en dotter, Ristin -"en fusklapp, eftersom hon har blå ögon", därefter får man följa familjen vidare in i 2000-talet. Nu blev det visst ett lästips istället för bara ett omslag, sorry. Måste nog själv ta och läsa om den och skriva en riktig recension.